Anul 2021 a început cu moda NFT-urilor în business, care pare să ia amploare. Ce sunt NFT-urile?

128

 Ce sunt NFT-urile? Sunt bunuri digitale, care nu există fizic, dar pentru care colecționarii sunt gata să plătească milioane de dolari. Numele NFT vine de la prescurtarea din engleză pentru „tokenuri non-fungibile”. În românește, li s-a mai spus și „jetoane infungibile”.

Anul trecut, Tokenurile non-fungibile au fost un inepuizabil subiect de știri, devenind extrem de prețioase aproape peste noapte, cumva precum criptomonedele. Iar în curând, un nou NFT va ajunge pe piață și este un pic diferit față de cele anterioare pentru că, se pare, va conține întreaga secvențiere genetică a unui om de știință celebru.

Ce este un NFT și de ce stârnește interesul colecționarilor?

Un NFT este o unitate de date unică stocată într-un registru digital denumit blockchain. Un blockchain este o listă de înregistrări (sau date) în continuă creștere, numite blocuri, care sunt legate și securizate cu ajutorul criptografiei (ramură a matematicii care se ocupă cu securizarea informației, precum și cu autentificarea și restricționarea accesului într-un sistem informatic).

Concret, spre deosebire de criptomonede și alte tipuri de jetoane digitale, NFT-urile nu pot fi schimbate între ele. Cu alte cuvinte, nu sunt fungibile.

NFT-urile sunt create prin încărcarea unui fișier, cum ar fi o creație artistică, pe o piață de licitații specializată. Jetoanele infungibile pot fi folosite pentru a crește în mod artificial raritatea unei opere digitale, dacă autorul îi asociază un NFT a cărui semnătură este unică. Din acest punct de vedere, un jeton infungibil asociat unei opere se aseamănă cu un autograf. Aceste caracteristici fac din NFT-uri bunuri digitale unice, iar asta suscită interesul colecționarilor.

NFT-urile căutate de colecționari nu au o existență fizică, palpabilă, ele „trăiesc” pe platforme blockchain. De exemplu, fondatorul rețelei Twitter, Jack Dorsey,  și-a scos la licitație primul mesaj postat vreodată pe rețeaua sa socială, iar cineva a plătit aproape 3 milioane de dolari pe el. Acea postare pe Twitter, care datează din anul 2006, a fost scoasă la licitație sub formă de NFT pe blockchain-ulEthereum. Licitația a fost organizată pe platforma Valuables by Cent, explică un articol pe starupcafe.ro.

Cine este George Church?

Așadar, după ce lumea internetului a fost bulversată de vestea că au existat clienți dispuși să plătească milioane de dolari pentru asemenea certificate, acum ele se extind și în zona științei. Mai exact, foarte curând va apărea pe piață un NFT care este nici mai mult nici mai puțin decât expresia artistică a genomului unui faimos om de știință.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata