10 structuri impunătoare realizate în piatra

0 16

De-a lungul vremii omenirea a considerat normal să lase în urmă ideile, trăirile sau percepțiile proprii, sub formă de artă. Sculpturile sunt una dintre formele de artă care au reușit să îmbine frumusețea cu rezistența, deoarece multe dintre structurile impunătoare ale lumii au fost realizate în piatră, unul dintre cele mai rezistente materiale, pentru a rămâne dovezi vii despre creativitatea autorilor. Iată zece exemple de structuri impunătoare realizate în piatră, care dăinuie până în prezent.

Chipul lui Decebal

Chiar la noi în țară avem o primă structură realizată în piatră, care ne oferă un strop din istoria proprie. Chipul lui Decebal este un basorelief care se află pe Canalele Dunării și poate fi și vizitat deasemenea. Lucrările s-au desfășurat pentru o perioadă de 10 ani, timp în care în peretele de stâncă au fost găsite mai multe tipuri de roci naturale care au contribuit dealtfel la aspectul final al statuii. 

Stonehenge

Stonehenge este probabil cel mai cunoscut monument din piatră cunoscut din lume. Oamenii și-au dat adesea cu presupusul despre ce reprezintă Stonehenge, însă cumva semnificația este încă neclară. Aceste blocuri mari din piatră, dispuse sub forma unor cercuri, par a fi fost folosite pentru reprezentarea astronomică și calendaristică în timpul erei în care au fost asamblate sub forma acestei structuri. 

Primii președinți de pe muntele Rushmore

Sculpturile de pe muntele Rushmore sunt reprezentarea a 4 dintre cei mai cunoscuți președinți, iar monumentul se întinde pe o suprafață de circa 5 km de săpătură în stâncă. Sculpturile primilor președinți ai Statelor Unite ale Americii sunt realizate de fapt într-un munte de granit, iar sculpturile au o înălțime de circa 18 m.

Venus din Willendorf

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute statuete, realizate din limestone, un calcar cu durabilitate mare în timp. Statueta este o reprezentare a unei femei voluptoase, ca majoritatea reprezentărilor feminine ale vremurilor străvechi.

Statuile Moai- insula Paștelui

Cu siguranță foarte cunoscute, statuile Moai înfățișează chipuri umane care ”păzesc” zona. Chipurile sau capetele, așa cum mai sunt ele denumite, sunt chiar reprezentări ale unor busturi umane, foarte apropiate de realitate. 

Cristos Mântuitorul- Rio de Janeiro

Cea mai impresionantă redare a Mântuitorului se află în Rio de Janeiro, acolo unde statuia realizată din beton și acoperită cu mozaic este așezată la loc de cinste. Statuia este impunătoare prin dimensiunile sale, iar lucrările au fost începute în anul 1922, atunci când în echipă a fost cooptat și un român, pentru finalizarea sculpturii.

Leul din Lucerna

Situat în Elveția, monumentul înfățișează, foarte aproape de realitate, un leu, sculptat în piatră, ca simbol al curajului.

Sfinxul- Giza, Egipt

Sfinxul este un simbol și reprezintă o statuie imensă în formă de leu cu cap de om. Se consideră că Sfinxul a fost realizat de către egipteni și că de fapt el reprezintă o imensă cameră mortuară pentru faraoni și, firește, pentru bogățiile lor.

Petra

Edificiile din Petra, Iordania, sunt cu siguranță cunoscute lumii întregi. Petra este cu siguranță nu doar o destinație de vacanță ci și un loc pe care trebuie să îl vizitezi pentru a observa un stil arhitectural unic, sculptat direct în piatră.

Cappadocia

Cappadocia este de fapt o așezare urbană care a fost de fapt modelată în piatră de către lava vulcanică și alți factori meteorologici, pentru ca mai apoi oamenii să sape în piatră adevărate case locuibile. În timp, orașul a devenit chiar funcțional și estetic, fiind unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii.

Lumea în care trăim ne oferă nenumărate exemple de monumente realizate în piatră, noi sau vechi, dar care s-ar păstrat foarte bine de-a lungul timpului. Nu ai cum să treci nepăsător pe lângă aceste construcții impresionante, dar nici pe lângă semnificația lor, deoarece ele exprimă perfect viziunea fiecărei ere despre felul în care piatra poate fi modelată pentru a transmite lumii un mesaj. 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata