Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov va depune cererea de chemare în judecată în lipsa adoptării unei hotărâri de consiliu local

0 79

În contextul refuzului primăriei acordării burselor, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), singura organizaţie reprezentativă a elevilor din capitală şi judeţul Ilfov, condamnă consiliul sectorului 4 pentru lipsa de interes asupra burselor elevilor ce se află în raza de acţiune a primăriei. AEBI va depune cererea de chemare în judecată în lipsa adoptării unei hotărâri de consiliu local.

Luni, 22 martie 2021 a fost convocată de urgenţă o şedinţă extraordinară de consiliu local ce nu va avea în plan aprobarea burselor de studiu, merit, performanţă şi sociale, de care elevii cu o situaţie financiară precară depind în mod direct. Acest ajutor social nu a fost acordat timp de aproximativ un an, primăria refuzând vehement alocare unei sume concrete pentru plata burselor. Acesta este un fapt contributiv la rata de abandon şcolar ce este în plină creştere în această perioadă. Există elevi care trebuie să aleagă între necesarul zilnic şi propria lor educaţie deoarece primăria nu doreşte să acorde acest ajutor imperios.

Din punct de vedere legal, dreptul la burse nu este negociabil. Acesta este prevăzut în Constituţia României la art. 32 legea fundamentală instituind în sarcina statului obligaţia de a asigura aceste forme de protecţie socială. În ceea ce priveşte modul de finanţare a acestui ajutor, prin HG 1064/2020 a intrat în vigoare cuantumul minim de 100 de lei, fapt care a fost atestat din punct de vedere bugetar în Anexa Ministerului Educaţiei din Legea Bugetului de Stat pe anul 2021. De asemenea, art. 105 alin. 2 lit d) al Legii Educaţiei prevede că bugetul pentru burse se completează prin finanţarea complementară a unităţilor de învăţământ preuniversitar, formată din sume defalcate din TVA şi din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale.

În acest sens, încă de la începutul anului şcolar 2020-2021, a început lupta pentru acordarea acestor burse, luptă care a fost tratată cu ignoranţă din partea primăriilor, în special cea a sectorului 4, care a continuat nerespectarea legii, deşi ne aflăm în semestrul al doilea. Adresele trimise şi telefoanele zilnice au fost ignorate în totalitate, iar în schimb, tot ce am primit au fost scuze nefondate. În urma plângerii prealabile transmise de către AEBI în data de 9 februarie 2021, Consiliul Local Sector 4 a răspuns favorabil acordării burselor după intrarea în vigoare a bugetului de stat. Iată că deşi, bugetul de stat a fost aprobat pe data de 2 martie 2021, Primăria Sectorului 4 şi-a ignorat atribuţiile legale şi nu a emis nicio Hotărâre de Consiliu Local.

De asemenea, nu a fost adoptat nici proiectul de HCL pentru concretizarea situaţiei burselor din semestrul I, deşi acesta a fost depus de către consilieri în urmă cu 3 luni. Hotărârea de Consiliul Local nu a trecut pe ordinea de zi din lipsa majorităţii în comisiile de administraţie locală, fapt care denotă dezinteresul consilierilor asupra problematicii burselor. Un vot, aceasta a fost diferenţa cu care bursele nu au ajuns în discuţiile din şedinţele consiliului local. Elevii şi-au pierdut drepturile la un vot distanţă.

Pe această cale,” solicităm încă o dată atât consiliului local sector 4, cât şi primarului Daniel Băluţă să înceteze această practică nelegală de evitare a obligaţiilor legale şi morale faţă de elevi. În cazul neaprobării HCL-ului după intrarea în vigoare a bugetului local, în conformitate cu Legea Educaţiei şi criteriile prevăzute de OMECTS 5576/2011, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov nu se va abţine din a chema în judecată primăria pentru a recâştiga un drept fundamental al elevilor”, a informat asociaţia.

În opinia sa, „Bursa nu este negociabilă! Dreptul la burse este un drept prevăzut atât de Constituţie, cât şi de Legea Educaţiei. Există elevi cu o situaţie financiară instabilă, care depind de acest ajutor din partea primăriei. Acestor elevi le este furată şansa unei educaţii de calitate. Din lipsa aceasta de interes, ei trebuie să contempleze între necesarul zilnic şi abandonul şcolar. Aceşti elevi fac parte din sectorul 4, un sector care deşi se laudă cu o dorinţă de a asigura educaţia elevilor, nu face nimic pentru a-i ajuta. Cât va mai continua acest dezinteres? Domule primar Daniel Băluţă, dacă doriţi să susţineţi faptul că vreţi un sector educat, vă rog să înţelegeţi că o educaţie de calitate înseamnă finanţare. În cazul în care nu doriţi să o acordaţi, AEBI o va obţine prin decizie judecătorească.” – Ana-Maria Groza, preşedinte AEBI.

La rândul său, „Elevii din sectorul 4 nu au mai primit bursa de aproximativ 1 an, timp în care primăria încearcă să îşi uite responsabilităţile. Elevii cu o situaţie materială instabilă depind în mod direct de acest venit. Elevii care nu şi-au permis o masă de Crăciun, cu siguranţă nu o să îşi permită o masă de Paşte, atunci când economia ţării scade. Acest fapt va avea ca şi consecinţă, abandonul şcolar, care este în continuă creştere în România. Domnul primar trebuie sa considere educaţia o prioritate deoarece părinţii şi elevii i-au acordat încrederea lor prin vot, iar atitudinea lui recalcitrantă denotă lipsa de interes.” – Mariana Mihaela Gheorghe, vicepreşedinte AEBI.

„Mi se pare inadmisibilă această situaţie, mai ales în contextul actual. Părinţii îşi pierd locurile de muncă, iar copiii suferă. Veniturile familiilor scad considerabil, banii ducându-se mai mult pe nevoile de zi cu zi. O jucărie sau o haină nouă au devenit o raritate pentru unele familii. În vremurile pe care le trăim, avem nevoie mai ales de micile bucurii, pe care mulţi nu le pot procura din cauza venitului mic. Una din puţinele surse de ajutor social este bursa care, în sectorul 4, nu este de găsit. AEBI încearcă din 2019 să oblige această administraţie să acorde burse, însă primarul nu a prezentat pic de empatie faţă de părinţii şi elevii care l-au ales. Acest fapt denotă o lipsă acută de profesionalism venită din partea dumnealui. Îi solicităm să îşi deschidă ochii şi să vadă că aproximativ 40 de mii de elevi suferă!” – Andreas Ristache, membru AEBI.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata