Cadavre carbonizate, case arse: o „campanie de teroare” în Myanmar

De Jurnalul Național Externe Politică 169 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Sătenii din Kone Ywar din centrul Myanmarului au avut două ore să fugă.

Era 28 februarie. Coloane de soldați se apropiau de sat de-a lungul drumurilor sale principale dinspre nord și vest. Exista o singură cale de ieșire – o potecă de pământ spre est, cu un mic pod peste pârâul Yama. Podul putea lua doar motociclete, nici mașini sau cărucioare cu boi.

„Noi eram aproximativ 1.000. Și o singură ieșire pentru toată lumea”, a spus Kyaw Hsan Oo, un rezident din Kone Ywar. „A fost terifiant, dificil și haotic.”

La scurt timp după ce soldații au mărșăluit în Kone Ywar, locuitorii satului de fermieri au privit disperați de departe cum nori uriași de fum au început să se ridice peste fermele lor de oră, în direcția caselor lor.

Kyaw Hsan Oo, un muncitor în vârstă de 30 de ani, a spus că s-a întors la Kone Ywar a doua zi pentru a găsi că cea mai mare parte a satului cu aproximativ 600 de gospodării a fost distrus. Casele din lemn și cărămidă ale a aproximativ 386 de familii au fost distruse, împreună cu toate bunurile lor – haine, mobilier, oale și tigăi – lăsându-i fără adăpost, cu doar hainele pe spate.

Mai rău, sătenii care s-au întors au găsit cadavrele a doi bărbați de 50 de ani care nu au putut să fugă din cauza sănătății precare. Fuseseră împușcați.

Trupul carbonizat al unui al treilea bărbat a fost găsit în ruinele casei sale.

„Acei săteni erau nevinovați”, a spus Kyaw Hsan Oo. „Nu fac parte din rezistență, doar simpli săteni. Acest lucru este brutal și inuman.”

Kone Ywar a fost vizat, potrivit lui Kyaw Hsan Oo, din cauza sprijinului său pentru liderul ales în închisoare din Myanmar, Aung San Suu Kyi, al cărui guvern a fost răsturnat printr-o lovitură de stat în februarie 2021. Armata, condusă de generalul senior Min Aung Hlaing, a justificat puterea. prindeți cu afirmații nefondate de fraudă la alegerile din noiembrie precedent, care au readus-o la putere pe Aung San Suu Kyi și Liga ei Națională pentru Democrație (NLD) la putere.

Lovitura de stat a declanșat proteste în masă în toată țara, inclusiv în Kone Ywar, unde locuitorii au ieșit în stradă în spectacole de sfidare aproape zilnice. Armata a intervenit cu o forță brutală, împușcând și ucigând protestatari neînarmați în orașe și orașe din întreaga țară, inclusiv în cele mai mari orașe Yangon și Mandalay. Disperând să asigure schimbarea prin mijloace pașnice, poporul din Myanmar a luat armele împotriva armatei în ceea ce o administrație din umbră înființată de legislatorii destituiți, Guvernul de Unitate Națională (NUG), a numit o revoltă populară.

La mai bine de doi ani de la acapararea puterii, violența a cuprins zone vaste din țara de 53 de milioane de locuitori din Asia de Sud-Est. Națiunile Unite estimează că armata a ucis cel puțin 2.940 de civili și a reținut peste 17.000 de persoane, creând o situație „catastrofală” pentru drepturile omului în Myanmar. Folosirea fără discernământ de către armată a raidurilor aeriene, bombardamentelor de artilerie și ciocnirilor cu grupurile care se opun guvernării sale – inclusiv grupuri etnice armate și miliții civile cunoscute sub numele de Forțele de Apărare a Poporului (PDF) – a strămutat peste 1,5 milioane de oameni la nivel național și a lăsat aproximativ 17,6 milioane în nevoie de asistență umanitară.

Nicăieri violența nu a fost atât de intensă ca în regiunea Sagaing din centrul Myanmarului, unde se află Kone Ywar și unde rapoartele indică confruntări aproape zilnice între forțele de rezistență și soldați, atacuri aeriene, bombardamente și incendii de case. ONU a declarat că a documentat cel puțin 1.200 de crime numai în Sagaing și distrugerea a zeci de mii de case – acțiuni despre care a spus că ar putea echivala cu crime de război.

Armata a restricționat accesul la Sagaing și impune întreruperi de comunicații pe o bază ad-hoc, împiedicând jurnaliştii să raporteze despre escaladarea conflictului din regiune.

Imaginile din satelit, obținute de Unitatea de Investigații Sanad de la Al Jazeera, dezvăluie însă distrugeri pe scară largă în zonă, unele sate fiind aproape complet sau parțial transformate în cenușă. Supraviețuitorii din mai multe sate i-au spus prin telefon lui Al Jazeera că soldații au ucis pe oricine era prea bătrân sau infirm pentru a fugi, au furat bunuri de valoare din casele lor, au distrus documente precum actele de identitate și au incendiat clădiri și provizii de hrană. Incendiile au lăsat zeci de mii de oameni din Sagaing în nevoie de ajutor alimentar și adăpost urgent, potrivit unor grupuri de caritate locale.

„Ei vizează toate satele care nu le acceptă sau nu le rezistă”, a spus Kyaw Hsan Oo. „Ard orice sat care nu este de acord cu ei. Și ucideți pe oricine nu-i ascultă și nu-i ascultă.”

Armata, care se autointitulează Consiliul de Administrație de Stat (SAC), nu a răspuns la apelurile și e-mailurile repetate de la Al Jazeera pentru a solicita comentarii.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,