Ce remorci și rulote pot fi tractate cu permis categoria B?

De Jurnalul Național Actuale Auto Călătorii 117 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Dacă eşti în posesia unui permis auto categoria B și vrei să tractezi o remorcă sau o rulotă? Ei bine, înainte de a porni la drum, trebuie să afli ce spune legea în acest sens. Pentru a te asigura că nu încalci nicio regulă, este bine să știi ce remorci și rulote pot fi tractate cu permis Categoria B. Această categorie permite tractarea remorcilor, însă doar în anumite condiții.

Ce remorci și rulote pot fi tractate cu permis categoria B

În general, în multe țări din Europa, permisul de conducere Categoria B permite tractarea remorcilor și rulotelor cu o masă maximă autorizată de până la 750 kg. Cu toate acestea, există și excepții sau reguli suplimentare în unele state europene. De exemplu, în anumite cazuri, această categorie permite tractarea remorcilor mai grele, însă doar dacă combinația vehicul-remorcă nu depășește anumite limite specifice.

Cert este faptul că, înainte de a tracta o remorcă sau o rulotă, este recomandat să verificăm legislația rutieră. În acest fel ne vom asigura că respectăm toate regulile și restricțiile aplicabile. Acestea fiind spuse, haideți să aflăm împreună ce remorci și rulote pot fi tractate cu permis Categoria B.

Înainte de toate, trebuie să menționăm faptul că remorcile sunt împărțire în trei categorii, astfel:

-remorcă ușoară cu o masă maximă autorizată de până la 750 de kg: nu este obligatoriu un sistem de frânare propriu și nici amortizoare; trebuie să fie dotată cu elemente de semnalizare.

-remorcă de categorie medie, cu o masă maximă autorizată de până la 3.500 kg: trebuie să fie dotată cu frână de staționare și sistem de frânare acționat prin inerție.

-remorcă de categorie mare, cu masă maximă autorizată de peste 3.500 kg: trebuie să aibă sistem de frânare; sistemul de frânare să fie acționat de frâna autovehiculului trăgător.

Așadar, dacă dorești să tractezi o remorcă de categorie medie sau mare, vei avea nevoie de Categoria B extins.

În ce situații pot tracta o rulotă șoferii care au permis categoria B

Conducătorii auto ce posedă un permis Categoria B, pentru vehicule până în 3,5 tone, au dreptul să tracteze o rulotă, după cum se arată în Codul Rutier. Cu toate acestea, greutatea rulotei nu trebuie să depășească 750 de kg. Totodată, întreg ansamblul nu trebuie să depășească 3.500 kg.

Există totuși o variantă pentru această categorie. Mai precis, acești șoferi pot tracta remorci sau rulote mai grele, însă masa întregului ansamblu nu trebuie să depășească 4.250 de kilograme. Pentru a putea face acest lucru, conducătorii auto trebuie să urmeze un curs de pregătire, deoarece nu este nevoie de o categorie aparte în această situație.

Aşadar, dacă masa totală a ansamblului depășește 4.250 de kilograme, atunci situația se schimbă. În acest caz, conducătorul auto trebuie să obțină Categoria BE.

„Permisul de conducere se eliberează pentru […] categoria BE: ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depășește 3.500 kg”, după cum se arată în Art 30, Pct. 1c, din HG 1391/2006.

Sursa – playtech.ro