Asociaţia Cultură’n Şură a organizat proiectul „Coeziune prin teatru”

47

Din cauza restricţiilor impuse de autorităţile din întreaga lume, activităţile copiilor pe timp de vară au fost reduse, însă câţiva copii din comuna Someş-Odorhei au avut parte de o vară cu totul şi cu totul specială.  Încă din luna iunie, la nivelul comunei, alături de ei au fost prezenţi 3 actori profesionişti şi un regizor de teatru şi film. Aceştia le-au oferit copiilor un program de activităţi culturale şi educaţionale unice în peisajul educativ din mediul rural.

Actfel, 12 elevi din comună au participat gratuit la cursuri de teatru şi film organizate de Asociaţia Cultură’n Şură şi au avut şansa să devină actori într-un film de scurt-metraj de ficţiune.

Prin proiectul „Coeziune prin teatru” S-a dorit  crearea unei trupe de teatru inter-etnice care să devină un model de coeziune şi integrare şi pentru alte şcoli şi grupuri la nivel de ţară.

Pentru început cursurile de actorie au fost on-line şi au continuat, timp de două luni, cu întâlniri săptămânale în cadrul cărora elevii participanţi au beneficiat de exerciţii specifice artei actorului (exerciţii de respiraţie, concentrare, atenţie, improvizaţie, etc.).

Din aproximativ 20 de copii înscrişi iniţial, pănă în etapa finală a atelierelor au rămas 12 elevi  participanţi. Astfel, munca celor 12 elevi finalişti, a fost răsplătită prin realizarea unui scurt-metraj de ficţiune care prezintă viziunea din perspectiva copiilor asupra perioadei în care pandemia a schimbat regulile copilăriei.

Scurt-metrajul intitulat „Pandelia”, regizat de Victor Olăhuţ, va avea premiera în cadrul unui eveniment special organizat în comuna Someş-Odorhei şi va putea fi vizionat on-line în direct pe pagina de facebook a asociaţei Cultură’n Şură joi, 13 august, începând cu ora 21:00.

Aşadar, elevii-actori au avut ocazia să lucreze cu 3 actori profesionişti de teatru şi film, cu experienţă în lucrul cu copiii şi grupuri vulnerabile. Iulian Gliţă, membru al echipei „Cultură’n Şură” încă din anul 2016, susţine cursuri de actorie cu elevi din toată ţara în cadrul unei academii de teatru pentru tineri şi a realizat ateliere de teatru pentru integrarea deţinuţilor din penitenciarul Rahova, având rezultate excepţionale şi premii pentru munca depusă în acest scop.

Ana Turos, actor independent, a jucat în numeroase spectacole de teatru pentru copii, tineri şi adulţi, iar Florentina Năstase este recunoscută în mediul profesionist datorită rolurilor sale din teatru şi film, fiind nominalizată drept una dintre cele mai bune actriţe la cele mai importante gale de gen din România.

Toate evenimentele din cadrul acestor ateliere au fost monitorizate de regizorul Victor Olăhuţ, iniţiatorul proiectului „Cultură’n Şură”, a cărui experienţă în domeniu este recunoscută prin premii pentru spectacolele sale („Fisura” de Flavius Lucăcel – premiul „Noi la Sala Nouă”, FestCo 2013, „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, „Cel mai bun spectacol” – Festivalul Comic 7B, 2016, etc.). Filmul său de debut, scurt-metrajul „Simţim la fel” a fost premiat în cadrul concursului „Doi pe un balansoar” în anul 2008.

Filmul de scurt-metraj de ficţiune „Pandelia”  prezintă o viziune apocaliptică şi totodată ironică asupra perioadei pandemice, în care virusul periculos îi transformă pe purtători în strigoi. Cei 12 actori-copii au avut şansa să interpreteze roluri diverse, de la propriile roluri de elevi până la compoziţii complexe de vârstă şi personaje fantastice.

În ceea ce priveşte proiectele de viitor, continuitatea demersului „Coeziune prin teatru”, dincolo de premiera on-line a filmului, va fi asigurată odată cu începerea şcolii, prin reuniunea tinerilor artişti în mediul şcolar şi realizarea unor spectacole de teatru, sub îndrumarea unui cadru didactic ce îşi asumă preluarea trupei nou-formate.

Parteneri: Tur Cento Trans, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Sălăjeanul TV

Proiect derulat de Asociaţia Cultură’n Şură şi finanţat prin programul „În stare de bine”, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, a avut susţinere din partea partenerilor Tur Cento Trans, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Sălăjeanul TV.

„Cultură’n Şură” este o organizaţie non-guvernamentală creată la iniţiativa regizorului Victor Olăhuţ al cărei principal obiectiv este promovarea şi dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la cultură, cu scopul de a diminua diferenţele de acest tip dintre comunităţile urbane şi cele rurale.

Din 2013 şi până în prezent, asociaţia a prezentat gratuit spectacole de teatru în peste 50 de localităţi rurale, pentru mii de spectatori care au asistat pentru prima dată la un eveniment artistic profesionist.

În acest context, programul” În stare de bine” este un program de finanţare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizaţiilor neguvernamentale din România.

Acest program este susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Obiectivul programului este creşterea calităţii vieţii locuitorilor din comunităţile rurale şi urbane, prin sprijinirea iniţiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner