Cum alegi ușile de interior: 4 sfaturi practice

23

Interiorul unei locuințe se amenajează în mai mulți pași, ce sunt strâns legați unii de alții. Imediat după ce se toarnă şapa, se stabilesc golurile de uși. Acum este momentul potrivit pentru a alege ușile de interior. Chiar dacă acestea se montează ultimele (află cum să montezi o ușă), după parchet, este recomandat să le comanzi cu ceva timp înainte.

 

Alegerea ușilor de interior este o etapă foarte importantă. Selecția lor trebuie făcută atât după criterii funcționale, cât și decorative. Iată 4 sfaturi practice care te vor ajuta să alegi ușile de interior potrivite pentru căminul tău.

1. Alege culorile ușilor de interior în funcție de stilul de amenajare

Ușile mate, cu ancadramente sunt recomandate pentru interioarele în stil american sau provensal, pe când cele simple, albe și cu finisaj lucios sunt potrivite pentru spațiile moderne. Tot pentru amenajările moderne sunt ideale și ușile în culoarea nucului, pe când cele cu profilatură vor arăta excelent în încăperile clasice.

2. Alege ușile de interior în funcție de parchet

Este important de menționat că nu există reguli de tipul “parchet deschis și uși închise” sau invers. Aceste două elemente pot fi ton pe ton, ori pot să contrasteze într-un mod plăcut. Recomandat este ca ușile deschise la culoare să se armonizeze cu un parchet într-o nuanță deschisă, naturală și caldă. 

 

În cazul în care parchetul  are un finisaj de stejar natural, ușile pot fi finisate în același ton ori într-o culoare mai închisă, contrastantă, cum este maroul. Dacă parchetul are accente de roșcat, ușile este bine să fie dintr-o gamă similară, pe bază de maro roșcat, în niciun caz maro gălbui. Ușile gri, pe de altă parte, se potrivesc cu un parchet albit.

3. Alege ușile de interior în funcție de finisajele pereților și mobilierului

Pe lângă culoarea parchetului și finisajele pereților și ale pieselor de mobilier sunt importante. De exemplu, este bine să știi că ușile deschise la culoare (cum sunt multe modele de uși din MDF de la MatHaus.ro) vor fi scoase în evidență de pereții văruiți în culori vii sau pastelate și de mobila în tonuri calde, precum verdele prăfuit sau albul ivoire.

4. Ușile de sticlă măresc vizual spațiile mici

Ușile din sticlă sau cele cu inserții din sticlă măresc vizual încăperile mici și permit luminii să pătrundă în spațiile întunecate. Ele reprezintă o opțiune ideală atât din punct de vedere decorativ, cât și funcțional. O ușă exclusiv din sticlă poate fi simplă, ori se poate personaliza prin pictare sau prin sablare. Se pot adăuga chiar inserții de vitraliu care dau o notă clasică, elegantă. Dezavantajul acestor uși este că nu etanșează camera la fel de bine că cele din lemn, MDF sau PAL.

Gresia, mobilierul și culorile pereților sunt mai ușor de modificat, respectiv de înlocuit, însă când vine vorba de ușile de interior, acestea se înlocuiesc mai greu. De aceea, este esențial să alegi cu mare atenție aceste uși, să pui preț pe calitate și pe durabilitate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata