5 moduri în care pandemia COVID-19 ne-ar putea schimba viața

0 59

Pe 1 ianuarie 2020 ne stabileam, mulți dintre noi, o serie de rezoluții pentru noul an. Ne gândeam, poate, să avansăm profesional, să ne apucăm de sport sau să slăbim câteva kilograme… Ne stabileam, poate, o serie de obiective de economisire și ne gândeam la un credit imobiliar, pentru prima noastră casă. Sau chiar la un credit de investiții imobiliare, în urma căruia să putem achiziționa un apartament pe care să îl dăm în chirie.

Puțini dintre noi realizau că, la doar trei luni distanță, viața noastră se va schimba radical, fie și pentru o perioadă scurtă de timp, așa cum sperăm cu toții.

  • Mulți dintre angajați lucrează sau vor lucra de acasă

Am primit mai întâi o recomandare de a sta acasă, o parte dintre firme permițând acest lucru angajaților.

La câteva zile distanță, acestora li s-au adăugat altele, odată cu solicitarea expresă de a se permite lucrul de acasă angajaților a căror prezență la locul de muncă nu este esențială.

Lucrul de acasă devine, așadar, un mod de viață pentru o perioadă. Acesta vine cu provocările sale, pentru că multora dintre noi le lipsește interacțiunea cu colegii de birou. Aceasta este suplinită, cel puțin parțial, de aplicațiile online.

  • O parte dintre noi și-au pierdut joburile și se vor orienta către sectoarele în care personalul este necesar

Sectoarele care au cel mai mult de suferit în acest moment sunt cel al hotelurilor și restaurantelor, al evenimentelor, dar și turismul sau firmele de publicitate care lucrează cu clienți ce își închid sau reduc activitatea. Automat, angajații își văd veniturile diminuate.

În perioada următoare însă, multe dintre firme încep să își reorienteze activitățile către cele care sunt solicitate în continuare. O parte dintre angajații disponibilizați vor avea, în acest fel, posibilitatea de a lucra pentru o altă companie, odată ce restricțiile impuse prin starea de necesitate vor fi ridicate.

  • Facem mai atent distincția dintre nevoi și dorințe

Probabil că în următoarele luni majoritatea noastră va încerca să gândească atent fiecare cheltuială. Este ceva ce îmi este necesar sau e doar o dorință de moment?

Pentru că nu știm exact cum va evolua situația, o perioadă majoritatea noastră se vor orienta către acoperirea necesităților imediate: plata facturilor, cumpărături din zona produselor alimentare și de igienă, alte produse necesare traiului zilnic.

  • Vom amâna pentru moment accesarea creditelor de investiții imobiliare

Piața imobiliară va avea și ea de suferit în această perioadă de distanțare socială. Cel mai probabil, urmează o perioadă de incertitudine, în care tranzacțiile vor fi rare, dacă vor exista. Eventualele credite imobiliare vor fi mai degrabă cele din zona refinanțărilor.

Unii specialiști prognozează un trend descendent la finale perioadei de incertitudine, va confirmat sau nu de realitatea din piață. În acel moment însă, tranzacțiile vor apărea, pentru că eventuale scăderi pot fi un moment bun pentru investițiile imobiliare.

  • Ne orientăm către plata cu cardul și serviciile online

Mulți dintre noi eram obișnuiți cu utilizarea diverselor servicii online, acum însă acestea vor deveni o regulă pentru majoritatea. Cumpărături online, plata cu cardul, servicii bancare online… în lunile următoare așa va arăta viața noastră, cel mai probabil.

Atunci când lucrurile vor reveni la normal, o parte dintre noi vor păstra obiceiurile acestei perioade. Vom fi mai obișnuiți, fiecare dintre noi, cu tehnologia și o vom utiliza mai mult în viața de zi cu zi. De această dată nu ca măsură de distanțare socială, ci ca mod de a ne simplifica viața.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x