Brăţara – o bijuterie cu o istorie fascinantă

36

Brățara este unul dintre cele mai populare tipuri de bijuterii din lume. Este o piesă care poate fi purtată atât de femei, cât și de bărbaţi. Purtată ca simbol al statutului social, fie pentru a arăta susținerea unei cauze, sau, pur și simplu, ca accesoriu decorativ, brățara este şi o bijuterie cu o istorie fascinantă. Iată câteva aspecte interesante. 

Un accesoriu preistoric

Etimologia cuvântului „brățară” are la bază cuvântul grecesc „brachille”, care înseamnă „al brațului”. Arheologii au descoperit astfel de obiecte create din diferite materiale, inclusiv din  lemn, os, piele, pânză, metal, scoici și chiar plante. Este destul de dificil de identificat momentul exact în care strămoşii noştri au început să poarte bratari pentru prima dată. În 2008, arheologii care au efectuat săpături în peștera Denisova din Siberia au găsit o întreagă colecție de bijuterii, inclusiv o brățară, realizată dintr-o piatră verde lustruită de strămoșii noștri preistorici. În antichitate, brățările au început să fie decorate cu diferite alte materiale, cum ar fi pietre prețioase, ceramică, pietricele, pene, fragmente de carapace de broască țestoasă și multe altele. 

Simbol al spiritualităţii în Egiptul Antic

Egiptenii din Antichitate aveau o apreciere deosebită pentru brăţări şi acest lucru este dovedit de diferitele tipuri de brățări care au fost găsite în siturile arheologice din Egipt. Cele mai vechi astfel de brăţări datează din anul 5.000 înaintea erei noastre. Brățările egiptene erau realizate în mare parte din cupru și din aur şi, unele dintre ele erau decorate cu pietre preţioase. Nobilimea acelor vremuri purta brățări frumos lucrate, împodobite cu pietre prețioase, în timp ce egipteanul de rând putea purta doar o simplă brățară de cupru. Deși unele dintre brățările purtate de egipteni erau doar decorative, unii specialişti estimează că brăţările erau purtate și pentru a servi scopurilor spirituale și religioase. Brățările care aveau simboluri sacre pentru egipteni, cum este scarabeul, reprezentau regenerarea și renașterea. Astfel de brăţări au fost găsite în sarcofage, ceea ne face să credem că, pentru egiptenii antici, brăţara era şi un obiect magic care îi ajuta să treacă în viața de apoi.

Decoraţie militară în Grecia şi Roma Antică 

Soldații greci purtau, în Antichitate, un fel de manşete de metal și piele la încheieturile mâinilor și, uneori, şi pe brațe, pentru a-i proteja în timpul luptelor. Aşadar, aceste brăţări foarte late aveau un scop practic şi făceau parte din ceea ce am numi armură. Acest obicei al grecilor a fost preluat şi de romani, dar și de celți. În unele situaţii, unele astfel de brăţări erau purtate pentru a arăta societăţii că un anumit soldat a dat dovadă de mare curaj în luptă, deci funcţiona ca o decorație militară. În cele din urmă, tot mai mulți oameni au ales să poarte brățara din motive decorative. Modelele elaborate în Grecia şi Roma Antică dovedesc creativitatea şi meticulozitatea maeștrilor orfevrieri ai vremurilor. Brăţara a rămas un accesoriu popular până în Evul Mediu, când creştinii au început să le considere simboluri ale vanităţii. Cu toate acestea, Renaşterea aduce cu sine un nou val de popularitate pentru aceste bijuterii.

Epoca modernă: creativitate şi mijloace de producţie în masă

În secolul al XX-lea, brățările au devenit mai accesibile unui public mult mai larg, datorită, în principal, tehnicilor de fabricație în masă. Perioada victoriană propune modele deosebit de elaborate, cu inserţii de email, care sunt uitate în favoarea structuralismului perioadei Art Deco. Art Nouveau vine cu un suflu nou, cu o bogăţie de modele care pun accentul pe fluiditatea formei. Din anii 1930 vorbim deja despre materiale mult mai accesibile pentru confecţionarea brăţărilor, făcându-le accesibile pentru copii și adolescenți. Brățările din piele împletite sau cele cu mărgele au devenit populare în anii 1950, culminând cu modelele specifice anilor 1970.

Un simbol etern

În prezent, o bratara aur dama este considerata un accesoriu obligatoriu pentru orice femeie care se respectă, dar şi o investiţie avantajoasă. Modelele variate, unele inspirate chiar de cele din Antichitate, permit oricărei femei să aleagă ce se potriveşte stilului său. Mai mult decât atât, creaţiile pentru bărbaţi au devenit şi ele din ce în ce mai populare şi mai elaborate. Indiferent de trendurile care vin şi trec, brăţara, mai ales atunci când este realizată din metale preţioase, a rămas un simbol arhetipal interesant, asociat fiind unui angajament social sau emoţional.

Istoria brăţării este într-un fel şi istoria noastră, a oamenilor. Cercul, forma care descrie modelul cel mai popular al acestei bijuterii, rămâne simbolul aspiraţiilor sufletelor noastre: întreg, plenitudine, unitate şi eternitate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata