Cum protejezi culturile din câmp primăvara: 6 metode recomandate

De Continut Sponsorizat Agricultură Publicitate 100 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Primăvara este sezonul în care încep să apară primele răsaduri ale culturilor din câmp, iar semințele de cereale încep să rodească. În acest sezon plantele din câmp au parte de mai multă lumina și căldură. În același timp, este și perioada în care pot să apară dăunători, iar culturile din câmp pot dezvolta boli.

 

Tocmai de aceea este necesar să știi ce trebuie să faci pentru a-ți proteja cultura din câmp, indiferent că e vorba de cereale, leguminoase sau plante de cultură.

Ia măsuri împotriva înghețului

Deși primăvara temperaturile încep să crească, pot să apară și perioade cu îngheț, mai ales pe timpul nopții. O soluție optimă este folosirea foliei microporoase. Aceasta are o eficiență ridicată împotriva gerului și a frigului și îți poate proteja culturile din câmp.

 

Folia are efect asemănător cu cel al unui solar, în sensul că menține căldura acumulată pe timp de zi și pe parcursul nopții. Folia microporoasă poate fi așezată peste culturi și protejează astfel plantele de temperaturile scăzute.

Protejează culturile de boli

Bolile reprezintă una dintre principalele cauze care pot afecta calitativ și cantitativ culturile din câmp. Așa că este important să știi cum să recunoști primele simptome ale atacului, dar și să iei măsurile necesare pentru combaterea bolilor.

 

De exemplu, cultura de rapiță poate fi profitabilă pentru fermieri atunci când plantele sunt sănătoase. Ține cont de principalii daunatori rapita și aplică din timp tratamente eficiente cu fungicide.

Curăță solul de resturile vegetale

Pregătirea temeinică a solului înainte de plantarea semințelor reprezintă o etapă extrem de importantă. De cele mai multe ori, bolile se pot transmite prin resturi vegetale infectate, așa cum este cazul manei.

 

La plantele de cultură, precum floarea-soarelui, mana este una dintre cele mai răspândite boli și provoacă fenomenul de piticire. Deoarece mana floarea-soarelui este greu de combătut, este important să aplici din timp și corect tratamentele la sămânță sau tratamentele în perioada de vegetație.

Instalează un sistem de irigații eficient

O umiditate ridicată poate însemna de cele mai multe ori și un risc ridicat de apariție a unor boli. Prezența apei pe frunze pe o perioadă îndelungată de timp și o umiditate mai mare de 80% reprezintă factori de risc pentru apariția unor boli precum alternarioza sau făinarea și a diferitelor tipuri de putregai.

 

Irigarea prin aspersie distribuie uniform o cantitate redusă de apă și pot fi montate aspersoare și pentru plante înalte. Irigarea prin picurare este cea mai utilizată metodă și poate reduce efectele bolilor deoarece frunzele rămân uscate.

Elimină buruienile

Buruienile pot afecta în mod considerabil culturile din câmp și pot reduce semnificativ potențialul plantelor. Este important să elimini din timp buruienile folosind erbicide potrivite pentru tipul de cultură.

 

Ca metodă alternativă pentru protecție împotriva buruienilor, poți opta pentru irigarea prin picurare. Astfel, rândurile dintre plante rămân uscate, împiedicând apariția și dezvoltarea buruienilor.

Asigură o rotație corespunzătoare a culturilor

Rotația culturilor are numeroase beneficii: crește fertilitatea solului, ajută la combaterea dăunătorilor și a bolilor, precum și la controlul buruienilor, și crește capacitatea solului de a reține apă.

 

Este necesar să urmezi o rotație corectă a culturilor și să știi ce specii pot fi utilizate. O rotație bine planificată ajută la creșterea randamentului culturii din câmp.

 

Așadar, protejarea culturilor din câmp presupune aplicarea corectă a mai multor metode. Unele sunt aplicate în funcție de condițiile meteorologice, precum protejarea de îngheț sau o irigare corespunzătoare. Alte metode sunt preventive și presupun aplicarea din timp a unor tratamente chimice sau a măsurilor agrofitotehnice, precum rotația culturilor. În acest fel, poți avea o bună recoltă, calitativ și cantitativ.