De ce nu mai vor investitorii belgieni sa lucreze cu autoritatile romane?

0

Experientele neplacute pe care companiile belgiene le-au avut in parteneriatul public-privat cu autoritatile romane, exodul populatiei active din Romania si importanta infrastructurii in dezvoltarea economica a tarii sunt cateva dintre subiectele atinse de E.S. Dl. Thomas Baekelandt, Ambasadorul Regatului Belgiei in Romania.

“Belgia este unul dintre cei mai mari investitori in Romania, insa interesul companiilor belgiene pentru aceasta este exclusiv in domeniul privat, deoarece experienta avuta in parteneriate de tip public-privat a fost una neplacuta. Singura exceptie a fost Interparking, companie care detine mai multe parcari in Romania, printre care si cea de la Piata Universitatii”, explica diplomatul belgian.
Motivele pentru care incercarile de a lucra cu autoritatile din Romania nu au fost unele de succes.

“Au fost cateva companii cu capital belgian implicate in proiecte cu statul, insa in Romania nu functioneza parteneriatul public-privat. Printre cauzele principale sunt intarzierea platilor, amanarea si schimbarea peste noapte a proiectelor sau greutatea cu care se obtin autorizatiile. Iar aceasta reputatie s-a transmis mai departe ceea ce a dus la o retinere a investitorilor pentru colaborari cu statul roman”, mai sustine Baekelandt care mai adauga ca doar cu garantii se poate lucra cu autoritatile locale.

Romania este inca o tara foarte atragatoare pentru investitorii belgieni, insa actuala guvernare, modificarea continua a legislatiei si introducerea de taxe de la o zi la alta determina atat investitorii staini cat si pe cei locali sa isi intarzie decizia de a investi, este de parere belgianul.

“In viitorul apropiat, investitiile belgiene in Romania vor fi puse pe “hold”. Cred ca s-ar putea chiar sa scada volumul investitiilor straine in Romania. Modificarile aduse de guvern in sistemul bancar nu sunt unele care sa creeze incredere in piata, ci din contra. Evident ca toate companiile se vor supune modificarilor, insa vor astepta inainte de a face noi investitii”, spune diplomatul belgian.

Potrivit statisticilor europene Belgia ocupa locul al patrulea in topul investitiilor straine in Romania, dupa Germania, Franta si Italia.

“In UE, este foarte dificil sa spui despre un produs ca este belgian, cum este la fel de dificil sa spui ca o investitie este belgiana pentru ca firmele cauta optimizarea taxelor. De aceea, putem avea investitii inregistrate in Luxemburg sau Olanda, dar investitorii din spatele acelor documente sunt belgieni’, explica diplomatul.

In jur de 100.000 de romani traiesc si lucreaza in prezent in Belgia, in conditiile in care in urma cu 5 ani numarul acestora era de doar 20.000.

“Majoritatea romanilor din Belgia au emigrat in familie, de aceea cred ca sansele sa ramana acolo sunt foarte mari. Multi lucreaza in domeniul medical, inginerie sau constructii, foarte multi in zona flamanda a tarii. Angajatorii prefera sa lucreze cu romanii pentru ca sunt constiinciosi, bine pregatiti si invata foarte repede limba”, mai spune belgianul.

In Romania traiesc in prezent circa 8000 de belgieni, majoritatea oameni de afaceri sau pensionari care aleg sa se retraga aici.

sursa wall-street.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close