Cum pregatesti casa de la munte pentru sezonul rece in 5 pasi simpli

Detinerea unei case la munte este un mare avantaj pentru oricine, dar vine si cu provocari, mai ales in sezonul rece. Desigur, orice proprietar al unei astfel de case va confirma faptul ca avantajele depasesc cu mult dezavantajele deoarece nimic nu se compara cu deschiderea ferestrelor pentru a imbratisa din privirea un peisaj care iti taie respiratia.

Dar hai sa vedem si ce inseamna intretinerea unei astfel de case – mai ales daca nu locuiesti permanent in ea.

Nevoile de intretinere ale fiecarei case depind in mare parte de pozitionare si de sezon – fiecare anotimp isi pune amprenta specifica si influenteaza direct starea casei, de la exterior la interior. Iata o lista de cativa pasi simpli pentru intretinerea casei de la munte in sezonul rece.

  1. Pregateste semineul

Pregatirea semineului pentru vremea rece este esentiala: verificati daca semineele sunt deteriorate si curatati cosurile de fum. In felul acesta preveniti patrunderea emisiilor de monoxid de carbon in casa.

  1. Verificati centrala

Asigurati-va ca incalzitorul de apa este in stare de functionare si ca nu exista scurgeri, astfel incat sa nu aveti intarzieri si surprize neplacute odata cu venirea frigului.

  1. Verificati perimerul din exteriorul casei

Etansati eventualele fisuri gasite in peretele casei si asigurati-va ca nu exista santuri in care s-ar putea aduna apa prin imediata apropiere a casei. Strangerea apei in apropierea peretilor poate provoca eroziunea acestora si infiltratii in subsolul casei. Tot aici este necesara nivelarea solului in acelasi scop.

  1. Curatati acoperisul si jgheaburile

Stergeti acoperisul si jgheaburile de toate frunzele cazute deoarece frunzele ude vor afecta starea acoperisului. Tot aici este necesar sa verificati eventualele fisuri pentru a interveni inainte de sezonul rece.

  1. Asigurati-va ca veti putea controla nivelul de umiditate din casa

Umiditatea, crescuta poate fi cel mai mare dusman al unei cladiri si aproape toate casele de la munte sufera de acest lucru, mai ales daca proprietarii o folosesc periodic.

Cu toate ca majoritatea caselor de la munte au interiorul din lemn, trebuie sa aveti grija la nivelul de umiditate astfel incat sa nu fie prea mare. De obicei umiditatea din aer este absorbita de lemn si de plante, insa in sezonul ploios, cantitatea prea mare de apa din aerul casei poate deveni cu usurinta un mediu propice pentru aparitia mucegaiului.

Apeland la un dezumidificator veti preveni aparitia igrasiei si veti avea control asupra nivelului optim de umiditate din aer. Un dezumidificator cu functie smart (Wi-Fi)  permite controlul aparatului de la distanta, prin intermediul unei aplicatii descarcate pe telefon. Astfel, puteti regla nivelul de umiditate de oriunde va aflati, fara sa va fie necesara prezenta in apropierea aparatului. Pentru manevrarea aparatului acesta trebuie sa stea in priza pe modul stand by si trebuie sa existe o conexiune la internet.

Bifand acesti pasi simpli specifici sezonului ploios de toamna, va veti putea bucura pentru mult timp de aici incolo de farmecul oferit de o casa la munte. Toti pasii de mai sus se pot pune in practica intr-o zi plina sau doua zile mai relaxate, timpul alocat pregatirii fiind infirm prin comparatie cu weekend-urile linistite si lipsite de griji de care va veti bucura un sezon intreg.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata