Numarul restantierilor la banci a inceput din nou sa creasca: cum sa nu ajungi unul dintre ei

Numarul romanilor cu probleme in ceea ce priveste plata creditelor oferite de catre bancile din tara noastra a crescut in luna aprilie, dupa 6 luni consecutive de scadere.

La finalul lunii aprilie a acestui an, numarul total de restantieri(persoane fizice) la bancile de pe piata noastra a ajuns la 548.092, cu 12.660 mai multi fata de luna anterioare.

Sfaturi simple care sa te ajute sa nu ajungi in randul restantierilor.

-Indiferent de tipul de credit pentru care optezi, sunt o serie de elemente pe care trebuie sa le analizezi cu maxima atentie. Pentru inceput, asigura-te ca esti la curent cu toate costurile pe care le impune contractarea unui credit, incepand cu comisionul de administrare, comisionul de acordare si, nu in ultimul rand, dobanda.
-Evita intotdeauna sa te „arunci” in prima oferta care iti iese in cale, indiferent cat de urgenta este nevoia de finantare. Avand in vedere ca majoritatea bancilor au un calculator care iti permite sa faci simulari ale imprumuturilor, prin intermediul carora vei putea sa vezi exact care este costul total al creditului, ai putina rabdare si cauta cel mai avantajos produs.

-Incearca sa nu te lasi dus de ideea ca o rata de 45-50 de lei pe luna nu iti va afecta chiar atat de rau bugetul, alegand sa contractezi un credit pentru ceva ce nu reprezinta o urgenta ci doar un moft de moment, cum ar fi ultimul model de telefon sau orice alt produs care poate sa mai astepte. Impovararea cu astfel de credite luate din „impuls” te vor pune in dificultate in momentul in care vei avea cu adevarat nevoie de bani pentru o urgenta care nu mai poate astepta, crescandu-ti sansele de a intra in randul restantierilor.

-Pune pe hartie toate cheltuielile pe care le ai, de la cumparaturile pe care le faci la hipermarket pana la cafelele pe care ti le cumperi in drum spre serviciu. Incearca sa faci o radiografie cat mai clara a bugetului tau in asa fel incat suma pe care ai fi dispus sa o platesti lunar pentru acoperirea unui credit sa nu aiba un impact semnificativ.
-Trebuie sa fii constient de faptul ca un credit reprezinta un angajament pe termen lung, ce va trebui respectat cu strictete luna de luna, pentru a evita penalitatile. Ia in calcul posibilitatea de rambursare anticipata totala sau partiala a creditului pentru a mai reduce din suma pe care trebuie sa o achiti.

sursa wall-street.ro

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata