Apelul președintelui Autorității Palestiniene după atacurile lansate de HAMAS împotriva civililor

De Jurnalul Național Actuale Externe 323 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Într-o declarație publică emisă joi, Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a solicitat o „încetare imediată a agresiunii” împotriva poporului palestinian, marcând astfel prima sa reacție după recentul atac al teroriștilor Hamas împotriva civililor israelieni, din weekendul trecut.

Concret, acest apel puternic a fost făcută în timpul unei întrevederi la Amman, cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. În cadrul discuției, președintele Abbas a subliniat necesitatea oprii imediate a agresiunii împotriva poporului palestinian și a condamnat ferm „practicile care implică uciderea civililor sau maltratarea acestora în cele două tabere”.

Practic, atât Abbas, cât și regele Abdullah al II-lea, au exprimat preocuparea cu privire la deteriorarea situației umanitare în Fâșia Gaza și au condamnat ceea ce ei au denumit „pedepsirea colectivă” a palestinienilor de către Israel.

Astfel, cei doi lideri au emis o declarație comună în care au condamnat „pedepsirea colectivă” a palestinienilor de către Israel și au atras atenția asupra creșterii violenței și a răspândirii acesteia în regiune. Ei au subliniat necesitatea de a lua măsuri pentru a preveni o deteriorare a crizei umanitare în Fâșia Gaza.

În curând, Mahmound Abbas urmează să aibă o întâlnire cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, pentru a discuta despre evoluția acestui război. Această declarație vine în contextul în care tensiunile și violența cresc în regiune, odată cu campania intensă de bombardamente asupra Fâșiei Gaza ca răspuns la atacul devastator al Hamas în Israel.

În contextul evenimentelor, președintele Abbas și regele Abdullah al II-lea au subliniat importanța găsirii unei soluții pașnice pentru conflictul israelo-palestinian și au cerut încetarea violențelor care afectează civilii nevinovați în ambele tabere.

Cum a obținut HAMAS armele pentru atacurile asupra Israelului?

Atacurile coordonate ale grupării militante islamiste Hamas, care au lăsat în urmă peste 1.200 de morți și mii de răniți în Israel, au stârnit întrebări cu privire la modul în care acest grup a reușit să acumuleze o cantitate semnificativă de armament.

În estimările experților, acest lucru a fost posibil datorită unei combinații de viclenie, improvizație, tenacitate și un important finanțator străin, Factorul crucial în această ecuație fiind Iranul.

În opinia World Factbook al CIA, „Hamas își achiziționează armele prin contrabandă sau prin construcții locale și primește un anumit sprijin militar din partea Iranului.” Deși guvernele israelian și american nu au identificat încă un rol direct al Iranului în raidurile recente, experții susțin că Republica Islamică a fost de mult timp principalul susținător militar al Hamas.

Iranul furnizează arme și echipamente militare Hamas prin mai multe canale, inclusiv tuneluri transfrontaliere clandestine și ambarcațiuni care reușesc să scape de blocada din Mediterană.

Practic, susținere financiară și militară a contribuit semnificativ la capacitatea de luptă a Hamas și la capacitatea sa de a lansa atacuri asupra Israelului, provocând o escaladare a conflictului în regiune.

Aşadar,„Hamas a primit arme din Iran, introduse ilegal în Fâșia Gaza prin tuneluri. Acest lucru a inclus adesea sisteme cu rază de acțiune mai lungă”, a declarat Daniel Byman, cercetător senior în cadrul Proiectului privind amenințările transnaționale de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Sursa – playtech.ro