Blocul reformist conduce alegerile parlamentare din Bulgaria

De Jurnalul Național Externe Lifestyle Politică 176 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
În prezent, blocul reformist, format din partidele Noi Continuăm Schimbarea (PP) și Bulgaria Democrată (DB), este de așteptat să lupte pentru a forma un guvern de coaliție stabil.

Un bloc reformist pro-occidental a câștigat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din Bulgaria, potrivit sondajelor la ieșire din sondaj, dar se așteaptă că se va lupta pentru a forma un guvern de coaliție stabil în cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene.

Blocul reformist, format din partidele Continuăm schimbarea (PP) și Bulgaria Democrată (DB), a câștigat duminică aproximativ 25,3 la sută din voturi, a arătat un sondaj de exit poll al Gallup International, chiar înaintea blocului de centru-dreapta condus de Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) a fostului prim-ministru Boyko Borissov, care avea aproximativ 24,7 la sută.

Agenția de sondaje Trend a evaluat PP/DB la 26,9% și GERB, împreună cu partenerul său mai mic, Uniunea Forțelor Democratice (SDS), la 26,7%.

Au fost cele cinci alegeri din Bulgaria în doi ani, deoarece antipatia personală dintre liderii celor două blocuri principale a împiedicat formarea unui guvern de coaliție stabil.

PP/DB, în special, îl acuză pe Borissov și partidul său GERB că au condus la corupția rampantă în statul balcanic în timpul guvernării lor de un deceniu care s-a încheiat în aprilie 2021, lucru pe care Borissov neagă.

Eșecul formării unui guvern stabil ar putea submina speranțele Bulgariei de a adera la zona monedei euro în termen scurt și de a putea folosi în mod eficient ajutorul Uniunii Europene pentru redresarea COVID-19.

Sondajele exit-poll arată că alte partide susceptibile de a intra în parlament sunt Partidul Socialist Bulgar; partidul, în principal etnic turc, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPC); și Revival, un partid naționalist care simpatizează cu președintele rus Vladimir Putin în războiul din Ucraina.

Renașterea a fost pe locul trei, cu aproximativ 14,2%, potrivit Gallup International, permițându-i potențial să joace un rol de regizor în noul parlament.

Partidele politice ale țării s-au luptat din 2021 să formeze coaliții stabile, ceea ce duce la un parlament profund fragmentat și la un șir de guverne interimare.

„Nimeni nu mai inspiră încredere”, a declarat Krasimir Naydenov, în vârstă de 57 de ani, pentru AFP în fața unei secții de votare din Sofia, duminică.

El a spus că a votat totuși, în speranța că „guvernul va începe să funcționeze din nou”.

Sursa – www.aljazeera.com