Comunicarea în cuplu: cum elimini tensiunile din relația ta

Nu crede pe nimeni care spune că totul este lapte și miere în relația sa de cuplu. Nu compara relația ta cu cea a prietenilor pentru că vei acumula în timp furie, dezamăgire și, inevitabil, invidia te va acapara. De altfel, psihologii consideră că o relație de durată trece prin multe transformări. Iar dacă crezi că acestea nu fac zgomot, te înșeli. Nu poți să evoluezi fără a întâmpina probleme, nu poți avansa dacă nu treci prin diferite stări care să-ți arate lucruri noi despre tine, iar apoi despre omul de lângă tine.

Spune-i des „TE IUBESC”, arată-i prin fapte că dragostea pentru el e este la fel de vie azi ca în prima zi. Femeile, în general, doresc atenție de la bărbatul drag, iar bărbații înțelegere. Nu degeaba unii vin de pe Marte, iar alții de pe Venus. Dar dacă ambii s-au întâlnit pe Terra ar trebui să facă tot ce le stă în putere să colaboreze. Iată câteva idei de colaborare pe care le poți pune în practică, schimbând astfel dinamica relației. În acest mod, vei păstra liniștea în cuplu și împreună veți reuși să eliminați obstacolele inerente.

Prețuiește-te

Când ești într-o relație, mai ales de lungă durată, tinzi să te pierzi. Unele femei se plâng că bărbații sunt plictisiți și indiferenți față de ele. Lipsa de atenție provoacă frustrare și suferință, dar te-ai întrebat până acum dacă tu ești nepăsătoare față de propria persoană? Cum poți pretinde interes de la altcineva, dacă ție nu îți pasă de tine? Începe să te iubești, să te prețuiești, redescoperind lucruri care îți fac plăcere fără să-l incluzi pe partener în ele. 

Iubești cumpărăturile? Atunci oferă-ți singură un cadou. Nu aștepta să o facă el. Fie că încă visezi la paleta îndrăzneață a parfumurilor Versace ori dorești să-ți reinventezi garderoba și să abordezi un altfel de stil vestimentar sau chiar o tunsoare nouă, nu lăsa frica să te dirijeze. Poate preferi bijuteriile, așa că un inel din aur alb, o pereche de cercei sau niște bratari Swarovski o să-ți readucă zâmbetul pe buze. Învață să te prețuiești! 

Renunță la conflict

Iubirea sănătoasă presupune acceptarea celuilalt cu calitățile, dar mai ales, defectele lui. Dacă apar conflicte, comportamente defensive, reproșuri sau chiar umilințe, trebuie să înțelegi că te afli într-o relație toxică. Apoi, dacă simți că lucrurile pot să se rearanjeze între voi, trebuie să vorbești deschis cu partenerul.

Un ton calm și persuasiv va face minuni în cuplu. Dacă în ultima vreme ați avut parte de certuri în care amândoi ridicați vocea, trebuie să semnalizezi această problemă și să vă revizuiți dialogul. Ascultarea activă se produce din ce în ce mai rar pentru că, fie ești absorbită de grijile zilnice, fie nu ești obișnuită să ții cont de părerile celorlalți. Dacă simți că acest lucru îți scapă, învață să comunici pe un ton așezat. De altfel, în timpul conversațiilor cu partenerul nu pune mâna pe telefon, uită-te în ochii lui, nu dramatiza și nu interpreta, mai ales în situații tensionate. Ascultă conștient și bazează-te pe empatie în relația de cuplu.

Calm

Ca oameni, suntem definiți de egoism. Din cauza aceasta, de multe ori preluăm rolul victimei, dramatizând situații și experiențe. Un pas important pentru a deveni mai calmă este să conștientizezi intensitatea reacțiilor tale în diverse situații. Important este să gândești de trei ori înainte de a lua o decizie. Nu te pripi în a lua hotărâri sau a pune etichete. Lucrul acesta aduce doar defavoruri în cuplu. Acest gen de comportament încurajează cu timpul minciuna, frica și ascunderea unor lucruri din partea partenerului.

Dacă simți că lucrurile nu stau încă bine între voi, faceți terapie. S-ar putea să vă salvați relația, redescoperindu-vă și aflând chiar lucruri noi despre voi cu ajutorul unei persoane neutre.

Sursă foto: Pexels

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata