Asociaţiile de elevi din ţară îşi manifestă protestul cu privire la intenţia Guvernului de a tăia gratuitatea la transport

0 75

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) şi Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) acuză Guvernul de iresponsabilitate şi că au condamnat elevii la abandon şcolar pentru că nu a introdus bani în bugetul de stat pentru transportul elevilor.

Din această cauză, joi, 11 februarie a.c, elevii au protestat, alături de reprezentanţii părinţilor în faţa Guvernului, ca urmare a intenţiei Guvernului de a tăia atât gratuitatea la transportul feroviar, cât şi la toate celelalte tipuri de transport, după ce studenţilor le-a fost luată gratuitatea pe tren. În aceeaşi zi a fost publicat şi proiectul de buget pentru anul 2021, cu doar 2,5% din PIB pentru educaţie şi nicio sumă prevăzută pentru transportul elevilor.

Astfel că asociaţiile de elevi din toată ţara îşi manifestă protestul cu privire la această măsură şi consideră că actuala conducere nu face altceva decât să aducă educaţia în paragină şi să încurajeze abandonul şcolar.

În contextul educaţiei, efectele ireversibile pe care tăierea gratuităţii la absolut toate tipurile de transport se vor vedea cu ochiul liber în cifrele ratei abandonului şcolar. În această situaţie elevii din mediul rural sunt condamnaţi la sărăcie, pentru că cei din mediile dezavantajate nu vor avea posibilitatea de a urma liceul pe care şi-l doresc, pentru ca abonamentul va fi mult mai scump decat suma decontată.

În acest sens, reprezentanţii elevilor anunţă că, în cazul în care problema nu va rezolvată imediat, aceştia se vor adresa instanţelor de judecată şi vor depune plângere penală pe numele miniştrilor care au contribuit la încălcarea drepturilor elevilor, dar şi că vor organiza proteste în faţa prefecturilor din mai multe judeţe.

Concret, elevii atrag atenţia, că situaţia este cu atât mai gravă, cu cât se revine la un sistem nefuncţional de subvenţionare a transportului din perioada 2013-2016, care a îngrădit accesul la educaţie al elevilor.

În prezent, aceştia menţionează că transportul elevilor este gratuit conform legislaţiei în vigoare şi că autorităţile încearcă să se sustragă de la respectarea acesteia prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă.

Reprezentanţii elevilor precizează că lipsa banilor din bugetul de stat destinat transportului elevilor va duce la imposibilitatea multor autorităţi locale de a subventiona transportul, menţinându-se astfel starea de fapt.

Peste 80% dintre elevii României care au început cursurile în format fizic, au fost nevoiţi să îşi achiziţioneze bilete sau abonamente care ajung să coste lunar câteva sute de lei.

Astfel că „Facem apel la decidenţi să oprească toate demersurile care afectează drepturile elevilor şi blochează în mod direct accesul la educaţie pentru sute de mii de elevi”!

„Este efectiv o bătaie de joc la adresa elevilor! Educaţia a fost efectiv îngropată de politicieni. Interesele transportatorilor au fost mereu prioritare pentru politicieni. Faptul că la mai puţin de un an de la acordarea gratuităţii, Guvernul vrea să taie transportul elevilor şi că nu există bani în bugetul de stat este strigător la cer! Vom ieşi în stradă ori de câte ori este nevoie. Persoanele care au iniţiat acest demers ar trebui demise imediat. Luaţi mâinile de pe drepturile elevilor! De ani de zile accesul la educaţie a fost călcat în picioare de politicieni care nu au făcut altceva decât să vină cu populisme în faţa elevilor, părinţilor şi profesorilor. Legea 226/2020 specifică clar cum ar trebui să funcţioneze toate tipurile de transport, dar în continuare se caută metode de ocolire a legislaţiei în vigoare.” – Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC

„Dacă în 2020 am avut un PIB execrabil de 2,7%, cel mai mic din ultimii 29 de ani la momentul acela, în 2021 avem un PIB execrabil de 2,5%. De ceva vreme se tot amâna acordarea acelui 6% pentru funcţionarea facilă a sistemului educaţional, însă amânarea ei într-un context pandemic, unde cheltuielile sunt imperioase, este absolut iresponsabilă. Cât despre transport, am ieşit în faţa Guvernului în data de 11 februarie pentru acei elevi cu o situaţie financiară precară care nu îşi pot permite să plătească tariful integral al unui abonament, căruia i-a fost refuzat decontul. Pentru elevii navetişti vorbim de sume exorbitante, pe care mulţi nu o să şi le poată permite, sporind astfel rata de abandon şcolar.” -Ana-Maria Groza, preşedinte AEBI

„Faptul că revenim la şcoală iar transportul nu va fi asigurat pe deplin este strigător la cer. În momentul în care mulţi elevi din mediul rural şi nu numai trec printr-o situaţie economică atât de delicată, răspunsul din partea Guvernului ar trebui să fie unul de suport, nu de eschivare de la responsabilităţi prevăzute în constituţie, precum dreptul la educaţie. Astăzi am fost în faţa Instituţiei Prefectului Vâlcea şi am transmis un mesaj clar – #VremTransport şi nu ne vom opri din a protesta şi a pune presiune până când toţi elevii vor putea ajunge la şcoală în siguranţă, fără a fi nevoiţi să plătească un lucru ce trebuie plătit şi prevăzut de către Guvern în bugetul de stat.” -Matei Canavea, preşedinte AVE

„Dreptul gratuităţii transportului a fost câştigat cu mai puţin de un an de reprezentanţii legali ai elevilor, iar aceştia nu vor permite luarea acestui drept de către guvernanţi. Astfel, toate asociaţiile de elevi reprezentative au ieşit în stradă în faţa prefecturilor pentru a protesta, noi, Asociaţiei Elevilor din Maramureş, am participat la un protest în 12 Februarie în faţa Institutului Prefectului din Maramureş împreună cu organizaţiile de studenţi. Dacă nu ştiţi să vă faceţi treaba, atunci, demisia!” -Paula Buda, preşedinte AEM

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata