Ce investigații medicale trebuie să faci dacă ai dureri în piept?

Durerile în piept se pot manifesta diferit și au numeroase cauze. Uneori, durerea poate fi semnul unor grave probleme de sănătate, care necesită tratament de urgență. Prezentăm în acest articol posibilele cauze ale durerii în piept și investigațiile care sunt necesare, pentru stabilirea diagnosticului corect.

 

Senzația de durere în piept poate fi percepută diferit. Uneori, se manifestă ca un junghi, alteori ca o durere mai puțin intensă, dar de durată. Alți pacienți o descriu ca o senzație de apăsare sau ca o arsură în capul pieptului. Alteori, durerea se poate extinde spre spate, gât sau spre brațe. Sunt și cazuri în care durerea este însoțită de stare de greață, de amețeală, oboseală, transpirații reci sau dificultăți de respirație. 

 

Durerea se poate ameliora în timp și poate să reapară după câteva zile sau se poate intensifica. Manifestarea este diferită în funcție de cauza durerii, dar, indiferent cum o simți, trebuie să mergi de urgență la medic, pentru că viața ta poate fi în pericol.

Posibile cauze ale durerii în piept

Există mai multe probleme de sănătate care au ca simptom durerea în piept. Cele mai frecvente sunt:

 • Atacul de cord (infarctul): este o complicație gravă, care necesită intervenție medicală de urgență. Apare atunci când circulația sângelui spre inimă este blocată.
 • Angina pectorală: este provocată de circulația dificilă a sângelui spre inimă, din cauza arterelor care sunt îngustate de plăci de aterom
 • Ruptura de aortă: artera principală care pornește de la inimă se rupe, complicație care este urgență medicală
 • Pericardita: este o inflamație la nivelul inimii
 • Arsurile la stomac: deseori, acest disconfort digestiv poate fi perceput ca o durere în piept
 • Inflamația pancreasului sau a bilei: durerea abdominală se poate extinde la nivelul pieptului
 • Fibromialgia: durerea cronică poate afecta și mușchii de la nivelul toracelui
 • Embolia pulmonară: o arteră pulmonară este blocată de un cheag de sânge și circulația sangvină este întreruptă
 • Pleurezia: inflamarea membranei care acoperă plămânii
 • Hipertensiunea pulmonară: hipertensiune la nivelul arterelor care alimentează cu sânge plămânii
 • Atacul de panică.

 

Prin urmare, cauzele durerii în piept sunt numeroase și foarte diferite. Unele dintre ele nu indică o problemă gravă, dar altele reprezintă urgență medicală (atac de cord, embolie pulmonară, ruptură de aortă). De aceea, durerea nu trebuie neglijată și este indicat să mergi cât mai repede posibil la medic, pentru stabilirea unui diagnostic.

Metode de diagnostic

Pe lângă consultația medicală obișnuită, care presupune măsurarea pulsului și a tensiunii arteriale și ascultarea inimii și plămânilor cu stetoscopul, medicul cardiolog va recomanda mai multe investigații specifice:

 

 • Electrocardiograma: poate diagnostica rapid un atac de cord
 • Analize de sânge: prezența în sânge a unor proteine specifice poate demonstra afectarea inimii, ca urmare a unui atac de cord
 • Radiografie toracică: poate arăta dacă există o inflamație la nivelul inimii sau plămânilor
 • Tomografie toracică: poate diagnostica o ruptură de aortă sau un embolism pulmonar
 • Ecografie cardiacă: arată posibile anomalii sau malformații la nivelul inimii
 • Test de stres: arată cum funcționează inima în timpul efortului fizic (este o electrocardiogramă care se face în timp ce pacientul aleargă de bandă)
 • Coronarografie: medicul tău îți poate explica în detaliu ce este coronarografia și ce presupune această procedură. Cu ajutorul unor catetere care sunt introduse prin vasele de sânge, medicul poate vizualiza arterele coronariene (care alimentează cu sânge inima). În acest fel, el poate descoperi dacă aceste artere sunt blocate sau îngustate de plăci de aterom, care afectează circulația sângelui. 

 

Coronarografia este o procedura este sigură, rapidă, minim-invazivă și se realizează cu o tehnologie avansată. Durează cel mult 45 de minute și necesită doar anestezie locală, la locul introducerii cateterului. 

 

Este cea mai bună metodă pentru diagnosticarea stenozelor (îngustărilor) de la nivelul arterelor coronare, care pot provoca dureri în piept. Dacă această problemă nu este tratată la timp, se poate agrava și poate produce chiar un atac de cord. 

 

Tratamentul poate fi realizat pe loc, în timpul procedurii, prin angioplastie coronariană cu balon și stent. Prin cateter este introdus un mic balon, care lărgește vasele de sânge, apoi un stent, care le va menține dilatate, pentru a permite astfel circulația normală a sângelui. În cazuri mai grave, tratamentul poate presupune operație de by-pass aorto-coronarian.

 

În concluzie, durerile în piept nu trebuie neglijate, ci investigate cât mai repede, pentru că pot fi semnul unor afecțiuni grave sau al unor complicații care pot fi fatale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata