Serbia pune armata în alertă maximă în timp ce sârbii kosovari se confruntă cu poliția

De Jurnalul Național Actuale Externe 115 citiri
5 min citire
Poliția din Kosovo gaze lacrimogene mici grupuri de sârbi etnici care încearcă să blocheze intrarea în clădirile municipale.

Mici grupuri de etnici sârbi din nordul Kosovo s-au ciocnit cu poliția în timp ce încercau să blocheze intrarea în clădirile municipale pentru a împiedica intrarea oficialilor recent aleși, potrivit presei locale.

Poliția a tras gaze lacrimogene și mai multe mașini au fost incendiate vineri.

Ca răspuns la ciocniri, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat într-o declarație scrisă difuzată de televiziunea de stat RTS că a pus armata într-o „stare de alertă mai mare”.

Vucic a mai spus că a ordonat o mișcare „urgentă” a trupelor sârbe la granița cu Kosovo.

Rapoartele din presă au mai spus că din cauza „violenței” împotriva sârbilor kosovari, Vucic a cerut trupelor conduse de NATO staționate în Kosovo să-i protejeze de poliția kosovară.

Ofițeri de poliție kosovari patrulează pe podul care desparte sudul albanez și partea de nord, dominată de sârbi, a orașului Mitrovica, Kosovo, împărțit etnic (Fișier: Visar Kryeziu/AP)

Poliția din Kosovo și-a recunoscut prezența sporită în nord „pentru a-i ajuta pe primarii comunelor nordice Zvecan, Leposavic și Zubin Potok să-și exercite dreptul de muncă la obiectele oficiale”.

Noii primari din trei comune din nordul Kosovo, care este populat în mare parte de etnici sârbi care sunt o minoritate în țara mare, au fost împiedicați să intre în clădiri de către grupuri mici de sârbi care țineau mâna ridicată la intrarea în municipalități, se pare că într-un semn că nu au fost acolo pentru a lua parte la violențe, a scris site-ul albanez indexonline.net, arătând și fotografii.

În Zvecan, site-ul Kosovo-online.com a arătat ciocniri cu poliția în fața clădirii publice, în timp ce în Leposavic, au blocat și piața principală cu mașini și camioane.

Anterior, sârbii și-au aprins sirenele de alarmă în cele patru comune, inclusiv în principalul oraș Mitrovica de nord, într-un semn de avertizare și un apel la adunare.

Alegeri locale

Alegerile anticipate din 23 aprilie au fost în mare parte boicotate de etnicii sârbi și doar reprezentanții etnicii albanezi sau alți reprezentanți ai minorităților mai mici au fost aleși în posturile de primar și adunările.

Alegerile locale au fost organizate în patru comune dominate de sârbi din nordul Kosovo, după ce reprezentanții sârbi și-au părăsit posturile în semn de protest anul trecut, iar comunitatea sârbă a cerut înființarea unei asociații promise a municipalităților sârbe din Kosovo, care să coordoneze activitatea în educație, asistență medicală, amenajarea teritoriului şi dezvoltarea economică la nivel local.

În vreme ce etnicii sârbi din Kosovo cer autonomie, albanezii kosovari se tem că asociația s-ar putea transforma într-un nou mini-stat precum Srpska Republika din Bosnia.

Înființarea asociației a făcut inițial parte din acordul Pristina-Belgrad din 2013, dar ulterior a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a Kosovo, care a decis că nu includea alte etnii și ar putea implica utilizarea puterilor executive pentru a impune legi.

Cele două părți au convenit provizoriu să susțină un plan UE înainte, dar tensiunile au continuat să se aprindă.

Atât Statele Unite, cât și Uniunea Europeană fac presiuni asupra Kosovo cu privire la problema asocierii.

SUA și UE și-au intensificat eforturile pentru a ajuta la soluționarea disputei Kosovo-Serbia, temându-se o instabilitate viitoare în Europa, pe măsură ce războiul declanșează în Ucraina.

UE a spus clar atât Serbiei, cât și Kosovo că trebuie să normalizeze relațiile pentru a avansa în intențiile lor de a adera la bloc.

Conflictul din Kosovo a izbucnit în 1998, când etnicii separatişti albanezi s-au revoltat împotriva stăpânirii Serbiei, iar Serbia a răspuns cu o represiune brutală.

Aproximativ 13.000 de oameni, majoritatea etnici albanezi, au murit.

Intervenția militară a NATO din 1999 a forțat în cele din urmă Serbia să se retragă din teritoriu.

Washingtonul și majoritatea țărilor UE au recunoscut Kosovo ca stat independent, dar Serbia, Rusia și China nu au recunoscut.

Sursa – www.aljazeera.com