Arheologii au găsit primul cartier portuar din antichitate în Maroc

De Jurnalul Național Actuale Externe 237 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
În lume, ultimul sfert de secol a adus extrem de multe descoperiri arheologice importante pentru istoria universală., iar multe dintre ele sunt spectaculose. Recent, conform arheologilor, s-a făcut o nouă descoperire istorică în Maroc, fiind vorba de primul cartier portuar din antichitate.

Descoperire istorică în Maroc din vremea Imperiului Roman

În contextul istoric, Imperiul Roman și astăzi încă fascinează lumea arheologilor și nu numai, iar asta a dus la multe descoperiri arheologice importante de-a lungul anilor.

Cea mai recent descoperire istorică a fost realizată de o echipă de arheologi și cercetători marocani.

Situl istoric Chellah din Maroc

Aceștia au descoperit primul cartier portuar din epoca romană din Maroc, o clădire istorică ce datează din secolele I-II d.Hr., situată în situl istoric Chellah, anticul oraș și necropolă romană, din Rabat.

 

Cartierul portuar face parte din descoperirile care au ieșit la iveală odată cu lucrările care au fost efectuate începând cu luna martie a anului trecut în vecinătatea orașului antic Chellah, prezentate vineri de arheologi și de Ministerul Culturii, și care, potrivit acestora, reprezintă o descoperire istorică importantă a acestui oraș.

A fost descoperit un complex termal public de aproape 2.000 de metri pătrați

Descoperirile includ, de asemenea, un complex termal public de aproape 2.000 de metri pătrați, care ar putea fi cel mai mare descoperit în Maroc, nișe reprezentând columbarii funerare construite probabil în aceeași perioadă și sculpturi în marmură, cum ar fi o statuie romană fără cap reprezentând o zeiță feminină.

În opinia sa, Aziz el Khyari, profesor la Institutul Național de Arheologie și Patrimoniu (INSAP), a indicat în timpul prezentării sitului că această descoperire face din Chellah unul dintre cele mai importante trei orașe antice din Maroc.

Astfel, ”Știam doar de cinci hectare din orașul antic Chellah, acum avem sub noi un întreg oraș antic de descoperit pe o suprafață de 300 de hectare.”, a indicat arheologul în timpul unei întâlniri cu presa la sit.

Geografic, Chellah se află în apropierea râului Bouregreg din Rabat, o incintă care datează din perioada mauretano-romană, între secolele II î.Hr. și VI d.Hr. Astăzi este înconjurată de bastioane care datează din perioada marinidă, din secolul al XIII-lea, și este una dintre destinațiile turistice ale capitalei marocane.

Săpăturile efectuate în ultimele luni în apropierea Chellah și în apropierea malului stâng al Buregregului au dus la descoperirea unei părți a cartierului portuar în care au fost găsite, de asemenea, rămășițe de altare și sanctuare. Khyari a declarat că viitoarele săpături sunt menite să descopere portul antic al orașului Sala, care datează probabil din secolul I d.Hr.

În precizările sale, ”Nu am mai identificat niciodată un astfel de port. Acest lucru indică faptul că acest oraș maritim antic era deschis comerțului mediteranean.”

La rândul său, ministrul marocan al Culturii, Mehdi Bensaid, a descris descoperirea ca fiind ”o descoperire istorică pentru Maroc foarte importantă și impresionantă”, adăugând că departamentul său își propune să crească numărul de vizite turistice la Chellah la un milion pe an, în loc de 500.000 în prezent.

Sursa – playtech.ro