Mierea de manuka – 5 afecțiuni ale pielii pe care le poate trata

54

Mierea de manuka este produsă de albinele care polenizează florile arbustului de manuka, plantă denumită științific Leptospermum scoparium. Acest arbust crește doar în Australia și Noua Zeelandă. Deoarece zona din care provine nu este atât de întinsă, prețul acesteia este mai ridicat decât pentru mierea obișnuită.

De asemenea, aceasta este superioară din punct de vedere al calității față de mierea normală, deoarece conține substanțe active importante, în cantități mai mari. Mierea de manuka are aminoacizi (substanțe care formează proteinele), magneziu, calciu, zinc, fosfor, potasiu, mangan, sodiu și vitamine din complexul B. În plus, mierea de manuka are în compoziție un compus organic antibacterian și antiinflamator numit MGO (metilglioxal). 

Pentru beneficii vizibile se recomandă utilizarea mierii de manuka cu factorul UMF peste 10+, de preferat 15+ sau mai mult. Iată ce proprietăți are mierea de Manuka și ce afecțiuni ale pielii poate ameliora. 

 

5 afecțiuni pe care le poate trata

  • Pielea uscată

Pielea uscată care se descuamează ușor și are un aspect inestetic poate fi ameliorată prin utilizarea măștilor cu miere de Manuka. Acesta este un produs natural hidratant, deoarece are rol de umectant. Mierea de Manuka reține moleculele de apă în stratul exterior al epidermei, numit strat cornos. Un nivel scăzut de apă în stratul cornos cauzează acumularea de celule moarte pe suprafața pielii. 

Cu alte cuvinte, mierea de Manuka menține hidratarea optimă a pielii prin reținerea umezelii și prevenirea evaporării acesteia în atmosferă. Pielea va avea un aspect mai sănătos, mai catifelat și mai plăcut. 

  • Acneea 

Acneea este o afecțiune cauzată în general de acumularea bacteriilor și altor impurități în porii pielii. Multe tratamente medicale pot avea efecte adverse, însă mierea de Manuka vine în ajutor. Datorită conținutului ridicat de MGO cu rol antibacterian, acest produs este un remediu blând pentru acnee, care inhibă multiplicarea bacteriilor. Pentru a beneficia de acest efect, trebuie să utilizezi mierea de Manuka cu factor UMF 15+ sau mai mult. 

De asemenea, datorită efectelor antiinflamatorii ale acestui tip de miere, aspectul acneei este ameliorat. Așadar, zonele roșii și umflate se vor micșora.

  • Rănile 

Mierea de Manuka poate fi utilizată pentru grăbirea vindecării unor răni, precum arsurile sau tăieturile. Aceasta are proprietăți antiinflamatorii și scade pH-ul la nivelul rănii. În procesul de vindecare, este nevoie de un pH acid. De aceea, mierea  poate reduce dimensiunile rănilor. În plus, mierea de Manuka promovează epitelizarea pielii, adică cicatrizarea. 

  • Eczemele

Eczemele sunt erupții la nivelul pielii, leziuni sau abcese, care pot avea origine infecțioasă sau alergică. Proprietățile antiinflamatorii sunt responsabile pentru ameliorarea acestor afecțiuni ale pielii, precum psoriazisul sau rozaceea. De asemenea, mierea de Manuka ameliorează aceste afecțiuni prin efectul antibacterian, atunci când acestea sunt provocate de o infecție bacteriană, cum ar fi cea stafilococică.

  • Dermatita atopică

Unele studii au demonstrat beneficiile mierii de Manuka asupra dermatitei atopice, care este o afecțiune inflamatorie la nivelul pielii, caracterizată prin înroșirea pielii și senzații de mâncărime. 

Moduri de utilizare pentru piele

Mierea de manuka se aplică direct pe leziuni, prin diferite moduri. 

  • Poți crea o mască de față cu miere de manuka, pentru piele uscată sau  afecțiuni la nivelul feței. După curățarea cu un cleanser și utilizarea unui tonic facial care pregătește pielea pentru absorbția nutrienților, aplică mierea de manuka pe care o poți amesteca cu puțin ulei de migdale și gel de aloe vera. Lasă masca să acționeze pentru 15-20 de minute și curăță-te apoi cu apă călduță.
  • Poți utiliza mierea de manuka pe post de cleanser. Amestecă o lingură de miere cu puțină apă (câteva picături) și aplică amestecul pe față sau pe zona cu probleme. Masează delicat prin mișcări circulare, apoi clătește cu apă. 
  • Mierea de Manuka poate fi utilizată ca tratament topic prin aplicarea acesteia pe leziune. Aceasta se poate lăsa să se usuce liber sau se poate acoperi cu un bandaj. Ulterior, zona se spală.
  • Mierea de Manuka se poate consuma ca supliment alimentar, deoarece poate ameliora afecțiunile pielii și în acest mod. 

 

Contraindicații

Mierea de Manuka nu trebuie utilizată sub nicio formă de persoanele care au alergie la albine. Discută cu medicul tău cu privire la acest aspect.

De asemenea, persoanele care suferă de diabet zaharat trebuie să evite consumul mierii de Manuka sau să o consume controlat. Totuși, aplicarea topică (pe piele) nu este contraindicată în cazul persoanelor cu diabet. Ba mai mult, aceasta ar putea fi chiar utilă pentru tratarea ulcerelor diabetice. 

În concluzie, mierea de Manuka este un superaliment cu beneficii surprinzătoare asupra pielii și nu numai, datorită conținutului ridicat de nutrienți și substanțe active. 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata