ANM a lansat o avertizare meteo de ploi puternice și furtuni în 10 județe din România

De Jurnalul Național Actuale Meteo 102 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Exact ca în ultimele zile, România este sub atenționări meteo de instabilitate termică, caniculă și disconfort termic. Pe de altă parte, în alte zone din țară a fost emisă o nouă avertizare meteo ANM de ploi puternice și furtuni, iar meterologii precizează că este vorba de 10 județe din România.

Meteorologii anunță val de căldură persistent și disconfort termic ridicat

Perioada caniculară nu a trecut, iar cele mai recente avertizări ANM mențin 2 coduri galbene de vreme extremă, de val de căldură persistent și în extindere, precum și disconfort termic ridicat, valabil  pentru data de 26 iunie, astfel:

„Valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei și se va extinde în Banat.

Disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă.

Temperaturile maxime, mai mari decât cele normale la această dată, vor fi în general de 34…35 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.”, anunță ANM.

Avertizare meteo ANM de ploi puternice și furtuni

Paradoxal, în timp ce jumătate de țară se topește sub valori termice caniculare, în alte 10 județe din România a fost emisă o nouă avertizare meteo ANM de ploi puternice și furtuni.

În prognoza meteorologilor, prin acest avertisment meteo ANM sunt vizate fenomene de instabilitate atmosferică, precum și ploi puternice și furtuni în 10 județe din România, și anume: judeţele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş.

Aşadar, „ În jumătatea vestică a Olteniei, în Banat, Crișana și vestul Transilvaniei, precum și în zona Carpaților Occidentali și vestul Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.”, anunță ANM astăzi.

Luna iulie 2024 aduce noi valuri de caniculă în Europa

În contextul schimbărilor climatice, vremea din Europa devine din ce în ce mai extremă. Specialiștii vorbesc în aceste zile despre cum va fi vremea în iulie 2024, în materie de valuri de căldură, secetă, inundații și incendii forestiere.

Perspectivele generale sunt pesimiste, după cum am văzut deja, iar acest lucru face ca adaptarea la schimbările climatice și o mai bună pregătire să fie cruciale, avertizează Agenția Europeană de Mediu privind vremea extremă publicată recent, care explică principalele provocări climatice legate de vreme cu care ne-am putea confrunta în luna care vine.

Din păcate, prognoza nu este una prea bună, fiind anunțate noi valuri de căldură, inundații, secetă și incendii de vegetație, precum și creșterea numărului de boli sensibile la climă.

Prezentările privind fiecare dintre aceste fenomene extreme analizează evenimentele din trecut, la ce ne putem aștepta în viitor conform previziunilor științifice și cât de pregătiți suntem pentru a le face față, inclusiv prin prezentarea de exemple și bune practici în Europa.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: