Descoperă surprizele din bucătăria vedetelor în postul Crăciunului

De Bianca Ion 146 citiri
7 min citire
descopera_surprizele_din_bucataria_vedetelor_in_postul_craciunului.webp.webp

Paula Seling, Anca Țurcașiu, Alina Crișan și Adina Halas propun preparate simple și accesibile pentru perioada de post. Află cum le poți prepara acasă, fără efort.

Postul Crăciunului poate fi mai ușor cu ajutorul unor rețete creative. Câteva vedete românești au împărtășit preparatele lor preferate vegane, de la icre false la chec fără ouă sau lapte. Ce au în comun aceste rețete? Sunt rapide, folosesc ingrediente la îndemână și sunt potrivite pentru toată familia.

Paula Seling: de la „icre” vegane la ciorbă cu ciuperci

Paula Seling s-a remarcat prin preparate ingenioase. Prima sa rețetă este o salată de „icre” pe bază de semințe de chia, înmuiate în lapte vegetal. „Se amestecă bine și se lasă la umflat 20 de minute”, spune artista. Ingredientele principale sunt ceapa, sucul de lămâie și uleiul de in, care dă o aromă apropiată de pește.

Un alt preparat apreciat este ciorba vegană „de burtă”, unde ciupercile Pleurotus înlocuiesc carnea, iar smântâna se prepară din caju blenduit cu usturoi și drojdie inactivă. „Se toarnă supa în pasta obținută din caju și se lasă să dea în clocot”, explică Seling. Pentru un gust mai acru, folosește și zeama de la gogoșarii murați.

Secretul smântânii vegane

„Semințele fierte de caju se mixează cu usturoi, fulgi de drojdie și suc de lămâie”, spune artista. Astfel, obții o cremă fină, cu o textură asemănătoare smântânii clasice. Pentru a obține consistența dorită, adaugă treptat supă fierbinte peste pasta de caju.

Am tot vrut să împărtășesc cu voi ciorba asta de post fabuloasă, 100% vegană, care, la noi în casă, se mănâncă într-un mare fel! Ciorbă după rețeta „de burtă”, fără burtă (cu ciuperci Pleurotus), cu smântână de caju făcută în casă. Bun, bun! Să-mi spuneți cum v-a ieșit.

Anca Țurcașiu și salata de conopidă

Conopida coaptă este baza unei salate simple și gustoase. „Am adăugat ceapă verde, usturoi, mărar și fulgi de chili”, spune Anca Țurcașiu. Secretul este să călești legumele cu condimente după ce conopida a fost coaptă. „Nu știți cum este! E o bunătate!”, a scris ea pe Instagram.

Ingredientele sunt la îndemâna oricui: conopidă, ulei de măsline și verdețuri proaspete. Metoda face diferența: leguma se coace cu sare și piper, apoi se adaugă un strat de verdețuri călite. Un detaliu interesant este folosirea usturoiului verde, care oferă o aromă mai delicată.

Acest preparat poate fi servit atât cald, cât și rece, fiind potrivit pentru orice moment al zilei. Salata de conopidă este sățioasă și poate fi adaptată după preferințe, adăugând alte ierburi sau condimente.

Rețeta mea perfectă pentru cei care țin post. Poftă bună, dragilor!

Alina Crișan: reguli stricte și chec vegan

Am tot timpul grijă ce mănânc, recunosc că sunt cam obsedată de mâncarea sănătoasă. Am perioade în care, după ora cinci-șase, nu mai mănânc; țin un fel de post intermitent. Nu mănânc prăjeli. Nu beau sucuri deloc, nici măcar sucuri proaspete. Sunt ardeleancă, deci sunt pofticioasă și îmi plac mâncărurile și aromele tradiționale.

Alina Crișan, fosta solistă A.S.L.A., urmează o dietă echilibrată și evită prăjelile și sucurile. „Nu mănânc după ora șase, evit prăjelile și sucurile”, mărturisește ea. Totuși, atunci când vrea ceva dulce, optează pentru checul vegan cu banane și proteine. „Se lasă la cuptor 20-30 de minute”, recomandă Alina.

Aveți nevoie de 4 banane bine coapte (pisate), 20 de grame de cacao, două măsuri de proteine, un praf de copt, o lingură mare de unt de arahide și fulgi de ciocolată neagră fără zahăr. Se pune compoziția într-o tavă, tapetată mai întâi cu hârtie de copt. Se lasă la cuptor 20-30 de minute, cel mult.

Checul iese pufos, are gust intens de ciocolată și este perfect pentru gustările din post. Poate fi servit ca desert sau mic dejun, fiind o alegere sănătoasă și sățioasă.

Adina Halas și humusul cu plante aromatice

Îmi place să mănânc humus, așa că am învățat să-l prepar rapid.

Adina Halas propune o rețetă de humus rapidă și gustoasă, perfectă pentru post. „Folosesc năut din conservă”, spune ea. Rețeta include și semințe de susan, tahini, suc de lămâie, usturoi, piper, sare, cumin, boia și plante aromatice uscate precum busuioc sau oregano.

Totul se amestecă cu ajutorul unui blender vertical. Dacă humusul este prea dens, se poate adăuga lichidul din conservă pentru o textură mai cremoasă. La final, se decorează cu ulei de măsline, boia și semințe, pentru un plus de gust.

Humusul poate fi servit cu legume crude sau pâine prăjită și este ideal pentru o gustare rapidă sau un mic dejun consistent. Plantele aromatice îi dau savoare și îl fac diferit de humusul clasic.

Rețete de post apreciate de public

Ce au în comun aceste rețete? Adaptarea preparatelor tradiționale la regulile postului. Mulți apreciază că ingredientele sunt ușor de găsit, iar rezultatele sunt delicioase.

Vedetele speră să inspire cât mai mulți oameni să gătească acasă, chiar și în perioadele de post. Aceste rețete arată că postul poate fi o oportunitate de a experimenta în bucătărie și de a descoperi gusturi noi.

Tot mai mulți români caută variante de rețete fără carne sau lactate, iar ideile vedetelor pot fi un punct de plecare pentru meniuri variate și sănătoase. Cu puțină imaginație și ingrediente potrivite, perioada postului poate fi plină de gust și energie.