Calculul mediei de admitere la liceu a fost modificat

De Jurnalul Național Actuale Educaţie Utile 254 citiri
4 min citire
Ministrul Educației a precizat că a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Sorin Cîmpeanu a spus că această modificare va începe cu anul școlar 2022-2023.

Calculul mediei de admitere la liceu a fost modificat. Sorin Cîmpeanu: A fost eliminată media claselor V-VIII

Astfel că, Ministrul Educației a transmis, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că media claselor V-VIII va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu începând cu anul şcolar 2022-2023.

Sorin Cîmpeanu afirmă că ierarhizarea va avea loc numai pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională.

„În urma reuniunii Comisiei de Dialog Social, au fost agreate, împreună cu partenerii de dialog social, următoarele măsuri ce vor fi aplicate în anul şcolar 2022-2023: În acord cu partenerii de dialog social, a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolvenţilor se va realiza doar pe baza mediei obţinute la Evaluarea naţională.

Având în vedere ca în anul şcolar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a şcolii, în ipoteza în care nici în anul şcolar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis, în acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru Evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a, cât şi pentru examenul naţional de bacalaureat”, a spus luni ministrul Educaţiei pe Facebook.

Elevii vor primi burse sociale și burse de studiu

Ministrul Educației a mai precizat că elevii claselor a V-a vor primi, în premieră, burse sociale și de studiu încă de la începutul anului şcolar 2022-2023.

„Bursele sociale şi de studiu se vor acorda în condiţiile îndeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absenţe, iar în cazul burselor de studiu – pe baza calificativelor anuale şi obţinerii calificativului anual Foarte Bine în clasa a IV-a)”, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, bugetul pentru bursele elevilor este de 1,032 miliarde de lei și a fost suplimentat cu 300 milioane de lei la ultima rectificare bugetară pentru anul acesta.

Menționăm că în cursul zilei de luni a avut loc şedinţa Comisiei de Dialog Social a Ministerului Educaţiei, iar pe ordinea de zi s-a aflat următoarele:

-Proiect de Ordin privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022-2023;

-Proiect de Ordin privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2022 – 2023;

-Proiect de Ordin privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat – 2023;

-Proiect de Ordin privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar de stat;

-Proiect de Ordin privind organizarea, desfăşurarea şi calendarul admiterii în învăţământul profesional de stat şi în învăţământul dual de stat pentru anul şcolar 2023-2024.