Trei sferturi dintre investitorii activi pe piaţa de terenuri au încheiat sau se aşteaptă să încheie tranzacţii în 2020

11

Aproximativ trei sferturi dintre investitorii activi pe piaţa de terenuri au încheiat tranzacţii anul acesta sau se aşteaptă să încheie tranzacţii până la sfârşitul anului, în pofida redresării economice care stagnează din cauza evoluţiei pandemiei, potrivit unui sondaj realizat de Colliers International pe piaţa terenurilor.

Colliers Internaţional a realizat sondajul în rândul a peste 90 de profesionişti activi pe acest segment imobiliar.

Din punct de vedere al continuării activităţilor, piaţa de terenuri continuă să înregistreze tranzacţii, iar interesul investitorilor rămâne semnificativ, în ciuda semnelor de întrebare legate de redresarea economică pe fondul evoluţiei virusului. Aproximativ 60% dintre respondenţii la sondajul Colliers International din segmentul terenurilor au decis să meargă mai departe cu toate sau cu o parte din tranzacţiile care erau deja în curs în acest an, în timp ce 19% au identificat chiar oportunităţi pentru a iniţia noi tranzacţii în ultima perioadă.

În contextul dat activitatea din piaţă în anul în curs, 73% dintre investitorii intervievaţi au încheiat tranzacţii cu terenuri în 2020 sau se aşteaptă să încheie una până la finalul anului, se precizează în sondaj.

„Activitatea de tranzacţionare de terenuri pare să se adapteze la o nouă normalitate. Ambele sondaje din acest an ne-au arătat un număr important de respondenţi care au finalizat tranzacţii cu terenuri în 2020, până la momentul efectuării sondajului respectiv, sau se aşteaptă să încheie tranzacţii până la sfârşitul anului – 71% în sondajul din primăvară, respectiv 73% din sondajul de toamnă. Pe lângă acestea, percepţia despre viitor este într-o notă pozitivă. 85% dintre cei chestionaţi recent au răspuns că se aşteaptă să încheie o tranzacţie cu terenuri în 2021. Rămâne însă de văzut cât de mult reprezintă previziuni bazate pe analize şi planificări concrete, şi cât doar aşteptări optimiste”, a declarat Sînziana Oprea, Director Land Agency at Colliers International.

Activităţile sunt similare ca în sondajul din primăvară, interesul de a achiziţiona în continuare terenuri este uniform distribuit între sectoare, majoritatea respondenţilor plasând terenurile pentru dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale (31%) sau de retail (25%) în topul alegerilor lor. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor terenurilor, percepţia cu privire la evoluţia acestora în 2020 e similară între sondaje.

Pentru planuri de viitor respondenţii nu văd nicio schimbare majoră, ci mai degrabă variaţii în anumite cazuri, balanţa înclinând în sensul scăderii. Percepţia pentru 2021 înclină mai mult balanţa spre un trend de scădere, circa 60% dintre respondenţi aşteptându-se la o scădere a preţurilor la terenuri, într-o măsură mai mică (30% din respondenţi) sau mai mare (pondere similară, de 30% din respondenţi).

„Deşi există încă incertitudine cu privire la dinamica pieţei terenurilor în contextul epidemiologic actual, 62% dintre investitori se aşteaptă ca situaţia generală a sectorului imobiliar să devină satisfăcătoare până la sfârşitul anului 2021”, mai susţin autorii sondajului.

Însă când vine vorba de propiul business, jucătorii activi pe piaţa terenurilor sunt totuşi mai optimişti astfel, 29% aşteptând o revenire satisfăcătoare până la sfârşitul anului 2020, alţi 24% până la mijlocul lui 2021, iar 23% văd o revenire în a doua jumătate a anului viitor.

Aşadar, Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare şi al managementului investiţiilor.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata