A scăzut numărul locurilor de muncă vacante

Foto: zf.ro
0 12

Din datele Institutului Naţional de Statistică reiese că numărul locurilor de muncă vacante în al doilea trimestrul din 2020, a fost de 34.200, în scădere cu 7.600 faţă de trimestrul anterior.

Comparativ cu acelaşi perioadă a anului trecut, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,40 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 20.800. Astfel, rata locurilor de muncă vacante a fost 0,71%, în scădere cu 0,13 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.

În perioada de referinţă, rate relativ mari ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,93%), sănătate şi asistenţă socială (1,48%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,33%), respectiv informaţii şi comunicaţii (1,32%). Cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante s-a regăsit în alte activităţi de servicii (1,97%).
În industria prelucrătoare s-a concentrat circa 15% din numărul total al locurilor de muncă vacante (5.200 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 0,47%, potrivit INS.

Referitor la sectorul bugetar, acesta a însumat aproape o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5.400 locuri vacante s-au regăsit în administraţia publică, 5.200 în sănătate şi asistenţă socială, iar 700 locuri vacante în învăţământ.

Pe de altă parte, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în hoteluri şi restaurante (0,04%), respectiv în industria extractivă şi în învăţământ (0,21% pentru fiecare în parte).

De asemenea, cele mai mici valori s-au regăsit în tranzacţii imobiliare, hoteluri şi restaurante, respectiv industria extractivă (100 locuri vacante, pentru fiecare în parte).

În comparaţie cu trimestrul precedent, în marea majoritate a activităţilor economice s-au înregistrat scăderi ale celor doi indicatori.
Astfel, cea mai semnificativă scădere atât a ratei, cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-a observat în industria prelucrătoare (-0,34 puncte procentuale, respectiv -4.000 locuri vacante).

De asemenea, scăderi relevante ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (-0,18 puncte procentuale), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-0,17 puncte procentuale), respectiv transport şi depozitare (-0,15 puncte procentuale).

Dacă facem referire la activităţi, acestea au scăzut mai mult în comerţ (-1.100 locuri vacante), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-600 locuri vacante), respectiv în transport şi depozitare (-500 locuri vacante).

La polul opus, cea mai mare creştere a celor doi indicatori s-a observat în informaţii şi comunicaţii (+0,12 puncte procentuale, respectiv +200 locuri vacante).

Astfel, cu excepţia tranzacţiilor imobiliare, care au înregistrat o uşoară creştere a ratei locurilor de muncă vacante (+0,02 puncte procentuale), celelalte activităţi ale economiei naţionale au înregistrat scăderi ale celor doi indicatori.

Iar cea mai semnificativă scădere a ratei locurilor de muncă vacante a fost în hoteluri şi restaurante (-0,87 puncte procentuale), iar în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cea mai importantă diminuare s-a observat în industria prelucrătoare (-8.100 locuri vacante).

Tot în trimestrul II 2020, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori din punct de vedere al numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (8.400 locuri vacante), urmată de ocupaţiile de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (5.600 locuri vacante).

La locurile din administraţie, rata locurilor de muncă vacante a avut cele mai mari valori pentru ocupaţiile de funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (0,95%), respectiv de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (0,81%).

Iar cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au înregistrat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,40%, respectiv 100 locuri vacante), respectiv în cele de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,43%, respectiv 1.500 locuri vacante).

Comparativ cu perioada anului precedent s-au înregistrat scăderi ale celor doi indicatori. Astfel, în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante, cea mai relevantă scădere s-a evidenţiat în ocupaţiile de funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (-0,24 puncte procentuale), iar numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cea mai semnificativă diminuare în ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (-1.500 locuri vacante).

Aşadar, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat scăderi relevante în rândul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (-0,53 puncte procentuale), urmate de ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (-0,47 puncte procentuale). Această din urmă grupă majoră de ocupaţii a cunoscut şi cea mai semnificativă diminuare a numărului locurilor de muncă vacante (-5.100 locuri vacante).

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata