Bistriţa-Năsăud: Apel pentru salvarea bisericilor evanghelice aflate în pericol, lansat de Cristian Roth-Gross

116

Miercuri 19 mai 2021, Preşedintele Forumului Democrat German (FDG) Bistriţa-Năsăud, Cristian Roth-Gross, a lansat un apel către autorităţi, firme şi simpli cetăţeni, de implicare în salvarea şi conservarea bisericilor evanghelice aflate în pericol, dând ca exemplu nouă astfel de edificii care au nevoie de intervenţii urgente.

Din punct de vedere geografic, lista bisericilor evanghelice, pentru care se cere ajutor, se află cele din localităţile Vermeş, Corvineşti, Teaca, Chiraleş, Posmuş, Livezile, Jelna, Şieu Măgheruş şi Lechinţa.

În opinia lui Roth-Gross, comunitatea săsească din judeţul Bistriţa-Năsăud, care mai numără câteva sute de membri, nu are capacitatea financiară să acopere costurile intervenţiilor, mai ales că şi donaţiile primite de la saşii plecaţi în Germania sau Austria au scăzut, odată cu înaintarea în vârstă a acestora.

„Se conturează astfel o imagine deloc plăcută şi încurajatoare, pentru multe din aceste biserici putând fi vorba de câţiva ani (poate chiar luni!) până la colapsarea lor. Ca atare, fac un apel pentru a găsi de urgenţă metode şi mijloace de intervenţie, măcar de punere în siguranţă a acestor monumente istorice, până la o eventuală includere a lor într-un proiect de finanţare a restaurării şi, ulterior, a unui circuit turistic care să le pună în valoare, alături de patrimoniul românesc şi maghiar al judeţului nostru, completând astfel generos oferta turistică de care dispunem la ora actuală”, a scris preşedintele FDG Bistriţa-Năsăud pe pagina sa de Facebook.

În contextul dat, reprezentantul comunităţii săseşti, speră ca demersul său să fie sprijinit de către autorităţile judeţene şi naţionale şi ca măcar o parte din aceste biserici evanghelice să fie salvate şi să devină vectori de promovare turistică.

„Deşi salvarea tuturor acestor monumente este un obiectiv extrem de ambiţios, am fi fericiţi dacă măcar o parte din ele şi-ar putea recăpăta strălucirea din trecut. În definitiv, alături de patrimoniul românesc şi maghiar, şi cel săsesc face parte din istoria judeţului nostru şi completează fericit, aş spune eu, coloritul multietnic al zonei, ai cărei fii suntem şi pe care vrem să o facem cunoscută întregii lumi”, a mai scris Roth-Gross pe Facebook.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata