Călătoriile cu trenul vor fi gratuite pentru elevi, pe orice distanță

De Jurnalul Național Actuale Călătorii 150 citiri
3 min citire
 

Elevii vor beneficia, pe tot parcursul anului şcolar 2023-2024, de biletele cu reducere 100% pentru călătoriile cu trenul, la clasa a II-a, indiferent de distanţă, prevede Hotărârea de Guvern pusă în consultare publică de către Ministerul Educației.

Astfel, toţi elevii beneficiază, pe tot parcursul anului școlar, de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, precum şi pentru transportul naval.

În ceea ce priveşte călătoria la vagonul tip cuşetă sau la clasa I, elevii vor plăti diferențele tarifare. „Pentru călătoria la vagon de dormit, vagon cuşetă sau la clasa I, elevii vor plăti integral următoarele diferenţe tarifare: diferenţă de clasă, tarif de rezervare clasa I, supliment de pat/cuşetă, după caz”, scrie în proiectul de act normativ.

Mai mult decât atât, elevii vor beneficia de bilete cu reducere 100% şi la transportul cu metroul, pe baza de abonament lunar, în tot parcursul anului școlar. Abonamentele lunare gratuite pentru elevi se vor elibera prin casieriile din stațiile de metrou, pe suport card contactless reîncărcabil, în baza confirmării/validării calității de elev.

De unde ar urma să fie cumpărate biletele gratuite și ce documente sunt necesare

„Emiterea biletelor de călătorie gratuite și a abonamentelor lunare gratuite pentru elevi se efectuează conform reglementărilor în vigoare și conform reglementărilor proprii operatorilor de transport, astfel:

a) De la punctele de vânzare ale operatorilor de transport feroviar în baza prezentării de către elev în format fizic, în original a unuia dintre documentele școlare enumerate mai jos:

-cardul naţional de elev valabil;
-carnetul sau legitimația de elev emis/emisă de unitatea de învățământ de apartenență; carnetul/legitimația de elev conține minim următoarelele elemente: nume și prenume elev, CNP elev, nr matricol, viza pentru anul școlar în curs;
-adeverința emisă de unitatea de învățământ de apartenență; adeverința, din care rezultă calitatea de elev, se emite pentru anul școlar în curs, conform modelului din cadrul anexei nr. 1a;
-adeverință colectivă pentru elevi în cazul călătoriei grupurilor de elevi; adeverința este prevăzută cu semnătura conducătorului unității de învățământ și ștampila unității de învățământ, conform modelului din cadrul anexei 1b.

b) de la automatele de vânzare legitimații de călătorie, on-line sau prin canale alternative (alte tehnologii informatice dezvoltate) după ce calitatea de elev a fost confirmată. Calitatea de elev poate confirmată astfel:

-fie on-line prin interogarea bazei de date pe care Ministerului Educației o transmite Autorității pentru Reforma Feroviară și care este pusă la dispoziția operatorilor de transport feroviar;
-fie la casa de bilete a operatorului de transport prin prezentarea unuia dintre documentele menționate la litera a), ulterior elevul putând procura bilete on-line pe perioada întregului an școlar respectiv”, se menționează în proiectul de Hotărâre de Guvern.

Sursa – www.antena3.ro