6 pași ca să începi o afacere de viitor. Ce trebuie să știe antreprenorii la început de drum

De Continut Sponsorizat Afaceri Publicitate 161 citiri
8 min citire
Începerea unei afaceri este una dintre experiențele cele mai frumoase și mai interesante pentru o persoană care își dorește un program de muncă mai flexibil, mai mulți bani în conturi și independență în privința deciziilor legate de muncă.

Însă nu este suficient să-și dorească cineva un business pentru ca acel business să funcționeze de la sine, iar strategia din spatele unei afaceri este, fără îndoială, cheia succesului.

Prima întrebare pe care și-o pun antreprenorii aflați la început de drum este „de unde încep?”. Prin urmare, iată care sunt cei mai importanți pași pe care antreprenorii începători trebuie să-i parcurgă atunci când vor să demareze o afacere de succes.

  1. Ce vrei să faci, de fapt

Unul dintre cele mai obișnuite sfaturi pe care le primesc cei care vor să devină antreprenori este să facă ceea ce le place, iar succesul va veni garantat, însă un astfel de sfat trebuie completat de două aspecte esențiale: afacerea trebuie să fie profitabilă, altfel nu este decât o pasiune, iar antreprenorul trebuie să fie bun în acel domeniu de activitate. Câteva întrebări necesită răspunsuri, înainte de demararea unei afaceri: câți bani ai la dispoziție? Cât timp vrei să investești în afacere? Vrei să lucrezi de acasă și să-ți faci propriul program sau preferi un mediu mai corporatist? Ce pasiuni ai? Vrei să vinzi mai degrabă informații, prin intermediul unor cursuri, de exemplu, decât un produs? Ce abilități ai? Îți surâde mai degrabă un model de afacere de tip franciză?

  1. Analiza concurenței

Analiza concurenței este esențială. Dacă vrei să deschizi un magazin de cartier, dar pe strada ta există alte cinci magazine similare, succesul va veni mult mai greu sau poate că nu va veni deloc. Dacă, în schimb, nu există niciun magazin care să deservească zona în care locuiești, ar putea fi o idee foarte profitabilă. Dacă vei solicita vreodată o finanțare externă, potențialul creditor sau partener vrea să știe prin ce este diferită afacerea ta. Dincolo de această analiză primară, trebuie să faci și o analiză secundară, conform forbes.com, mult mai detaliată, nu doar a pieței, în general, ci și a profilului clientului căruia te adresezi prin afacerea ta. Există cu adevărat suficienți oameni care să aibă nevoie de produsul tău? Îl pot procura din altă parte? Dacă da, cât de ieftin și cât de ușor? Ce te face să crezi că vei fi mai bun decât concurența? Pune totul pe hârtie. Simpla meditație nu este suficientă.

  1. Concepe un plan de afaceri

Odată ce te-ai hotărât asupra ideii de afacere, trebuie să concepi un plan de afaceri din care nu trebuie să lipsească răspunsul la câteva întrebări esențiale: care este scopul afacerii? Cui vinzi? Care sunt obiectivele finale? Cum îți vei finanța costurile de pornire? La aceste întrebări se poate răspunde într-un plan de afaceri bine scris.

Proprietarii de afaceri începători pot face o mulțime de greșeli dacă se grăbesc fără să mediteze la aceste aspecte ale afacerii. Trebuie să vă găsiți baza de clienți-țintă. Cine va cumpăra produsul sau serviciul dumneavoastră? Altfel, care ar fi rostul dacă nu puteți găsi dovezi ale unei cereri pentru ideea dumneavoastră?

În plus, aspectele logistice sunt esențiale. Unde îți vei desfășura activitatea? Unde vei depozita produsele sau materiile prime? Spre exemplu, un astfel de depozit asigură accesul ușor la autostrada A1 și la Drumul Național 7, o rută de acces convenabilă către zonele centrale ale Bucureștiului.

Efectuarea unui studiu de piață amănunțit cu privire la domeniul de activitate și la datele demografice ale publicului-țintă este o parte importantă a elaborării unui plan de afaceri. Acest lucru implică efectuarea de sondaje, organizarea de grupuri de discuții și analiza datelor publice.

De asemenea, este o idee bună să iei în considerare o strategie de ieșire pe măsură ce elaborezi planul de afaceri, conform businessnewsdaily.com. Să știi cum ai putea ieși din afacere în cazul în care lucrurile nu stau așa cum ți-ai dori îți va oferi liniștea de care ai nevoie pentru a purta afacerea spre succesul pe care ți-l dorești.

  1. Înregistrarea afacerii la Registrul Comerțului

După ce ai parcurs primii pași în direcția atingerii obiectivelor tale, trebuie să te gândești ce formă juridică va avea afacerea ta. Pentru unele tipuri de activități ar putea fi mai profitabilă o microîntreprindere, în timp ce pentru alte tipuri de activități, ai putea să optezi pentru varianta cu 16% impozit pe profit. Înainte să iei o decizie, cântărește bine avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni și discută cu un contabil, care să te sfătuiască, pas cu pas, încă de la începutul afacerii tale.

  1. Angajează echipa potrivită

Cu excepția cazului în care intenționezi să fii singurul angajat, va trebui să recrutezi și să angajezi o echipă excelentă pentru a-ți lansa compania, iar un antreprenor de succes acordă oamenilor din afacerea lui o atenție la fel de mare ca produselor afacerii sale. Motivația oamenilor este esențială pentru succesul unui business.

  1. Creează un brand și nu uita de logo

Înainte de a începe să vinzi efectiv produsul sau serviciul, trebuie să construiești un brand, iar acest pas foarte important este deseori ignorat de către antreprenorii începători. Pentru o afacere de succes, ai nevoie de un site web. Mulți clienți apelează la internet pentru a căuta produsele de care au nevoie, iar un site web este o dovadă digitală că mica ta afacere există. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a interacționa cu clienții actuali și potențiali.

Apelează la rețelele sociale pentru a răspândi vestea despre noua afacere. Le poți considera chiar și un instrument promoțional pentru a oferi cupoane și reduceri potențialilor clienți odată ce ai lansat afacerea. În plus, cele mai bune platforme de social media depind de publicul-țintă.

Foarte important: o afacere de succes are nevoie de un logo. Creează un logo, cu ajutorul unui specialist sau a unui site de profil, pentru a fi mult mai ușor de identificat în jungla afacerilor și folosește acest logo pe site, pe rețelele de socializare și chiar pe produse, acolo unde se pretează o astfel de strategie. Un logo oferă personalitate afacerii tale și este indispensabil oricărui brand serios.

În concluzie, începerea unei afaceri necesită timp, efort și perseverență, însă poate fi o modalitate excelentă de a-ți realiza visurile și obiectivele, în special dacă pornești la drum într-un mod asumat, inteligent și foarte planificat.