Astronauții saudiți și americani se întorc de la stația spațială

De Jurnalul Național Călătorii Externe 132 citiri
5 min citire
Rayyanah Barnawi din Arabia Saudită, un om de știință biomedical în cercetarea cancerului, a devenit prima femeie arabă trimisă pe orbită.

Un zbor spațial privat în care se transportă o echipă de doi astronauți saudiți și doi americani – inclusiv prima femeie arabă trimisă pe orbită – a ajuns în siguranță în Golful Mexic după o misiune de cercetare la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Capsula SpaceX Crew Dragon care transporta echipa s-a parașut în Golful Mexic în largul coastei orașului Panama, Florida, marți seara, după un zbor de reintrare de 12 ore după 10 zile pe orbită.

Splashdown a fost transmis în direct printr-un webcast comun prezentat de SpaceX și compania din spatele misiunii, Axiom Space.

Întoarcerea pe Pământ a încheiat cea de-a doua misiune a stației spațiale organizată, echipată și antrenată în întregime pe cheltuială privată de Axiom, o întreprindere de șapte ani din Houston, condusă de fostul manager de program ISS al NASA.

Echipajul Axiom 2 a fost condus de astronautul pensionar al NASA, Peggy Whitson, în vârstă de 63 de ani, care deține recordul SUA pentru cea mai mare parte a timpului petrecut pe orbită cu 665 de zile în spațiu în trei misiuni de lungă durată pe ISS, inclusiv 10 plimbări în spațiu. Acum este directorul Axiom pentru zborurile spațiale umane.

„A fost o călătorie fenomenală. Ne-a plăcut foarte mult”, a transmis Whitson prin radio controlorilor de misiune la câteva momente după stropire.

Pilotul desemnat de Ax-2 a fost John Shoffner, în vârstă de 67 de ani, un aviator, șofer de mașini de curse și investitor din Alaska.

La completarea echipajului ca specialiști în misiune au fost primii doi astronauți din Arabia Saudită care au zburat la bordul unei nave spațiale private – Ali Alqarni, 31 de ani, pilot de luptă pentru Royal Saudi Air Force; și Rayyanah Barnawi, 34 de ani, un om de știință biomedical în cercetarea celulelor stem canceroase.

Barnawi și-a șters lacrimile în timp ce își încheia experimentele și se pregătea să părăsească stația spațială.

„Fiecare poveste se termină și acesta este doar începutul unei noi ere pentru țara noastră și regiunea noastră”, a spus ea luni.

Barnawi este prima femeie din lumea arabă lansată vreodată pe orbita Pământului și prima femeie saudită care a zburat în spațiu.

În august 2022, Sara Sabry a devenit prima femeie arabă și prima egipteană care a zburat în spațiu într-o scurtă călătorie suborbitală operată de compania astro-turistică Blue Origin a lui Jeff Bezos.

Şederea ISS a lui Alqarni şi Barnawi a fost, de asemenea, remarcabilă pentru suprapunerea cu cea a lui Sultan Alneyadi, un membru al echipajului ISS Expedition-69 din Emiratele Arabe Unite, marcând pentru prima dată când trei astronauţi din lumea arabă se aflau împreună la bordul staţiei spaţiale.

Misiunea Axiom 2, care a fost lansată pe 21 mai, a fost cea mai recentă dintr-o serie de expediții spațiale finanțate de capital de investiții private și pasageri bogați, mai degrabă decât de finanțarea contribuabililor, deoarece NASA încearcă să extindă accesul comercial pe orbita joasă a Pământului.

Axiom, care și-a trimis prima echipă de astronauți de patru membri la ISS în aprilie 2022, a semnat, de asemenea, un contract cu agenția spațială americană pentru a construi prima adăugare comercială la laboratorul care orbitează.

SpaceX din California, fondată de proprietarul Twitter și CEO-ul producătorului de mașini electrice Tesla, Elon Musk, a furnizat racheta Falcon 9 și capsula echipajului care a transportat echipa lui Axiom către și dinspre orbită și a controlat zborul.

NASA a furnizat locul de lansare la Centrul său spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, și și-a asumat responsabilitatea pentru echipajul Axiom în timpul șederii lor la bordul stației spațiale, orbitând la aproximativ 400 km (250 mile) deasupra Pământului.

Sursa – www.aljazeera.com