Despre urcușurile si coborâșurile ciclice ale pieţei imobiliare din Dubai, în estimările lui Barakat Mohamed

De Jurnalul Național Actuale Externe Investiții 109 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Dintordeauna, piața imobiliară din Dubai, cunoscută pentru urcușurile si  coborâșurile sale ciclice, a avut investitori și analiști care îi  monitorizează îndeaproape dinamica și estimează traiectoria  pentru fiecare an în parte.

Astfel, creșterile anterioare și încetinirile ulterioare au generat o anumită atenție cu privire la potențialul de o oarecare prăbușire a pieței. Se pune o întrebare, urmează o corecție a prețurilor pe piața emirateană?  Ce ar trebui să știe românii, care în ultimii ani, au reușit un onorabil loc 10 în topul națiunilor care au investit în proprietăți pe tărâmul arăbesc.

Însă,”Pentru a putea spune cât de aproape suntem de un declin sau cât de repede se apropie momentul unei corecții, ar trebui întâi să analizăm în ce punct al buclei ne aflăm, spune Barakat Mohamed,  investitor și consultant Real Estate pentru investiții imobiliare in Dubai.  Privind înapoi la volumele tranzacțiilor și la valorile totale din anul 2019 până în anul 2023, avem o imagine încurajatoare, astfel:

-2019: Piața a înregistrat 41.000 de tranzacții imobiliare, în  valoare totală de 81 de miliarde AED
-2020: În ciuda provocărilor globale, au fost înregistrate  52.000 de tranzacții imobiliare, cu o valoare totală de 175  miliarde AED
-2021: Piața a cunoscut o revenire notabilă cu 60.000 de  tranzacții imobiliare, în valoare totală de 150 de miliarde AED  – 2022: Elanul pozitiv a continuat să se accelereze, ajungând  la 120.000 de tranzacții imobiliare, cu o valoare totală de 500  de miliarde AED
-2023 (date incomplete): Dubai a înregistrat 116.116 noi  tranzacții cu proprietăți în valoare de aproximativ 429,6  miliarde de dolari (117 miliarde de dolari) în primele nouă luni  ale anului 2023, potrivit celor mai recente date de la  Departamentul funciar din Dubai.

Toate aceste cifre, demonstrează o traiectorie ascendentă consistentă,  volumele și valorile tranzacțiilor înregistrând o creștere notabilă în  fiecare an. Se așteaptă ca prețurile proprietăților din Emiratele Arabe Unite să continue să crească pe fondul cererii mai mari din partea cumpărătorilor, dar ar putea exista o schimbare în a doua jumătate a anului 2024 care ar putea afecta piața de lux, potrivit  dezvoltatorilor și analiștilor.

În acest sens, unul dintre ei este Haider Tuaima, director și șeful cercetării imobiliare de la ValuStrat care a declarat:

„În  următoarele trei până la patru luni, piața va continua să fie  puternică în ceea ce privește activitatea tranzacțională, în ceea ce  privește aprecierea prețurilor și creșterile chiriilor. Cu toate  acestea, la mijlocul anului viitor, 2025, probabil în vară, „am putea  vedea un punct de inflexiune în care am putea vedea o întorsătură în curbă și, dacă se va întâmpla, va ajunge mai întâi pe piața de  lux”, a spus el.

În explicaţiile fondatorului Ikarri Real Estate, această declarație la prima vedere este îngrijorătoare: ca în orice algoritm, piața se  saturează pe segmente, niciodată în totalitate. O dată ce  investitorii și-au făcut treaba în segmentul de lux, acționând masiv  cu interese în acea zonă, ramân încă nesaturate zonele medii și  mici ca valoare a investițiilor.

„Proprietățile în care decid să investeasca românii sunt în medie în valoare de 300.000 de euro, variind de fapt între 180.000 și 400.000 de euro. Nu s-au înregistrat tranzacții puternice în segmentul +10.000.000 euro, cel care se presupune că va fi primul afectat în următorii ani”, explică Mohamed.

Un alt argument al stabilității pieței imobiliare din Dubai îl aduc  tocmai profilul cumpărătorilor și investitorilor.

În viziunea sa, „Pe măsură ce economiile mondiale se deschid, se așteaptă mai multe călătorii și se așteaptă ca investițiile în Dubai să crească”, a declarat Ravi Menon, co-președintele Sobha Group.

„Cei mai mari investitori ai  noștri sunt de obicei din India, China, Marea Britanie și restul  Europei și se așteaptă că această tendință va continua.” Investitorii  din America Latină, Mexic și Canada sunt, de asemenea, așteptați  să investească pe piața imobiliară a Emiratelor, ceea ce va  contribui la creșterea în continuare a cererii, a adăugat el.

În plus, cererea din partea investitorilor chinezi este, de asemenea, de așteptat să crească anul viitor, pe măsură ce cea de-a doua cea mai mare  economie a lumii își revine din blocarea pandemiei.

Astfel, „Perspectivele pentru piața imobiliară rezidențială din Dubai în 2024 rămân  pozitive, susținute de interesul continuu din partea investitorilor  locali și internaționali”, a declarat Nick Witty, directorul executiv al  Chestertons Mena.

În cele mai rele cazuri, cele mai mari amenințări la adresa sectorului imobiliar din Dubai  provin din creșterile neașteptate ale inflației, politica globală imprevizibilă a ratei dobânzii și contagiunea regională din cauza  războiului Israel-Hamas, au declarat surse pentru Reuters.

Iar, impactul potențial al perturbării rutelor maritime cheie din Marea Roșie este până acum neclar. Dar chiar și așa, tulburările  geopolitice, cum ar fi invazia Ucrainei de către Rusia, au stimulat  Emiratele în ultimii ani, iar unii speculează că acest lucru ar putea  continua.

În precizările sale, „Dubai a beneficiat întotdeauna de fiecare dată când a existat haos, tocmai datorită stabilității și securității pe care o  oferă”, a spus Barakat Mohamed, fondatorul Ikarri.

În concluzie, luând în considerare indicatorii economici pozitivi, sentimentul  puternic al investitorilor și o piață mai matură, există argumente  solide împotriva probabilității unei prăbușiri a pieței în sectorul  imobiliar din Dubai în 2024.

În schimb, piața pare bine poziționată pentru o creștere continuă și oportunități, beneficiind de dinamica  puternică a cererii și de inițiative guvernamentale favorabile.

De fapt, piața prezintă acum semne că este o investiție mult mai robustă, asemănătoare cu imobiliarele din Londra. Cu toate acestea, este esențial să recunoaștem că investițiile imobiliare  prezintă întotdeauna riscuri inerente, iar dinamica pieței poate  evolua în timp.

Prin urmare, investitorii ar trebui să dea dovadă de diligență, să își ia în considerare toleranța la risc și să caute sfatul  experților înainte de a lua decizii de investiții, a concluzionat  expertul imobiliar pentru investiții în țările arabe, Barakat  Mohamed.

Sursa – www.antena3.ro