Suplimente necesare pentru ficat: 3 recomandări de la medicii specialiști

0 21

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe din corp. Acesta are un rol foarte important și anume acela de filtru. Ficatul metabolizează toate substanțele ingerate de noi prin alimente, băuturi sau medicamente și detoxifiază organismul. Din aceasta cauză, el se poate degrada în timp. Așadar, pentru menținerea sănătății ficatului, este important să luăm suplimente de protecție și regenerare hepatică. Iată care sunt suplimentele naturale recomandate de specialiști.

Când sunt indicate suplimentele pentru ficat?

Suplimentele pentru ficat sunt absolut necesare în anumite situații, precum:

 • Fumatul – fumătorii au un risc ridicat de a dezvolta boli hepatice, cum ar fi insuficiența hepatică, deoarece substanțele conținute de țigară sunt toxice, iar ficatul depune un efort mare pentru a le elimina din organism. Mai mult decât atât, deteriorarea hepatică apare la fumători și din cauza cantității insuficiente de oxigen la nivelul organelor.
 • Consumul de alcool și droguri – cei care consumă substanțe interzise sau alcool în mod frecvent, mai ales într-un mod abuziv, au risc mai mare de a dezvolta unele boli hepatice (spre exemplu, ciroză).
 • Administrarea unor medicamente – tratamentele medicamentoase de lungă durată pot duce la acumulări de substanțe toxice în ficat și la deteriorarea acestuia.
 • Alimentație dezechilibrată – alimentele foarte grase consumate frecvent și consumul scăzut de alimente bogate nutritiv poate provoca deteriorarea hepatică și acumularea de grăsimi la acest nivel.
 • Factori de mediu – poluarea poate afecta întregul organism, dar în special ficatul. Persoanele care petrec mult timp într-un mediu intens poluat au nevoie de suplimente protectoare pentru ficat.
 • Hipercolesterolemie – nivelul de colesterol în sânge este reglat la nivel hepatic. Tratamentul și dieta pentru scăderea colesterolului trebuie susținute de suplimente pentru ficat, astfel încât activitatea acestuia să fie optimă.

Suplimente pentru ficat

Suplimentele cu efecte benefice asupra funcții hepatice au la bază unul sau o combinație dintre următoarele ingrediente: anghinare, armurariu, rădăcină de păpădie.

 

 • Armurariu (ciulinul laptelui)

 

Armurariul este o plantă folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru afecțiunile hepatice. Substanța activă din această plantă este silimarina, substanță care se regăsește în multe hepatoprotectoare cu același nume.

Studiile au demonstrat efectul benefic al silimarinei în regenerarea hepatică celulară, în protecția celulelor hepatice față de agenții care le pot distruge și în scăderea inflamației. Astfel, silimarina este asociată cu un antioxidant.

Un studiu efectuat asupra copiilor cu leucemie, ce primeau tratament cu chimioterapie, dar și suplimente cu armurariu pentru 28 de zile, a demonstrat diminuarea efectelor distrugătoare ale chimioterapiei asupra ficatului. 

Alte studii au arătat că această plantă poate reduce markerii inflamației de la nivel hepatic. 

Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru o concluzie clară. 

În comerț sunt disponibile comprimate cu silimarină. 

 

 • Anghinare

 

Anghinarea este o plantă cu proprietăți antioxidante dovedite științific. Au fost efectuate studii pe animale care au demonstrat efectul acestui supliment asupra regenerării hepatocitelor. De asemenea, studiile pe oameni cu ficat gras non-alcoolic (steatoză hepatică non-alcoolică) au arătat potențialul acestei plante de a scădea markerii inflamației la nivel hepatic.

Bineînțeles, sunt necesare studii suplimentare pentru demonstrarea efectelor produse de anghinare asupra ficatului.

Suplimentele cu anghinare sunt disponibile pe piață sub diverse forme (chiar și sub formă de suc). De asemenea, există și suplimente pentru ficat care combină mai multe ingrediente benefice pentru funcția hepatică, cum ar fi silimarina și anghinarea Dr. Hart.

 

 • Rădăcina de păpădie 

 

Rădăcina de păpădie este altă plantă care a fost utilizată mult timp în tratamentele bolilor hepatice. Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare în privința acestei plante.

Rădăcina de păpădie se găsește sub formă de ceai sau capsule.

Sfaturi utile

Pentru a avea un ficat sănătos, trebuie să iei în considerare următoarele aspecte:

 • Renunță la fumat sau rămâi la stadiul de nefumător
 • Alege o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, oleaginoase și cereale integrale
 • Stai departe de mediile poluate intens și de fumul emis de țigară
 • Limitează consumul de alcool
 • Evită consumul de droguri ilegale
 • Nu amesteca medicamentele cu alcoolul
 • Efectuează zilnic activitate fizică

Așadar, suplimentele pentru ficat au rolul de a proteja celulele hepatice de toxine și de a stimula regenerarea acestora. Discută cu medicul pentru a alege suplimentul potrivit pentru tine.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x