Anunțul făcut de fostul președinte în ziua în care a început războiul

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a făcut o declarație la care nimeni nu se aștepta. Acesta a precizat, pe fondul conflictelor din Ucraina, că Republica Moldova ar trebui să se unească cu România.

Traian Băsescu aruncă bomba! Republica Moldova ar trebui să se unească cu România

Astfel, în cursul zilei de joi, traian Băsescu a afirmat că Republica Moldova ar trebui să se unească cu România, pe fondul conflictelor din Ucraina.

„Dacă aş fi politician moldovean sau dacă aş avea putere de decizie, aş declara azi că vreau unirea cu România ca măsură de protecţie pentru viitor. Vedem ce înseamnă un Putin la Kremlin. O Moldovă integrată în România va fi sub scutul NATO şi va rămâne să decidă dacă stau agăţaţi de Transnistria pe care oricum nu o controlează sau spun: suntem până la Nistru şi unirea cu România”, a spus Traian Băsescu la România TV.

Fostul președinte a mai precizat că ”înainte de toate, Republica Moldova ar trebui să spună că vrea. Altfel ce să aprobe NATO, ONU şi UE?”

”Republica Moldova trebuie să înţeleagă că într-un proces inclusiv de a se îndrepta ca stat independent către Uniunea Europeană o face neeligilibă datorită sitauţie din Transnistria şi va trebui luată o decizie extrem de serioasă dacă îşi menţine pretenţia ca niciodată să nu controleze Transnistria, dar să figureze cu ea în teritoriu sau spune: suntem până la Nistru şi vrem unirea ca să elimine această cangrenă care o face neeligibilă”, a precizat Traian Băsescu.

Traian Băsescu crede că Republica Moldova ar trebui să se unească cu România acesta fiind ”un proiect viabil dacă nu vrem ca mai devreme sau mai târziu să nu primească lecţia pe care o primeşte Ucraina”.

Activarea Articolului 4, o adevărată oportunitate

Totodată, fostul președinte a vorbit și despre solcitarea României de a activa articolul 4 al Tratatului de la Washington și afirmă că ”articolul 4 înseamnă să avem o întâlnire de urgenţă la nivelul liderilor state NATO. Cred că este o oportunitate să se discute situaţia reală, inclusiv capabilităţile fiecărui stat, nu numai ce trimit alte state membre NATO, ci o analiză foarte serioasă a capabilităţilor reale, nu declarate, pe care le are fiecare stat”.

Mai mult decât atât, europarlamentarul mai spune că invadarea Ucrainei de către Rusia va avea afecte asupra ţărilor din Europa de Est.

”Investitorii vor fi mult mai reticenţi să investească în regiune. Încă nu cred că Putin va ocupa toată Ucraina, ci doar Lugansk şi Doneţk. Are lecţia din 2014 când a vrut să ajungă până la gurile Dunării şi şi-a dat seama că logistic nu putea face faţă. S-a oprit la Mariopol.

Acum îşi fac baza de intervenţie viitoare sau poate chiar în continuare şi-o fac în Lugansk şi Doneţk pentru a vedea visul cu ochii – Nova Rossia. Înseamnă sudul Ucrainei, legarea terestră a Crimeei şi din nou vecini cu noi pe braţul Chilia. Vrea să-şi facă visul cu ochii, să fie vecini cu noi pe braţul Chilia”, a declarat Traian Băsescu.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata