Armata Sudanului și Forțele de Sprijin Rapid semnează încetarea focului de 7 zile

De Jurnalul Național Actuale Externe 286 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Fracțiunile în război din Sudan au convenit asupra unei încetări a focului de șapte zile în urma discuțiilor din orașul Jeddah din Arabia Saudită, potrivit unui comunicat de la Washington și Riad, luptele care au ucis sute și au strămutat peste un milion au intrat în a șasea săptămână.

Acordul de încetare a focului a fost semnat sâmbătă seara.

Acesta va intra în vigoare la 48 de ore după ce, la 21:45, ora locală (19:45 GMT), luni, au declarat sponsorii discuțiilor, Statele Unite și Arabia Saudită, în declarația lor comună.

Au fost încălcate numeroase acorduri anterioare de încetare a focului. Cu toate acestea, acest acord va fi pus în aplicare de un mecanism de monitorizare SUA-Arabia și susținut internațional, se arată în declarație fără a oferi detalii.

Acordul prevede, de asemenea, distribuirea asistenței umanitare, restabilirea serviciilor esențiale și retragerea forțelor din spitale și facilități publice esențiale.

„A trecut timpul să reducem la tăcere armele și să permitem accesul umanitar nestingherit. Implor ambele părți să susțină acest acord – ochii lumii privesc”, a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Luptele dintre armata Sudanului și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF) au cufundat țara în haos. Stocurile de alimente, numerar și produse esențiale sunt în scădere rapidă, iar jafurile în masă au lovit bănci, ambasade, depozite de ajutor și chiar biserici.

Va ține acest armistițiu?

Hiba Morgan de la Al Jazeera, raportând din orașul geamăn al capitalei, Omdurman, a declarat că acordul va îngheța conflictul, părțile în conflict având dreptul să-și păstreze pozițiile actuale.

„Forțele de Sprijin Rapid vor păstra controlul palatului prezidențial, iar armata va păstra controlul asupra sediului său, Comandamentul General al Forțelor Armate. În ceea ce privește aeroportul, RSF are mai mult control asupra facilităților de acolo, așa că vor păstra asta”, a spus ea.

Dar oamenii sudanezi – care au nevoie disperată de asistență umanitară – au fost profund sceptici față de acord, a spus Morgan.

„Oamenii spun că nu sunt siguri dacă această încetare a focului se va menține. Au văzut cum s-au desfășurat încetarea focului anterior. Și ei spun că până marți sau miercuri, când și dacă nu aud zgomotul de artilerie în cartierele lor și când și dacă văd ajutor umanitar, atunci vor ști dacă există o încetare reală a focului.”

Încetarea focului a venit în timp ce locuitorii din Omdurman și Khartoum North, cele două orașe care se află peste Nil față de Khartoum, au raportat raiduri aeriene grele.

Unele dintre atacuri au avut loc lângă postul de stat din Omdurman, au spus martorii.

„Ne-am confruntat cu focuri de artilerie puternice în această dimineață devreme, toată casa tremura”, a declarat prin telefon Sanaa Hassan, un tânăr de 33 de ani care locuiește în cartierul al-Salha din Omdurman, agenției de presă Reuters.

„A fost terifiant, toată lumea zăcea sub paturile lor. Ceea ce se întâmplă este un coșmar”, a spus ea.

RSF este încorporat în cartierele rezidențiale, provocând atacuri aeriene aproape continue din partea forțelor armate regulate.

Martorii din Khartoum au spus că situația este relativ calmă, deși s-au auzit împușcături sporadice.

Luptă în Darfur

Conflictul, care a început pe 15 aprilie, a ucis cel puțin 705 de persoane și a rănit cel puțin 5.287, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Aproximativ 1,1 milioane de persoane au fost strămutate în interior și în țările vecine.

În ultimele zile, luptele la sol au izbucnit din nou în regiunea Darfur, în orașele Nyala și Zalenjei.

Ambele părți s-au învinuit reciproc în declarațiile de vineri seară pentru declanșarea luptei din Nyala, unul dintre cele mai mari orașe ale țării, care timp de săptămâni a fost relativ calm din cauza unui armistițiu intermediat la nivel local.

Un activist local a declarat pentru Reuters că sâmbătă dimineața au avut loc ciocniri sporadice cu arme în apropierea pieței principale a orașului, aproape de cartierul general al armatei. Aproape 30 de persoane au murit în ultimele două zile de luptă, potrivit activiștilor.

Războiul a izbucnit la Khartoum, după disputele cu privire la planurile ca RSF să fie integrată în armată în cadrul unui acord susținut internațional pentru a muta Sudanul către democrație, după decenii de guvernare plină de conflicte de către fostul președinte Omar al-Bashir, care se autonominase drept lider al țării după ce a dat o lovitură de stat în 1989.

Sursa – www.aljazeera.com