31 august este data limită până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime în muncă pentru pensie

De Jurnalul Național Actuale Locuri de muncă 208 citiri
4 min citire
 

În România, se apropie data-limită până la care pensionarii români îşi mai pot cumpăra vechime în muncă necesară pentru pensie.

Termenul privind cumpărarea anilor de vechime în muncă pentru pensie nu va fi prelungit, după ce o inițiativă legislativă a fost respinsă recent în Parlament.

Astfel, cei care nu au vechimea în muncă necesară în acest moment mai pot cumpăra vechime doar până în vara acestui an, adică cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent.

Data-limită pentru cumpărarea vechimii în muncă este 31 august 2023.

În prezent, legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

 

Românii vor mai putea cumpăra vechime până pe 31 august

Românii care vor să-şi cumpere vechime în muncă mai pot face asta doar până la sfârşitul lunii august 2023.

Senatorii puterii au votat împotriva inițiativei USR de prelungire cu trei ani a termenului până la care românii pot să își cumpere ani de vechime pentru pensie.

Termenul inițial de 31 august 2021, stabilit prin OUG nr. 163/2020, a fost prelungit cu doi ani, până în 2023, în Comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților.

 

Cum se cumpără vechimea în muncă?

La București încă se cere dosar de carton cu șină, pentru a putea cumpăra ani de vechime.

Din datele Casei de Pensii a Municipiului București, pentru înregistrarea unui contract de asigurare socială, trebuie să vă prezentați personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, la sediul Casei de Pensii a Municipiului București, cu cartea de identitate în original și copie, dar şi alte documente.

Documente necesare pentru a cumpăra vechime la pensie:

– Carte de identitate original + copie

– Dosar carton cu șină

– Formular deschidere contract în două exemplare

– Declarație protecție date

– Declarație pe propria răspundere.

– În cazul cetățenilor străini cu domiciliul în alt stat – pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovada identității persoanei și a cetățeniei.

La întrebarea, „Când mă pot pensiona”, este  întrebarea care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Apoi, recalcularea pensiei, este un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

Cum afli data la care ieşi la pensie. Calcul simplu, în 2 minute, explicat pas cu pas, fără să mergi la ghişeu

Sursa – www.antena3.ro