A plecat să muncească pe litoral, dar s-a întors în Bucureşti pe jos şi fără bani

De Jurnalul Național Actuale Locuri de muncă 255 citiri
6 min citire
 

În fiecare vară, foarte mulți români merg spre litoral, nu pentru a-și petrece concediile, ci pentru a găsi un loc de muncă. Unii au noroc, alții mai puțin. Un tânăr care a plecat să muncească pe litoral s-a întors în Bucureşti pe jos şi fără bani, fiind păcălit de un patron de restaurant.

Cum a fost păcălit un tânăr de un patron de restaurant de pe Litoral. Băiatul din București se dusese să muncească acolo

Tânărul din București s-a dus pe litoral pentru a munci, însă a avut neșansa să dea peste un patron de restaurant cârcotaș afară din fire. Astfel, tânărul și-a făcut treaba cu vârf și îndesat, însă chiar și așa, s-a trezit dat afară și fără a fi plătit potrivit înțelegerii.

Sezonul estival 2023 a început pe litoral, iar angajatorii au mare nevoie de persoane dornice să lucreze. Mulți tineri aleg să plece în stațiunile de pe malul mării pentru a muncii toată vara, pentru că salariile sunt cât de cât atractive, dar și munca este pe măsură.

Unde a găsit tânărul anunțul de angajare

Așa s-a întâmplat și cu tânărul nostru, care a plecat în stațiunea Mamaia Nord pentru a munci pe perioada verii. A găsit, pe data de 15 iunie, un anunț de angajare pe OLX. Anunțul arăta că se caută salariați pentru mai multe restaurante de pe litoral.

A sunat la numărul afișat și a vorbit direct cu angajatorul, care i-a spus că va găsi ceva de lucru pentru el. Astfel, tânărul și-a făcut bagajele, iar a doua zi s-a prezentat la locul de muncă.

De cum a ajuns a fost pus la muncă. A trudit 12 ore în prima zi. După muncă, a fost dus la o cazare din Mamaia Sat, unde avea o cameră de 10 mp, fără hârtie igienică la baie și plină de melci.

În afirmaţiile sale, „Pe 15 iunie am găsit un anunț pe OLX pentru un job. Am sunat acolo, le-am spus ce știu să fac, mi-au spus că vor găsi ceva pentru mine. A doua zi am ajuns acolo, pe 16 iunie. Ei au 3 restaurante, unul la Eforie, unul în Mamaia Nord și unul în zona Satului de Vacanță. Pe mine m-a dus în Mamaia Nord prima dată, am muncit de când am ajuns, de la 12 la 12 noaptea. Apoi, m-a dus în Mamaia Sat, acolo unde aveau cazare, o cameră de 10 mp, fără hârtie igienică la baie, erau numai melci peste tot” a povestit băiatul, potrivit replicaonline.ro.

Tânărul a ajuns să fie mutat într-o mansardă

Însă, situația avea să fie și mai rea, în camera lui a fost adus altcineva, iar el a fost cazat la două ore distanță, într-o mansardă.

”A doua zi m-au mutat în altă cameră, pentru că trebuia să vină altcineva. După două ore mă sună că trebuie să mă mut în camera de sus, în mansardă. Aveam doar o chiuvetă, și când am întrebat de duș, mi-au zis să vorbesc cu colegii să văd cum mă spăl” a mai povestit tânărul.

Între timp, patronul mai angajase patru oameni și la pus pe unul dintre aceștia să îl sune pe bucureștean și să îi spună că îl dă afară.

Astfel, tânărul din București nu și-a primit nici măcar banii munciți. A mers pe jos 7 kilometri, pentru că nu îi ajungeau banii de întors.

Patronul nu l-a plătit atât cât trebuia

Aşadar, ”El avea să-mi dea 400 de lei pentru 4 zile muncite. I-am cerut la început un avans de 75 de lei, m-am rugat mult de el să-mi dea banii ăștia, și mai rămăsese să-mi dea 325 de lei. Mi-a dat doar 120 de lei, i-am zis să-mi dea și restul de bani, mi-a zis că dacă nu plec mai repede nu o să iasă bine. Nu aveam bani suficienți să merg până acasă, găsisem un ridesharing, dar la 15 km de mine, am luat-o pe jos, că nu mai îmi rămâneau bani pentru transport.

Am mers 7 km pe jos, eram cu 2 ghiozdane, nemâncat, nu mai puteam… ei au promis 2 mese pe zi, mâncam doar ouă prăjite. Eu postasem pe o rețea de socializare dacă are cineva drum către București, și m-a sunat un băiat, care a venit și m-a luat după ce am mers bucata aia de drum pe jos, spre norocul meu, el fusese client cu o zi înainte la terasă, m-a recunoscut și a zis să mă ajute” a mai povestit bucureșteanul.

Sursa – playtech.ro