Anunțul momentului pentru milioane de români.

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 132 citiri
4 min citire
Ministerul Sănătății vine cu vești bune pentru toți românii. Conform unui comunicat de presă trimis vineri, lista medicamentelor gratuite și compensate va fi extinsă. În plus, în comunicat se mai spune pentru ce fel de boală sunt noile medicamente.

Intră în vigoare de vineri, 1 aprilie! Anunțul momentului pentru cei care suferă de aceste boli

Ministerul Sănătății informează că de la data de 1 aprilie, lista cu medicamente gratuite și compensate va fi extinsă, informând, totodată, că ”Guvernul României a aprobat astăzi, 25 martie 2022, proiectul de Hotărâre cu privire la modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând medicamentele de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, dar şi a medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate”.

În plus, a fost aprobată și decontarea triplei terapii (Kaftrio) pentru tratarea pacienților cu fibroză chistică.

Despre ce tratamente este vorba

De asemenea, lista medicamentelor gratuite și compensate va fi extinsă cu 34 de molecule destinate următorilor pacienți:

-care au afecțiuni neurologice și Parkinson

-care au ciroză biliară

-care au boli endocrine și metabolice

-care au boli cronice ale rinichiului

-care au boli degenerative ale ochiului (glaucom)

-afecțiuni oncologice

-molecule noi pentru pacienții cu diabet zaharat

-molecule pentru tratarea bolilor rare -hemofilie/talasemie

-hipertensiune pulmonară

-amiotrofie spinală

-amiloidoză

-angioedem ereditar

”Continuăm creșterea accesului pacienţilor la tratamente de ultimă generație. Este a doua actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite din acest an pentru pacienții cu boli cronice grave”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

CNAS anunța că tratamentul pentru hepatită va fi gratuit

La începutul lunii februarie, CNAS anunţa că tratamentul pentru pacienții cu diverse forme de hepatita C și ciroză hepatică cu virus C va fi gratuit. Conncret, acesta este asigurat prin derularea unor contracte cost-volum–rezultat încheiate de CNAS.

De asemenea, CNAS mai afirmă că pe lângă tratamentele genotip specifice, pacienții mai au o opțiune. Aceștia au acces și la două molecule pangenotipice specifice introduse în Lista de medicamente compensate și gratuite cu data de 1 februarie 2022.

CNAS mai spune că tratamentul pacienților adulți este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie și boli infecțioase, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări din 16 județe (Arad, Bacău, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Bihor, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureș, Timiș) și CAS AOPSNAJ.

În ceea ce privește situația adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani care suferă de această boală, CNAS spune că și în acest caz, tratamentul este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie pediatrică și boli infecțioase, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 11 județe (București, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș) și CAS AOPSNAJ.