Activitatea poliţiştilor de la transporturi

Avtivitatea poliţiştilor de la transporturi, în primele 3 luni ale anului, care au acţionat pentru protejarea persoanelor, a patrimoniului şi pentru siguranţa transporturilor.

În perioada ianuarie – martie 2021, poliţiştii au desfăşurat acţiuni pentru combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, în sectorul transporturilor feroviare, navale şi aeriene.

Pe de altă parte, un alt obiectiv urmărit de poliţiştii de la transporturi a fost protejarea ecosistemului Dunării şi a fondului forestier naţional, prin prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal şi a delictelor silvice.

– În domeniul transporturilor feroviare, în această perioadă, au fost desfăşurate 1.297 de acţiuni la nivel naţional, pentru prevenirea furturilor de la călători, din vagoane sau de la infrastructura feroviară, pentru prevenirea şi combaterea cerşetoriei, vagabondajului, prostituţiei, proxenetismului şi comerţului ambulant, precum şi pentru prevenirea accidentelor la trecerea la nivel cu calea ferată.

În urma derulării acestor activităţi, au fost constatate 103 infracţiuni (24 judiciare, 72 economico-financiare şi 7 de altă natură), fiind identificate 107 persoane care au săvârşit infracţiuni, din care 56 în flagrant, iar 3 persoane au fost reţinute sau arestate.

Au fost  astfel, depistaţi 15 urmăriţi, 151 de persoane cu semnalări, 6.404 călători frauduloşi, 151 de străini fără drept de şedere şi 93 de minori lipsiţi de supraveghere, fiind  aplicate 9.401 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.012.950 de lei.

Conctret,  în cadrul acţiunilor organizate, au fost confiscate 2.822.000 de ţigarete, 280 de kg. de produse petroliere, 3 autoturisme, 298,48 mc. de material lemnos şi 500 de kg de metale, valoarea acestora fiind de 8.503.000 de lei.

În primele trei luni ale anului 2021, Poliţia Transporturi a cercetat în dosarele penale instrumentate, 473 de persoane, fiind soluţionate 958 de dosare penale, dintre care 60 de dosare penale cu trimitere în judecată.

În contextul justiţiei, în această perioadă, în cadrul dosarelor penale instrumentate şi pentru documentarea activităţii infracţionale, au fost efectuate la nivel naţional, 343 de percheziţii domiciliare la persoane bănuite că au săvârşit infracţiuni.

– În domeniul transporturilor navale, în primele 3 luni, poliţiştii au derulat 92 de acţiuni şi 276 de controale, pentru protejarea ecosistemului Dunării şi al lacurilor interioare navigabile, prin prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal, precum şi prin verificarea respectării legalităţii cu ocazia construcţiilor executate pe malurile fluviului Dunărea şi ale lacurilor Snagov şi Bicaz.

Au fost constatate 71 de infracţiuni de braconaj piscicol şi 7 infracţiuni prevăzute de Legea Apelor.

De asemenea, au fost aplicate 116 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 21.000 lei, a fost confiscată cantitatea de 612 kg. de peşte, au fost indisponibilizate 17 ambarcaţiuni pescăreşti, 15 motoare de ambarcaţiuni şi au fost confiscate 165 de unelte de pescuit interzise, din care 5 dispozitive electrice folosite la braconarea peştelui şi plase monofilament cu o lungime de peste 2.000 de metri.

În perioada de referinţă a anului curent, structurile de poliţie transporturi navale, în cooperare cu Autoritatea Navală Română, au desfăşurat 38 acţiuni comune pe fluviul Dunărea, pentru siguranţa transporturilor navale, prin prevenirea şi combaterea infracţionalităţii la regimul navigaţiei civile. În urma acestor activităţi au fost constatate 19 infracţiuni la regimul navigaţiei civile.

La creşterea siguranţei şi securităţii navigaţiei şi eliminarea riscurilor ce ar putea să apară la constituirea, în perioada sezonului de iarnă, a parcurilor reci de nave sau a iernaticelor, Direcţia de Poliţie Transporturi, în cooperare cu Autoritatea Navală Română a organizat şi desfăşurat activităţi comune de verificare şi control pe fluviul Dunărea, precum şi în porturile fluviale.

Graţie acestor activităţi au fost derulate 128 de acţiuni şi controale, fiind legitimate 270 de persoane, au fost verificate 12 parcuri reci/iernatice din zona de competenţă, 195 de nave, 167 de persoane cu atribuţii de personal navigant, 30 persoane cu atribuţii de pază a navelor şi au fost testate cu aparatul alcooltest 30 de persoane din rândul personalului navigant.

Au fost constatate 37 de infracţiuni, dintre care 20 la regimul transportului naval, 9 privind pescuitul şi acvacultura, 4 incriminate de Codul Penal, 2 la Legea Apelor şi 2 prevăzute de alte legi.

Au fost aplicate 105 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 30.450 de lei şi au fost indisponibilizate în vederea confiscării 14 unelte de pescuit şi 247 de litri de motorină.

– În domeniul protejării fondului forestier, sub coordonarea Direcţiei Poliţie Transporturi, la nivel naţional, poliţiştii au desfăşurat 214 acţiuni şi controale în domeniul silvic şi au verificat 667 de obiective (auto, depozite de material lemnos, exploatări forestiere, centre de prelucrare a materialului lemnos, etc.).

În urma verificărilor efectuate, au fost constatate 20 de infracţiuni prevăzute de Codul Silvic, au fost aplicate 75 de sancţiuni contravenţionale prevăzute de Legea nr. 171/2010, în valoare de aproximativ 150.000 de lei şi a fost confiscată cantitatea de 658 mc. de material lemnos, în valoare totală de 195.000 de lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata