Bebelușii sirieni abandonați în număr mai mare în timp ce războiul continuă

De Jurnalul Național Actuale Externe 158 citiri
5 min citire
Într-o noapte rece de iarnă, sirianul Ibrahim Othman a ieșit să se roage și a venit acasă legănând o fetiță, abandonată în pragul moscheii satului la doar câteva ore după ce s-a născut.

„Am dus-o acasă și i-am spus soției mele: „Ți-am adus un cadou”, a spus locuitorul de 59 de ani din Hazano, în nord-vestul Siriei, ținută de rebeli.

El a numit copilul Hibatullah, adică „darul lui Dumnezeu”, și a decis să o crească ca parte a familiei.

Oficialii spun că bebelușii sunt lăsați în afara moscheilor, spitalelor și chiar sub măslini în Siria ruptă de război, deoarece peste 12 ani de conflict măcinat alimentează sărăcia și disperarea.

„Doar câteva cazuri de abandon de copii” au fost documentate oficial înainte de izbucnirea războiului în 2011, potrivit grupului Syrians for Truth and Justice din Washington, care înregistrează încălcările drepturilor omului în țară.

Dar, între începutul anului 2021 și sfârșitul lui 2022, peste 100 de copii, dintre care 62 fete, au fost găsiți abandonați în toată țara, se arată într-un raport din martie, estimând că cifra reală este mult mai mare.

„Numerele au crescut dramatic” de la începutul conflictului, împreună cu „repercusiunile sociale și economice ale războiului” care afectează zonele controlate de guvern și controlate de rebeli, a spus grupul.

Acesta a subliniat factori precum sărăcia, instabilitatea, insecuritatea și căsătoria copiilor, împreună cu abuzul sexual și sarcina în afara căsătoriei.

Deși adopția nu este permisă în Siria, Othman a cerut autorităților locale permisiunea de a crește Hibatullah.

Copilul de trei ani, cu părul strâns pe spate în codițe și clătinându-se în sandale roz strălucitoare, acum îl numește „bunico”.

„Le-am spus copiilor mei că, dacă mor, ea ar trebui să aibă o parte din moștenirea mea”, chiar dacă ea nu va putea niciodată să facă parte oficial din familie, a spus el, izbucnind în lacrimi.

„Este doar un copil nevinovat”, a spus Othman.

Războiul din Siria a ucis peste 500.000 de oameni, a strămutat milioane și a devastat infrastructura țării.

Oficialul Departamentului de Sănătate, Zaher Hajjo, a declarat că 53 de nou-născuți abandonați au fost înregistrați în zonele controlate de guvern în primele 10 luni ale anului trecut – 28 de băieți și 25 de fete.

Președintele sirian Bashar al-Assad a emis anul acesta un decret prin care se creează facilități dedicate copiilor, care vor fi înregistrați automat ca arabi, sirieni și musulmani, cu locul nașterii ca locație în care au fost găsiți.

În provincia Idlib, ținută de rebeli, asistenții sociali din centrul principal pentru copiii abandonați au avut tendința de a avea bebeluși mici înfășați în pături în leagăne simple, unii îmbrăcați cu vopsea violetă sau panglici.

În camera cu pereții goi, cu un covor maro și bej, o femeie legăna un copil să doarmă cu o mână, în timp ce hrănea un alt lapte cu cealaltă.

Faisal al-Hammoud, șeful de programe la centru, a spus că o fetiță pe care au primit-o a fost găsită sub un măslin după ce a fost răpusă de o pisică.

„Sângele îi curgea pe față”, a spus el, adăugând că de atunci orfelinatul a încredințat-o unei familii.

Lucrătorii urmăresc pentru a se asigura că astfel de copii sunt bine tratați și „că nu există trafic de copii”, a adăugat al-Hammoud.

Centrul a găzduit 26 de bebeluși – 14 fete și 12 băieți – de la deschidere în 2019, și nouă doar anul acesta, a declarat Abdullah Abdullah, un oficial de afaceri civile din cadrul autorităților rebele din Idlib.

Peste patru milioane de oameni trăiesc în zone controlate de luptători înarmați din nordul și nord-vestul Siriei, dintre care 90% depind de ajutor pentru a supraviețui.

„Acești copii sunt victime”, a spus Abdullah.

Sursa – www.aljazeera.com