Africa de Sud ridică ratele dobânzilor la maximul din ultimii 14 ani

De Jurnalul Național Actuale Externe 163 citiri
3 min citire
Banca centrală decide a zecea majorare consecutivă, deoarece își ridică prognoza de inflație pentru anul și întrerupe țara.

Banca centrală a Africii de Sud și-a ridicat rata dobânzii de referință la un maxim din ultimii 14 ani și și-a revizuit previziunile privind inflația pentru acest an.

Banca a ridicat joi rata cu jumătate de punct procentual, la 8,25 la sută, în ceea ce a declarat că este o decizie unanimă a comitetului său de politică monetară. A fost a 10-a creștere consecutivă a Băncii de Rezervă din Africa de Sud.

Guvernatorul Lesetja Kganyago a spus că decizia are ca scop creșterea încrederii că inflația poate fi controlată „sustenabil în timp”.

Factorii de decizie monetară din Africa de Sud au început să majoreze ratele în noiembrie 2021 și au decis cea mai abruptă creștere din ultimii zece ani – 0,75 puncte procentuale – în iulie.

Randul a scăzut la minime record după anunț și se tranzacționa la 19.74 față de dolar la 15:27 GMT, la două ore după anunțul ratei.

Cea mai recentă creștere a fost mai mare decât așteptările unor analiști, dar Africa de Sud s-a confruntat cu presiuni persistente ale prețurilor.

„Având în vedere riscurile de inflație în creștere, nevoile de finanțare interne și externe mai mari și reducerea sarcinii, pare probabilă o nouă slăbiciune a monedei”, a spus Kganyago.

Africa de Sud a fost lovită de întreruperi record – cunoscute sub denumirea de pierdere a sarcinii – care au împiedicat activitatea economică în ultimul an, pe măsură ce problemele la asediata companie de energie electrică Eskom au crescut.

Întreruperile costă peste 50 de milioane de dolari în producție pierdută în fiecare zi, potrivit estimărilor ministrului energiei.

„Deși problemele locale predominante din partea energiei și logisticii nu sunt considerate ca fiind în sfera politicii monetare, ele au un impact negativ asupra inflației și cererii prin creșterea costului vieții și al operațiunilor”, a declarat Mamello Matikinca-Ngwenya, economist șef. la banca sud-africană FNB.

Inflația a scăzut la cel mai scăzut nivel din aproape un an în aprilie, încetinind la 6,8% de la 7,1% în martie. Cu toate acestea, prețurile alimentelor rămân încăpățânat de ridicate, înregistrând creșteri record în ultimele 12 luni.

Joi, banca centrală a declarat că se așteaptă ca inflația să ajungă în medie la 6,2% în acest an, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât previziunile anterioare.

„Cu mărfurile de bază și alimentele mai mari pe termen scurt, inflația generală pentru 2023 este revizuită în sus”, a spus Kganyago. „Inflația totală pentru 2024 crește, de asemenea, la 5,1 la sută.”

Factorii politici din întreaga lume se luptă cu inflația crescută cauzată în mare parte de creșterea prețurilor la energie și alimente, după invazia Rusiei în Ucraina.

Sursa – www.aljazeera.com