Aşezare rurală romană civilă, descoperită de arheologi la Sânmihaiu Almaşului

0 136
Recent a fost indentificată o aşezare rurală romană civilă, de specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău la Sânmihaiu Almaşului, după o serie de periegheze (cercetări de suprafaţă) sistematice, scanări fotogrammetrice, scanări geofizice, precum şi după o săpătură arheologică necesară confirmării anomaliilor magnetice.

Situl identificat în prealabil în vara acestui an printr-o cercetare de suprafaţă a fost confirmat de scanările geomagnetice realizate de specialişti, de la Muzeul Naţional al Banatului, scanări care au conturat astfel imaginea intra-site a unei aşezări romane rurale.

„Situl, care se extinde aproximativ pe o suprafaţă de 2,6 hectare, poate fi încadrat în tipul aşezărilor rurale romane de tip vicus, de sorginte non-militară. Evaluarea intruzivă proaspăt realizată a avut ca scop verificarea unor anomalii care au apărut în zona centrală a sitului. Astfel, au fost identificate o serie de fundaţii de piatră (puternic afectate de procesul agricol intensiv din ultimii ani) de la o clădire care cel mai probabil avea o elevaţie de lemn. Totodată, marea supriză a fost să constatăm ca, cel puţin în suprafaţa cercetată de noi, există o fază anterioară, confirmată prin existenţa unei clădiri din bârne, stâlpi şi pereţi de lemn”, precizează reprezentanţii muzeului din Zalău, pe site-ul instituţiei.

În contextul materialului arheologic descoperit, dar şi relaţiile stratigrafice arată faptul că funcţionarea clădirii din a doua fază se încheie undeva înspre jumătatea secolului al III-lea, se mentionează în comunicat.

Însă cercetările de specialitate urmează să fie extinse anul viitor.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata