AstraZeneca vrea să producă vaccinul împotriva COVID-19, până la sfârşitul anului

Conceput de Universitatea Oxford din Marea Britanie, atât de mult aşteptatul vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi lansat până la sfârşitul acestui an, însă dezvoltatorul vaccinului, a declarat marţi, că nu există ”absolut nicio certitudine” că acest lucru se va întâmpla, citat de Reuters.

Este realizat sub licenţă de AstraZeneca şi a produs un răspuns imun, astfel,  speranţe că el ar putea fi utilizat până la sfârşitul acestui an. Aşa cum au indicat rezultatele primelor stadii ale testelor clinice pe voluntari sănătoşi.

”Obiectivul de lansare a vaccinului până la sfârşitul anului este o posibilitate, dar nu există absolut nicio certitudine pentru acest lucru, deoarece avem nevoie să se întâmple trei lucruri”, a declarat pentru BBC Radio Sarah Gilbert de la Universitatea Oxford.

Acesta a menţionat că trebuie  dovedit, însă, că vaccinul funcţionează şi în etapele avansate ale studiilor clinice, de altfel, trebuie să fie fabricate cantităţi mari şi că autorităţile de reglementare trebuie să fie de acord să-l autorizeze rapid pentru utilizare de urgenţă.

”Toate aceste trei lucruri trebuie să se întâmple (…) înainte de a putea începe să vedem un număr mare de oameni vaccinaţi”, a adăugat ea.

Dacă acest vaccin s-ar produce, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford au în vedere producerea unui număr de un milion de doze din potenţialul vaccin până în septembrie.

Dar, chiar dacă există un  acord cu AstraZeneca şi oferă posibilitatea de producţie pentru ca acest lucru să devină posibil, prevalenţa redusă a noului coronavirus în Marea Britanie a complicat procesul de dovedire a eficacităţii vaccinului.

Pentru realizarea unui astfel de vaccin, mai multe etape avansate ale studiilor clinice sunt în curs de desfăşurare şi în Brazilia, Africa de Sud şi urmează să înceapă în Statele Unite.

”Este crucial să avem suficienţi oameni expuşi la virus care s-au şi vaccinat pentru a putea obţine o evaluare adecvată despre capacitatea acestuia de a preveni boala”, a declarat pentru BBC Radio John Bell, profesor de medicină în cadrul Universităţii Oxford.

”Suntem încrezători, mai ales având în vedere ratele scăzute din Marea Britanie, că persoanele recrutate în Brazilia şi Africa de Sud ne vor putea furniza în cele din urmă aceste date”, a adăugat el.

Aşadar, denumit AZD1222  acest vaccin dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford, nu a prezentat niciun efect secundar grav şi a determinat producţia de anticorpi precum şi un răspuns imunitar din partea celulelor T, reiese din rezultatelor publicate în jurnalul medical The Lancet.

Pe plan mondial, în  momentul de faţă, nu există vaccinuri aprobate pentru COVID-19, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a indicat că posibilul vaccin produs de AstraZeneca este unul dintre candidaţii importanţi.

Dar pe lângă vaccinul companiei AstraZeneca, se mai alătură şi vaccinurile unor companii precum Sinovac Biotech (China), Sinopharm (China) sau Moderna (SUA),  care se numără, in prezrnt, printre favoriţii cursei pentru obţinerea unui vaccin împotriva COVID-19.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata