O fostă angajată a centralei de la Zaporojie e speriată de ce fac rușii

În timp ce Ucraina și Rusia dau vina una pe alta pentru bombardamentele din jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, o fostă angajată de la Zaporojie vorbește despre consecințele acestor atacuri, care ar putea fi catastrofale, transmite NBC: Femeia susține că se teme pentru foștii ei colegi de la centrala din orașul Enerhodar, relatează NBC News.

„Oamenii de acolo sunt foarte triști. Este înfricoșător pentru ei să lucreze acolo”, a afirmat Aliona, în vârstă de 37 de ani. NBC News nu i-a dezvăluit numele de familie, pentru că încă mai are rude în regiunea Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, și se teme de repercusiuni. În plus, soțul ei este în armata ucraineană.

Aliona a precizat că nu mai lucrează ca inginer la centrala nucleară de când forțele ruse au capturat-o, în martie. Femeia ține însă legătura cu unii dintre foștii ei colegi de muncă de la centrală, unde lucrau circa 11.000 de oameni înainte de invazia rusă. Numărul angajaților care lucrează în acest moment acolo este necunoscut.

„Sunt speriată să știu că ei sunt acolo”, a precizat Aliona despre forțele ruse care au preluat controlul centralei, adăugând că nu crede că acestea „înțeleg ce este o centrală nucleară și cum să o controleze”.

„Fac lucruri atât de lipsite de sens încât mă sperie”, a mai spus ea.

Afirmațiile Alionei au venit după ce Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc pentru atacurile asupra centralei din epoca sovietică.

Ucraina a spus că bombardamentele rusești au lovit centrala vineri și sâmbătă, distrugând mai multe clădiri și crescând riscul de scurgeri de radiații și incendii.

Energoatom, compania națională de energie a Ucrainei, a declarat miercuri că atacurile rusești au cauzat „un risc serios” pentru funcționarea în siguranță a centralei, deoarece senzori de monitorizare au fost deteriorați și exisă posibilitatea unor scurgeri radioactive. Acesta a mai spus că centrala rămâne operațională și continuă să producă energie pentru Ucraina. Energoatom a mai adăugat că atacurile au deteriorat o linie electrică de înaltă tensiune care deservește regiunile Zaporojie și Herson.

Pe de altă parte, Rusia a negat că a bombardat fabrica, acuzând în schimb Brigada 44 de Artilerie a Ucrainei că a lansat atacuri asupra ei din orașul vecin Marganeț.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a spus marți că măsurătorile disponibile ale radiațiilor arată niveluri normale, iar experții săi au evaluat că nu există nicio amenințare imediată la adresa siguranței nucleare. Același lucru îl arată o evaluare a SUA, a precizat un oficial al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Totuși, Consiliul de Securitate al ONU va organiza joi o reuniune de urgenţă pentru a dezbate situaţia centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, conform unor surse diplomatice.

În plus, grupul ţărilor cel mai puternic industrializate G7 a acuzat miercuri Moscova că „pune în pericol” regiunea ucraineană din jurul centralei Zaporojie, ocupată de trupele ruseşti.

Sursa: digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata