Armata Israelului vs armata Iranului: care este mai puternică și cine deține cele mai periculoase arme?

De Jurnalul Național Actuale Politică Utile 173 citiri
9 min citire

Inrolare trafic.ro
În noaptea de sâmbătă spre duminică, Iranul a atacat Israelul cu sute de drone și rachete aeriene. Unele proiectile au reușit să treacă de sistemul de apărare al țării, iar spațiul aerian a fost închis. Iranul a trimis către Israel aproximativ 300 de drone și rachete, asaltul durând în jur de cinci ore. Ulterior, Israelul a promis că va face Iranul să plătească pentru atacul devastator. Acum, mulți se întreabă care armată este mai puternică și cine deține cele mai periculoase arme?

Care armată deține cele mai periculoase arme?

După ce Iranul a atacat Israelul, președintele Statelor Unite Joe Biden a transmis că angajamentul SUA față de securitatea Israelului este „de fier”.

În declaraţiile sale, „Împreună cu Statele Unite şi cu parteneri suplimentari, am reuşit să apărăm teritoriul statului Israel. Au fost provocate foarte puţine pagube – acesta este rezultatul operaţiunilor impresionante ale IDF (n.r. – forţele de apărare ale Israelului). Campania nu s-a încheiat încă – trebuie să rămânem în alertă şi să fim atenţi la instrucţiunile publicate de IDF şi de Comandamentul de pe frontul intern. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice scenariu. Acestea fiind spuse, am zădărnicit cel mai semnificativ val de atac şi am făcut-o cu succes”, a declarat ministrul apărării din Israel, Yoav Gallant.

 

Forțele de Apărare ale Israelului sunt cunoscute a fi una dintre cele mai echipate armate de pe glob

Bugetul său anual depășește 20 de miliarde de dolari, iar Israelul are, de asemenea, acces la echipamentele de înaltă tehnologie ale Americii. În plus, capacitățile cibernetice ale armatei israeliene sunt, de asemenea, lăudabile.

Iranul are cea mai echipată armată de pe glob

Vorbind despre pregătirile militare, există o retorică agresivă din ambele părți. Potrivit unui raport publicat de The Sun, Iranul este în spatele Israelului în ceea ce privește bugetul de apărare, dar Iranul este cu mult înaintea Israelului în ceea ce privește numărul de trupe active.

Din datele raportului, bugetul de apărare al Israelului este de 24,2 miliarde de dolari, în timp ce bugetul de apărare al Iranului este de 9,9 miliarde de dolari. Vorbind despre puterea aeriană, Israelul are 612 avioane, iar Iranul are 551 avioane. Cu toate acestea, în ceea ce privește tancurile, Iranul are aproape de două ori puterea Israelului. Israelul are 2200 de tancuri, iar Iranul are 4071 de tancuri.

Iranul este, de asemenea, înaintea Israelului în puterea militară a mării. Israelul are 67 de nave de război, în timp ce Iranul are o flotă de lungă durată de 101 nave de război. În afară de aceasta, Israelul are 43 de mii de vehicule blindate, în timp ce Iranul are 65 de mii de vehicule blindate. Iranul este cu mult asupra Israelului în ceea ce privește numărul de trupe.

Iranul vrea să construiască arme nucleare

Israelul, SUA și unele puteri europene au susținut că Iranul își propune să construiască arme nucleare pentru a-și completa armele convenționale, dar Teheranul spune că programul său actual este în scopuri pașnice, civile.

Din informaţiile rapoartelor din presa internațională, Israelul are în prezent 80 de bombe nucleare, în timp ce Iranul nu are, oficial, bombe nucleare. Este clar că numai pe baza bombei atomice, Israelul poate învinge Iranul în război.

Deși o lovitură militară asupra site-urilor nucleare iraniene este departe de a fi sigură, posibilitatea unei confruntări se profilează totuși. O privire asupra punctelor forte comparative ale forțelor iraniene și israeliene relevă discrepanțe atât în ​​ceea ce privește echipamentul, capacitățile și numărul de trupe înrolate.

Iranul are o populație de zece ori mai mare decât cea a Israelului, din care își poate extrage forțele armate, dar o mare parte din echipamentul său militar este într-o stare dubioasă, din cauza embargoului asupra armelor în vigoare, sub diferite forme, din 1979.

Tancurile și avioanele iraniene sunt vechi

Multe tancuri și avioane iraniene folosesc tehnologie mai veche, cu niveluri diferite de întreținere și modernitate, spune David Roberts, director adjunct la Royal United Services Institute (RUSI).

Cel mai recent angajament major al țării a fost un război de aproape un deceniu cu Irakul în anii 1980, după care Iranul a menținut în mod credibil o „doctrină fără prima lovitură” împreună cu un cod de „negație plauzibilă” pentru acțiunile militare neregulate, spune el.

Astfel, „Din nou, nu forțele convenționale ale Iranului sunt preocuparea [pentru SUA și aliații săi]. Gărzile Revoluționare sunt mai bine plătite și organizate decat restul armatei iraniene. Forța Quds și capacitățile lor navale sunt o mare necunoscută – în special modul asimetric în care ar lupta cu aceste arme neobișnuite, în unități mici descentralizate.”, a declarat Roberts pentru Al Jazeera.

Roberts mai spune, deși cele două armate nu sunt susceptibile de a intra în luptă directă dintre armate în curând, ele s-ar putea sfârși prin a se înfrunta prin intermediul forțelor proxy în statele din Golf sau din Marea Mediterană. Orice confruntare directă între Israel și Iran ar implica probabil avioane de lungă distanță, armament de apărare aeriană, ambarcațiuni navale mici și rachete balistice.

În opinia sa, „Felul de a caracteriza cel mai bine viziunea iraniană asupra armatei israeliene este să privim din punct de vedere al geografiei. Pe o hartă, Israelul poate să nu pară prea departe de Iran, dar, în realitate, sunt prea departe unul de celălalt pentru a fi implicat într-un conflict susținut”, spune Kamran Bokhari, vicepreședinte pentru Afaceri din Orientul Mijlociu și Asia de Sud la Stratfor.

Câți soldați deține armata israeliană și cea iraniană?

Israelul are 176.500 de personal în serviciu activ, alcătuiți din 133.000 în armată, care include 107.000 de recrutați. Marina are 9.500 de marinari în serviciu activ și există 34.000 în forțele aeriene, precum și o forță totală de rezervă de 565.000.

Iranul are în mod repetat peste 523.000 de personal în serviciu activ, dintre care 350.000 în armată, inclusiv 220.000 de recrutați. Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice, privit ca cei mai loiali gardieni ai sistemului de guvernare, mai are 125.000 de soldați.

Tinerii iranieni sunt obligați să servească 18 luni în serviciul militar când împlinesc 19 ani, iar voluntarii încep la 18 ani. O miliție voluntară paramilitară, Forțele Basij (literalmente „Mobilizarea Oprimaților”), ia membri de la vârsta de 15 ani.

Însărcinată cu apărarea granițelor țării și menținerea ordinii interne, armata iraniană este formată din Forțele Regulare din Republica Islamică Iran (Artesh), care are forțe terestre, o flotă, o forță aeriană (IRIAF) și un cartier general al apărării aeriene Khatemolanbia. Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (Sepah-e Pasdaran-e Enqelab-e Islami) este format din Forțele de Rezistență Terestre, Marina, Forța Aerospațială și Forța Quds (operații speciale).

Există 18.000 de personal naval iranian și 30.000 de personal al forțelor aeriene, inclusiv 12.000 în apărarea aeriană.

Armata israeliană are peste 3.000 de tancuri, care includ modele 441 Merkava MkI, 455 Merkava MkII, 454 Merkava MkIII, 175 Merkava MkIV și 206 Centurion.

Armata iraniană are 1.613 tancuri, inclusiv aproximativ 100 de Zulfiqar produse la nivel local, aproximativ 100 de modele vechi Chieftain Mk3 și Mk5 fabricate în Marea Britanie, obținute înainte de revoluția din 1979, alături de 150 de M-60A1 fabricate în SUA – precum și 480 de T-72 proiectat sovietic. tancuri și modele 540 T-54/T-55, potrivit agenției de presă Reuters.

Teheranul are și aproximativ 640 de APC, pe lângă 8.196 de piese de artilerie, dintre care 2.010 sunt remorcate și peste 800 sunt motorizate.

Sursa – playtech.ro