Durata de viață a implanturilor dentare

De Continut Sponsorizat Publicitate Sănătate 70 citiri
8 min citire

Inrolare trafic.ro
Implantul dentar este o modalitate excelentă de a restabili aspectul și funcționalitatea dinților. Totuși, înainte de procedură, este esențial să cunoașteți durata de viață a implanturilor și ce măsuri sunt necesare pentru a prelungi această durată.

 

Cât durează în medie implanturile dentare?

Durata de viață a implanturilor dentare variază în funcție de numeroși factori. În medie, implanturile dentare pot dura între 10 și 30 de ani. Această variație este influențată de:

 • Sistemul de implant ales: Diferitele sisteme de implantare au caracteristici și durabilități distincte.
 • Profesionalismul medicului stomatolog: Calitatea procedurii de implantare efectuate de un specialist cu experiență poate influența semnificativ durata de viață a implantului.
 • Calitatea îngrijirii dentare după operație: Respectarea recomandărilor post-operatorii și menținerea unei igiene orale riguroase sunt cruciale.

Factori care influențează durata de viață a implanturilor:

 • Caracteristicile individuale ale corpului: Fiecare pacient are particularități biologice care pot afecta longevitatea implanturilor.
 • Starea cavității bucale: Sănătatea generală a gingiilor și a țesuturilor bucale joacă un rol important. De aceea este important să se trateze aceste afecțiuni înainte de intervenție. Tratamentul laser pentru parodontoză este unul dintre cele mai eficiente.
 • Stilul de viață: Obiceiuri precum fumatul, alimentația și nivelul de stres pot influența durata de viață a implanturilor.

De exemplu, același sistem de implantare poate avea durate de viață diferite la pacienți diferiți. Un pacient poate beneficia de implanturi timp de doar 10 ani, chiar și cu îngrijire adecvată, în timp ce altul poate utiliza aceleași implanturi timp de 30-35 de ani fără eforturi suplimentare.

 

Ce afectează perioada de viață a unui implant dentar?

Durata de viață a implanturilor dentare este influențată de mai mulți factori. Iată cei mai importanți:

 1. Brandul implanturilor și materialul utilizat de producător

Piața oferă o gamă largă de producători de implanturi în diferite segmente de preț. De obicei, implanturile mai scumpe au o durată de viață mai mare, deoarece mărcile premium folosesc materiale și componente de cea mai înaltă calitate și ating o rată de integrare a implanturilor aproape de 100%. La Omnia Dental, folosim sisteme premium de implanturi: Straumann (Elveția) și Bredent (Germania), care combină calitatea premium și prețul accesibil.

 1. Acoperirea implantului

Durata de viață a implantului este influențată și de gradul de integrare, care depinde, printre altele, de suprafața tratată a implantului. SLActive, dezvoltată de Straumann, este o suprafață foarte eficientă care promovează vindecarea.

 1. Alegerea unui model potrivit de implant

Implantul trebuie să fie potrivit pentru situația clinică, să se potrivească ca formă și dimensiune. Este important să se ia în considerare caracteristicile individuale ale pacientului. Materialul viitoarelor proteze trebuie să fie compatibil cu implanturile pentru a forma o structură durabilă, crescând astfel durata de viață a implantului.

 1. Calitatea instalării

Instalarea implanturilor este o procedură chirurgicală complexă care trebuie efectuată de un chirurg calificat și cu experiență. Dacă implantul nu este instalat corect, poate să nu se integreze în os și să afecteze negativ sănătatea pacientului. Posibilele complicații includ durere prelungită, umflături, desfacerea suturilor, febră peste 37°C la câteva zile după procedură și sângerări persistente.

 1. Îngrijirea orală înainte și după procedură

Durata de viață a implantului depinde și de pacient. Respectarea tuturor recomandărilor stomatologului, evitarea supraîncărcării implantului și igiena orală profesională, care îndepărtează complet placa și resturile alimentare, contribuie la durabilitatea implantului. Pregătirea corespunzătoare pentru procedura de implantare este, de asemenea, esențială.

 

În concluzie, pentru a asigura o durată de viață maximă a implanturilor dentare, este important să alegeți implanturi de înaltă calitate, să aveți o instalare corectă efectuată de un specialist experimentat și să urmați o rutină riguroasă de îngrijire orală atât înainte, cât și după procedură.

 

Cum să prelungiți durata de viață a implanturilor dentare

Pentru a prelungi durata de viață a implanturilor dentare, este esențial să reduceți factorii care pot provoca respingerea implantului și să mențineți o bună sănătate orală în general. Iată câteva sfaturi utile:

 1. Mențineți o igienă orală riguroasă
  • Spălați dinții de cel puțin două ori pe zi pentru a îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană.
  • Folosiți ață dentară zilnic pentru a curăța spațiile interdentare și sub linia gingiei.
  • Utilizați produse speciale pentru restaurări protetice, cum ar fi periuțe interdentare și apă de gură antibacteriană.
 2. Monitorizați starea țesuturilor din jurul implantului
  • Vizitați medicul dentist pentru controale regulate și curățări profesionale.
  • Fiți atent la semnele de inflamație sau infecție, cum ar fi roșeața, umflarea sau sângerarea gingiilor, și consultați imediat medicul dentist dacă apar astfel de simptome.
 3. Evitați stresul excesiv asupra dinților
  • Nu mestecați alimente foarte dure, cum ar fi nuci sau gheață, pentru a preveni deteriorarea implantului sau a coroanei.
  • Dacă practicați sporturi de contact, purtați un dispozitiv de protecție pentru a preveni rănirea maxilarului și a implanturilor.
 4. Renunțați la fumat
  • Fumatul afectează negativ procesul de vindecare și integrarea implantului în os.
  • Renunțarea la fumat poate îmbunătăți considerabil sănătatea orală și succesul pe termen lung al implanturilor.
 5. Evitați rănirea maxilarului
  • Fiți precaut în activitățile care pot duce la traume faciale sau la impacturi puternice asupra maxilarului.
 6. Adoptați o dietă echilibrată
  • Includeți în alimentație produse bogate în calciu, cum ar fi lactatele, legumele verzi și peștele, pentru a menține sănătatea oaselor și a țesuturilor de susținere.
  • Asigurați-vă că dieta dumneavoastră este bogată în vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea orală și generală.

Prin respectarea acestor recomandări, puteți contribui semnificativ la prelungirea duratei de viață a implanturilor dentare și la menținerea unei sănătăți orale optime.

 

Când este timpul să schimbați implanturile dentare?

Durata de viață a unui implant, adică a unei rădăcini artificiale, poate fi practic nelimitată dacă sunt respectate toate recomandările de îngrijire. Cu toate acestea, există anumite situații care pot indica necesitatea înlocuirii implanturilor dentare. Acestea includ:

 1. Dezvoltarea periimplantitei. Periimplantita este un proces inflamator care afectează țesutul și oasele din jurul implantului. Este cel mai frecvent motiv pentru înlocuirea implantului și poate apărea fie imediat după procedură, fie după o perioadă semnificativă de timp.
  Cauza principală este pătrunderea microbilor în spațiul dintre gingie și rădăcina artificială. Aceasta afecțiune se dezvoltă în special la pacienții cu igienă orală necorespunzătoare, afectând doar câteva procente dintre aceștia.
 2. Semne de respingere a implantului. Simptome precum durere severă, puroi, sângerare persistentă sau alte semne de infecție pot indica respingerea implantului.
 3. Leziuni ale maxilarului. Traumele sau accidentările care afectează maxilarul pot deteriora implantul, necesitând înlocuire.
 4. Mobilitatea implantului. Un implant stabil ar trebui să fie ferm ancorat în os. Dacă observați că implantul devine mobil, aceasta poate indica o problemă structurală sau de integrare.
 5. Infecții în cavitatea bucală. Infecțiile persistente în apropierea implantului pot compromite integritatea acestuia, făcând necesară înlocuirea sa.

Dacă observați oricare dintre aceste simptome după implantare, nu le ignorați. Este important să solicitați imediat ajutor medical pentru a preveni complicațiile ulterioare și pentru a salva implantul dentar.