Aparate de aer condiționat – care este durata de viață și cum o poți prelungi?

Atunci când intenționezi să schimbi aparatul de aer condiționat sau dorești să faci o astfel de achiziție pentru un spațiu care nu beneficiază încă de un sistem de climatizare, una dintre cele mai importante întrebări va fi legată de durata de viață.

Deși majoritatea modelelor de aparate de aer condiționat vin cu garanție, aceasta acoperă, în multe cazuri, 2-5 ani. Sistemele de acest tip pot fi destul de costisitoare, iar o nouă investiție la fiecare 5 ani este greu de susținut.

Unele dispozitive se strică mai des și consumă mai multă energie decât este necesar. Acestea sunt semnele clare ale sfârșitului vieții sistemului. În medie, aparatele de aer condiționat pot funcționa timp de 10-15 ani, însă această perioadă este influențată decisiv de modul în care sunt folosite și întreținute.

Mentenanța efectuată în mod regulat poate extinde viața echipamentului tău de climatizare. Cu toate acestea, chiar și cele mai performante și durabile modele de aparate de aer conditionat vor epuiza, la un moment dat, resursele.

Care sunt factorii de care depinde durata de viață a echipamentelor de aer condiționat?

Durata de funcționare a sistemelor de climatizare depinde de câțiva factori foarte importanți. Cu toate acestea, obiectivul nu este neapărat să menții aparatul funcțional, ci aparatul să funcționeze la parametri optimi pentru un timp cât mai îndelungat. Iată ce detalii contează în această ecuație!

– Capacitatea aparatului. Dacă ai ales unul dintre modelele de pe piață exclusiv în funcție de aspect sau marcă, atunci durata de viață a echipamentului ar putea scădea. De ce? Un echipament de mare capacitate folosit într-un spațiu de dimensiuni reduse va reuși foarte rapid să satisfacă cerințele de modificare a temperaturii.

Astfel, ciclurile de funcționare vor fi scurte, dar dese. Pornirea și oprirea în mod repetat pot duce la deteriorarea echipamentului. Pe de altă parte, un aparat cu o capacitate prea mică pentru spațiul interior va funcționa neîntrerupt și la capacitate maximă pentru perioade lungi, iar piesele se pot supraîncălzi. De aceea, trebuie să alegi aparate de aer condiționat corespunzătoare spațiului pe care dorești să îl răcești.

– Mentenanța. Dacă vrei să prelungești durata de viață a echipamentului de climatizare, nu ar trebui să neglijezi mentenanța. Cel puțin la începutul și la finalul sezonului călduros, un specialist trebuie să verifice și să curețe aparatul pentru a evita funcționarea cu filtrele înfundate, încărcarea condensatorului cu murdărie, blocarea traseului de evacuare a condensului și multe altele.

Pe lângă faptul că filtrele murdare vor contamina aerul din încăpere, acestea vor duce la un consum mai mare de energie și la suprasolicitarea aparatelor.

– Obiceiurile de utilizare. Unele dispozitive funcționează zi și noapte pe tot parcursul verii. Evident, lipsa pauzelor în funcționare poate duce la o deteriorare accelerată a pieselor și angrenajelor echipamentului, scăzând durata de viață. În mod ideal, vei folosi echipamentul de climatizare numai atunci când ai nevoie.

Unele aparate de aer condiționat funcționează în mod eficient, ajustând solicitarea în funcție de caracteristicile mediului. Cu toate acestea, unele sisteme vor continua să funcționeze chiar și după ce temperatura selectată de utilizator a fost atinsă.

Dacă vrei să descoperi cele mai performante aparate de aer condiționat și dorești să profiți de sfaturile specialiștilor din domeniu, “răsfoiește” catalogul online Vollmax!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata