Cum să alegi o carte de dezvoltare personală care chiar te va ajuta

Numeroase persoane își doresc să se cunoască și să se înțeleagă mai bine, dar totodată să afle mai multe și despre cei din jurul lor. Indiferent că vorbim despre viața personală sau despre cea profesională, oamenii vor să-și controleze emoțiile, să aibă un comportament adecvat și să-și îmbunătățească abilitățile de relaționare cu ceilalți. Pentru asta, este foarte important să fie abordate activități sau experiențe care aprofundează cunoașterea de sine și conduc la îndeplinirea obiectivelor și atingerea aspirațiilor. Cărțile de dezvoltare personală au devenit tot mai populare în acest sens, fiind cea mai la îndemână soluție pentru a evolua și a descoperi lucruri esențiale despre tine însuți. Nu este necesar să citești tot ceea ce apare în domeniu, ci să alegi titlurile potrivite nevoilor tale. Iată cum poți să selectezi acele cărți de dezvoltare personală care te vor ajuta să-ți schimbi perspectiva asupra lumii.

Alege-ți zona de interes

Lucrurile se petrec în timp, renunțând la prejudecăți și descoperind ce anume poate fi schimbat sau îmbunătățit. Pentru a ști către ce carte de dezvoltare personală să îți îndrepți atenția, trebuie să stabilești de ce anume ai nevoie în acest moment în viața ta.

Vrei să te concentrezi pe aspecte legate de business, îți dorești să te dezvolți ca lider sau antreprenor? Cauți să-ți îmbunătățești relațiile familiale sau să afli mai multe despre cum să-ți crești copilul? Poate te interesează să mănânci mai sănătos, să te lași de fumat sau să acorzi mai multă atenție situației financiare. Nu există o zonă de interes prea mare sau prea mică, serioasă ori irelevantă. Totul ține de ceea ce tu ai nevoie. Dezvoltarea personală reprezintă și modul în care poți începe un tratament pentru depresie, existând nenumărate cărți cu privire la sănătatea mentală. Practic, lecturile au numeroase teme, unele generale și altele extrem de specifice, dar depinde de tine ce domeniu te interesează.

Descoperă scopul cărții

Cărțile de dezvoltare personală tind să se încadreze în trei categorii, care ar putea fi numite spirit, acțiune și meta. În ceea ce privește spiritul, lectura se concentrează asupra aspectelor interioare, trăirilor conștiente și intenționate. Rândurile scrise într-o astfel de carte abordează subiecte cu privire la dezvoltarea emoțională, unitatea spirituală și pun accent pe modul în care rămâi conectat cu spiritul în timp ce obții succes în lumea formei.

Genul „acțiune” este strict legat de lumea externă și obținerea confortului material. Asta nu înseamnă că nu ține cont de interiorul unei persoane, însă gândurile trebuie să încurajeze realizarea obiectivelor și să determine felul în care pasiunile pot fi transformate în acțiuni aducătoare de foloase materiale. Nu este vorba despre cum să te îmbogățești peste noapte, ci despre cum să îți dorești anumite lucruri pentru tine, materiale și spirituale. Undeva la mijloc găsim cărțile din categoria meta, care contribuie la dezvoltarea mentală și emoțională, pentru a te impulsiona să atingi și evoluția materială. Practic, este o combinație a spiritului și acțiunii, prin care se urmărește scopul de a dobândi fericirea deplină.

Alege un autor care „vorbește cu tine”

Dacă te uiți pe o listă cu cele mai bune cărți de dezvoltare personală și citești descrierea acestora, vei observa că stilurile de scris sunt diferite, chiar dacă tratează același subiect. Poate că te atrage mai mult varianta științifică, cu afirmații argumentate prin dovezi și studii, sau poate că te apropii mai mult de o abordare emoțională și detalii de ordin spiritual.

Cel mai bun mod de a evolua în plan personal este să fii ghidat de oamenii care deja au reușit asta. De exemplu, sportivii de elită își îmbunătățesc performanțele prin antrenamente zilnice și studierea campionilor care au obținut victorii importante. Practic, același lucru este valabil și pentru tine. Optează pentru o carte care i-a ajutat pe alții să se detașeze de clișeele și ideile rigide pe care le imprimă cultura tradițională și încearcă să stabilești o relație cu autorul. Verifică reputația acestuia, mai ales că, de regulă, cei care scriu cărți de dezvoltare personală bune au studii în psihologie, economie ori sociologie. Cu toate că pregătirea sa profesională nu trebuie să influențeze neapărat impactul pe care îl vor avea detaliile expuse asupra ta, este recomandat să acorzi încredere unui om acreditat în domeniul pe care l-a ales ca să îi îndrume pe ceilalți.

Cărțile de dezvoltare personală te ajută să descoperi concepte interesante, abordate dintr-o perspectivă nouă. Nu este ușor să devii pozitiv, să faci alegeri mai bune, să evoluezi sau să îți depășești limitele. Prin intermediul lecturilor personale, vei descoperi cea mai ușoară modalitate de a-ți antrena constant creierul pentru a obține echilibrul mult dorit. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata