5 sfaturi de întreținere a mașinii în sezonul ploios

Odată ce vremea se strică, întreținerea mașinii devine o adevărată provocare. Ploaia și noroiul pot avaria atât caroseria, cât și componentele electrice. Ca să eviți problemele și să treci peste acest sezon mai ușor, aplică următoarele sfaturi!

1.Spală mașina mai des

Din cauza murdăriei se pot forma diferite orificii în vopsea. Astfel, pătrunde umezeala și apare rugina. Pentru a preveni asta, spală-ți mașina odată la două săptămâni, sau poate chiar mai des, dacă este necesar. Cel mai bine ar fi să o duci la spălătorie. 

Dar dacă ai timp suficient, te poți ocupa de ea și singur. Începe de la plafon și curăță de sus în jos pentru a termina mai repede! Evită folosirea detergentului de vase deoarece agenții chimici din lichidele de curățat casnice pot distrug vopseaua. Folosește un șampon auto! Acesta conține un lubrifiant care va proteja suprafața de zgârieturi. Încearcă aplici și ceara auto, odată la începutul sezonului! Aceasta o să dea mașinii strălucire. De asemenea, va transforma suprafața vopsită într-una hidrofobă, ce va respinge apa.

2.Păstrează interiorul uscat

Când conduci pe ploaie, de multe ori te poți trezi cu podeaua umedă. Se întâmplă în special când treci prin zone cu foarte multă apă. Încearcă să folosești un covoraș conceput pentru protecția podelei auto precum aceste presuri de Mercedes. Va reține lichidele și te va ajuta să eviți formarea mucegaiului și a bacteriilor de la posibilele scurgeri nedepistate. 

Vrei încă o idee? Cumpără un aspirator auto, împreună cu o lavetă cu microfibre. Aspiratorul te va ajuta să cureți tot interiorul. Zonele înguste precum spațiile dintre scaune nu-ți vor da bătăi de cap. Iar laveta cu microfibre? O poți folosi pentru a șterge butoanele și bordul. Aceasta e creată special pentru a absorbi cantități mari de apă și nu lasă scame.

3.Condu preventiv

După cum știi deja, în sezonul ploios, pericolul de acvaplanare este și el mai mare. 

Evită acumulările de apă sau, în caz că nu este posibil, treci cu viteză redusă prin ele. Dacă nu încetinești, nu îți vei putea controla nici mașina. 

 

Schimbă anvelopele! Unele noi vor fi mai eficiente decât unele uzate. Ține cont însă că nici asta nu reprezintă o garanție a siguranței, mai ales dacă conduci agresiv. Cea mai bună variantă e să menții o viteză scăzută pe tot parcursul deplasării. Astfel, riscurile vor fi foarte mici!

4.Verifică bateria 

In general, o baterie se strică după 4-5 ani de utilizare. Se întâmplă deseori toamna sau iarna, deoarece frigul grăbește acest proces. De aceea, dacă mașina ta devine mai greu de pornit sau dacă luminile se aprind la ralanti, acesta e un semnal de alarmă. 

 

Poți prelungi durata de viață a bateriei dacă oprești toți consumatorii înainte de a porni la drum și folosești redresorul când tensiunea acesteia este mică. Insă, nu vrei să te trezești într-o dimineață că nu ai suficient curent și ai rămas blocat în parcare. Verifică bateria periodic și când vezi că nu mai funcționează perfect, nu ezita să o schimbi.

5. Schimbă ștergătoarele de parbriz 

Pe cât de insignifiante par, pe atât de importante pot fi în unele situații. Când plouă torențial de exemplu, acestea trebuie să funcționeze deoarece vizibilitatea este scăzută. 

De regulă, ștergătoarele de parbriz se schimbă atunci când sunt uzate în exces. 

 

Această uzură se materializează prin lamele care se crapă, devin rigide şi încep să scârţâie pe parbrizul umed. Le poți schimba și când sunt murdare sau șterg încețoșat. Nu amâna și înlocuiește-le imediat oricând consideri că e necesar!

Ești gata de drum?

Sezonul ploios pune la încercare mulți șoferi deoarece străzile sunt acoperite de apă și noroi. Urmează sfaturile de mai sus pentru a-ți întreține autovehiculul în aceste condiții dificile și pentru a prelungi durata de viață a acestuia!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata