8 mai – Ziua Mondiala a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii

106

Pe 8 mai se sărbătoreşte Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii. Această zi este dedicată personalului şi voluntarilor Mişcării Internaţionale a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii care intervin şi susţin persoanele afectate de COVID-19, care, cu responsabilitate şi dăruire duc la îndeplinire misiunea organizaţiei, acţiuni ce sunt „de neoprit”.

De la începutul pandemiei COVID-19, în România, personalul şi voluntarii Crucii Roşii Române au fost permanent în acţiune, asumându-şi riscul îmbolnăvirii, pentru a oferi asistenţă umanitară şi servicii socio-medicale celor în nevoie. Totodată, pentru a ajuta comunităţile să se pregătească, au diseminat informaţii esenţiale pentru prevenirea şi limitarea răspândirii virusului, au sprijinit persoanele izolate la domiciliu cu alimente esenţiale şi produse de igienă, au oferit sprijin psihosocial persoanelor vulnerabile şi în carantină, au monitorizat telefonic persoanele izolate. Prin implicarea a sute de donatori şi parteneri din întreaga ţară, personalul şi voluntarii Crucii Roşii Române au reuşit să sprijine unităţile medicale şi instituţiile angajate în combaterea pandemiei cu echipamente medicale şi de protecţie în valoare de peste nouă milioane de euro.

„În ultimul an, COVID-19 a adus multă incertitudine şi a perturbat viaţa românilor. Acest lucru s-a reflectat mai ales asupra persoanelor care erau deja afectate de sărăcie şi izolare socială. Dar un lucru nu s-a schimbat: sprijinul oferit de voluntarii şi personalul Crucii Roşii Române. Oamenii de Cruce Roşie au fost în comunităţi în fiecare zi, ajutând familiile afectate cu pachete cu alimente şi produse de igienă sau oferind informaţii despre importanţa prevenirii răspândirii virusului. Timp de un an ei ne-au demonstrat că angajamentul lor nu se clatină niciodată, iar compasiunea lor nu are limite.”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roşie Română.

În prezent, această mişcare Internaţională este alcătuită din 192 de Societăţi Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, cu 160.000 de filiale locale şi aproximativ 14 milioane de voluntari în întreaga lume. Estimăm că unul din 636 de locuitori ai planetei este voluntar al Crucii Roşii sau al Semilunii Roşii. Împreună, Crucea Roşie şi Semiluna Roşie au ajuns la 650,5 milioane de persoane cu activităţi de promovare a sănătăţii şi a măsurilor de igienă – adică 1 din 12 persoane, au desfăşurat lucrări de alimentare cu apă şi salubrizare pentru 106,2 milioane de oameni (adică 1 din 72 de persoane), au acordat asistenţă alimentară sau în natură pentru aproximativ 79 de milioane de persoane (1 din 97 de persoane) şi mai mult de un milion de persoane au fost conectate cu familiile lor prin apeluri telefonice sau video, mesaje scrise sau verbale.

În acest sens, Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), dl. Francesco Rocca declarat cu ocazia zilei de 8 mai:

„Există multe provocări globale serioase de abordat, cum ar fi COVID-19, criza climatică şi sprijinul pentru migranţi. Dar astăzi avem aproximativ 14 milioane de motive pentru a sărbători: voluntarii noştri de neoprit. Fiecare act individual de bunătate şi sprijin contează – indiferent de cât de mic poate părea. Această acţiune locală colectivă are un impact global masiv în fiecare zi”.

La rândul său domnul Peter Maurer, preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), a declarat:

„Personalul şi voluntarii Crucii Roşii şi Semilunii Roşii se află în prima linie a fiecărei crize, uneori riscându-şi propria siguranţă. Ei lucrează neîncetat, cu şi pentru comunităţi, pentru a preveni şi a atenua suferinţa umană în cele mai grave situaţii, în conflicte armate, dezastre şi alte crize umanitare. Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii este ocazia noastră de a le aduce tribut, ei fac o schimbare în toată lumea în fiecare zi şi se asigură că nimeni nu rămâne în urmă”.

Aşadar, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România este o organizaţie umanitară membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, auxiliară a autorităţii publice şi abilitată prin lege să asigure asistenţă umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparţial şi neutru. Organizaţia contribuie, prin programele desfăşurate, la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică. Umanitate, Imparţialitate, Neutralitate, Independenţă, Voluntariat, Unitate şi Universalitate sunt principiile fundamentale ale Crucii Roşii Române care stau la baza tuturor acţiunilor sale.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata