ANPC a închis un restaurant din Centrul Vechi din Bucureşti

De Jurnalul Național Actuale 73 citiri
5 min citire
 

Recent, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au decis închiderea temporară a celebrului Gilda Music Lounge din București, în urma unei inspecții care a scos la iveală o serie de nereguli grave, ce puneau în pericol sănătatea cetățenilor.

Un local aparent luxos, cu multe probleme de igienă

În această săptămână, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut public, într-un comunicat de presă, rezultatele unei acțiuni de control efectuate la Gilda Music Lounge din Centrul Vechi al Capitalei, care a scos la iveală o serie de nereguli grave. Localul este administrat de SC Gilda Events SRL, situat pe Str. Lipscani, nr. 53.

Din păcate, conform zicalei „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” se aplică în multe localuri frecventate de români. Mulți patroni se concentrează pe aranjarea localurilor până la un nivel de lux, pentru a atrage, iar ceea ce nu se vede, dar e la fel de important precum aspectul încăperilor, este de multe ori neglijat. Așa se explică numeroasele probleme găsite de comisarii ANPC în celebrul local celebrului Gilda Music Lounge, din Centrul Vechi al Capitalei.

În plus, printre problemele constatate s-au numărat igiena precară în zonele de servire, lipsa elementelor de identificare pentru produsele alimentare și depozitarea materiilor prime expirate. Aceste deficiențe au ridicat serioase îngrijorări cu privire la siguranța alimentară și sănătatea clienților.

În opinia sa, „Arta de la Teatrul Rapsodia a devenit artă culinară, pentru că artiştii se pregătesc printre alimente şi un miros apăsat de mâncare. Este visul oricărui balerin sau actor să se simtă «gătit», numai că aici nu vorbim de ţinută. Am transformat totul într-o ciulama, iar în spatele acesteia se află nu bucătari pricepuţi, ci sforari”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Ce nereguli au găsit comisarii ANPC

În urma controalelor, printre principalele abateri constatate se numără folosirea unor materii prime cu data durabilității minimale depășită, ceea ce pune în pericol sănătatea consumatorilor.
De asemenea, s-a constatat că s-au efectuat schimbări ale stării termice a produselor în mod neautorizat, inclusiv congelarea lentă a unor alimente, ceea ce poate compromite calitatea acestora.

În ceea ce privește identificarea produselor alimentare, s-a constatat că unele produse erau folosite fără elemente de identificare, ceea ce reprezintă o practică necorespunzătoare și o potențială amenințare pentru consumatori.

De asemenea, s-au găsit nereguli legate de igienă, precum utilizarea agregatelor frigorifice neigienizate și condiții igienico-sanitare precare în zona de bucătărie, unde pavimentul, pereții și tavanul prezentau zone deteriorate și neigienizate.

În plus, alte nereguli au fost semnalate, inclusiv utilizarea unor spații de depozitare necorespunzătoare, utilizarea unei mașini de gheață, ce prezenta mai multe zone ruginite și neigienizate, utilizarea bureților din sârmă la igienizarea vaselor și ustensilelor de bucătărie, folosirea unor vase și ustensile de bucătărie cu grad avansat de uzură, precum și utilizarea de recipiente pentru depozitarea deșeurilor menajere fără capace de protecție.

Amenzi uriașe și închiderea localului, printre sancțiunile impuse

Unitatea a fost amendată cu o sumă considerabilă de 25.000 de lei, în semn de sancțiune pentru neregulile constatate. De asemenea, s-a decis oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a produselor care prezentau deficiențe, pentru a evita riscuri pentru sănătatea clienților. În plus, prestarea de servicii a fost suspendată temporar până când deficiențele vor fi remediate.

Situația este atât de gravă încât s-a luat în considerare chiar și propunerea de închidere definitivă a unității. Acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra viitorului localului.

În cadrul comunicatului, reprezentanții ANPC au menționat faptul că, spațiile de depozitare ale restaurantului se învecinează cu cele de lucru ale Teatrului Rapsodia, iar în momentul controlului existau grupuri de copii la repetiții.

Din acest motiv, verificările au fost extinse și la teatru. Aceasta subliniază preocuparea pentru siguranța publicului, mai ales că deficiențele constatate pot avea consecințe grave asupra sănătății consumatorilor.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,